Κατανόηση ζήτησε από τις διεθνής αγορές η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την πρόθεσή της να καταστήσει και τους ιδιώτες επενδυτές συμμέτοχους στο «μηχανισμό στήριξης» των κρατών.

Ads

«Ζητώ από τις αγορές να έχουν ενίοτε και τους πολιτικούς κατά νου», είπε η Μέρκελ σε συνέδριο επιχειρηματιών στη Σεούλ της Ν.Κορέας, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G-20. «Μόνον εάν συνυπάρξουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα σχέδια των G-20 για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τις μεγάλες τράπεζες, η Μέρκελ δήλωσε πως «δεν είναι ακόμη πλήρως ικανοποιημένη», προσθέτοντας πως «υπάρχει ανάγκη να εμπλακούν οι πιστωτές στο κόστος (σ.σ.τυχόν) αναδιάρθρωσης».

Η εν λόγω έκκληση της Μέρκελ έρχεται ως συνέχεια της θέσης της υπέρ της θεσμοθέτησης ευρωπαϊκών κανόνων που θα εξωθούν όσους έχουν επενδύσει σε ομόλογα να συνεισφέρουν τμήμα του κόστους που θα απαιτηθεί για την διάσωση όσων μελών της ευρωζώνης καταρρεύσουν.

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ έχει αμφισβητήσει τη θέση αυτή, λέγοντας ότι θα αυξήσει τις πιέσεις που ήδη υφίστανται χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς προσπαθούν να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

«Ίσως υπάρχει αντιπαράθεση εδώ μεταξύ των συμφερόντων του χρηματοοικονομικού κόσμου και εκείνων των πολιτικών», είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να εξηγούμε συνεχώς στους ψηφοφόρους μας ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να επωμίζονται συνεχώς τα βάρη αντί εκείνων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη αναλαμβάνοντας τους κινδύνους αυτούς». «Οι άνθρωποι ρωτούν: τι είδους εξουσίες έχετε εσείς οι πολιτικοί;», κατέληξε.