Με κύριο αίτημά τους να μην κλείσει η δομή προσφύγων Ελαιώνα ούτε να απομακρυνθούν σε άλλες δομές εκτός αστικού ιστού, οι κοινότητες προσφύγων προχώρησαν στην κατάληψη της δομής.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η Επιτροπή Προσφύγων του Καμπ Ελαιώνα και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ελαιώνα είχαν πραγματοποιήσει, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, κινητοποιήσεις έξω από τη δομή, επιτυγχάνοντας μάλιστα να σταματήσει η προγραμματισμένη απομάκρυνση και μεταφορά 226 προσφύγων σε άλλο καμπ.
Σημειώνεται επίσης ότι οι καταληψίες ζητούν να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των προσφύγων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας απευθύνθηκε στη δημοτική αρχή με κείμενο-πρόταση που ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για το θέμα, να σταματήσει η αναγκαστική μετακίνηση προσφύγων του Ελαιώνα, να μη διακοπεί η λειτουργία της δομής στις 30 Ιουνίου, να εξασφαλιστεί η διαμονή των προσφύγων σε προγράμματα κατοικίας μέσα στην πόλη και να μη γίνει καμία απόλυση – διακοπή σύμβασης εργαζομένων στη δομή.

Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επιμένουν ότι το κλείσιμο της δομής εντός του 2022 παραμένει προτεραιότητα και ότι η εκκένωση της δομής θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ads

Επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση των προσφύγων γίνεται με τη συναίνεσή τους, κάτι που ωστόσο αμφισβητείται από την Επιτροπή Προσφύγων Καμπ Ελαιώνα και την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ελαιώνα.

Παράλληλα, οι πήγες του Υπουργείου κάνουν λόγο για «παραβατικές συμπεριφορές που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες» και για «θλιβερές μειοψηφίες» που «πρέπει άμεσα να απομονωθούν».