Την αστυνομική καταστολή επέλεξε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία, με αίτημα του μαθητικού κινήματος να ληφθούν από την κυβέρνηση πραγματικά μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία.

Ads

Όπως καταγγέλει η ΚΝΕ, το πρωί της Τρίτης, μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ περικύκλωσαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου, «λίγα μόλις μέτρα από το σχολείο τους, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν και να οργανώσουν την κινητοποίησή τους.

»Οι μαθητές δήλωσαν στους αστυνομικούς πως δεν κάνουν κάτι παράνομο, πως συζητάνε για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους μιας και στο σχολείο τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που δεν εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τους από την πανδημία. Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν να κληθεί περιπολικό το οποίο πηγαινοερχόταν και μετέφερε τους μαθητές ανά 3 στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, από όπου κλήθηκαν οι γονείς τους για να τους παραλάβουν αφού έδωσαν οι ίδιοι τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

»Οι απαντήσεις που πήραν οι μαθητές και οι γονείς στην ερώτηση για ποιο λόγο έγινε προσαγωγή ήταν πολλές και διάφορες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν πως τους πήγαν στο τμήμα “για πιθανό βανδαλισμό σχολείου”, “γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων στις 6.00 το πρωί(!)”, πως “η διαταγή ήρθε από τα κεντρικά της Αστυνομίας”, ενώ ακούστηκε και το επιχείρημα πως “η συνάντηση των μαθητών αποτελούσε συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση” και αυτό την ώρα που οι ίδιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 22-25 και παραπάνω μαθητών ανά τάξη!».

Ads

Στην καταγγελία υπενθυμίζεται «πως το συγκεκριμένο σχολείο είναι αυτό στο οποίο διαπιστώθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα και δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως υγειονομικό μέτρο, μιας και οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο διευθυντής του σχολείου, ήταν πως εφόσον το κρούσμα ήταν ασυμπτωματικό δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα, πως αρκεί να μείνει το κρούσμα και η οικογένειά του σε καραντίνα 14 ημερών. Δηλαδή πως δεν απαιτείται ούτε ιχνηλάτηση των επαφών του εντός σχολικής κοινότητας, ούτε τεστ σε καθηγητές, μαθητές, καθαρίστριες του σχολείου. Ενώ ακόμα και η απολύμανση -που από μόνης της δεν διασφαλίζει τίποτα- έγινε 2 μέρες μετά την ενημέρωση πως υπάρχει κρούσμα και ενώ το σχολείο λειτουργούσε σαν να μην συμβαίνει τίποτα μέχρι τότε!».

Σε δήλωσή του με αφορμή την προσαγωγή μαθητών στην Αστυνομία, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος τόνισε: «Η σημερινή επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε σχολείο της πόλης, προκειμένου να συλλάβουν μαθητές που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων στην περίοδο της πανδημίας, είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη.

Ανάλογα περιστατικά οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με κατανόηση, διάλογο και παιδαγωγικά. Πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να δοθεί λύση, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και όχι με καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές, καταστολή και συλλήψεις.

Οφείλουμε όλοι μαζί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική κοινότητα, σύλλογοι γονέων και τοπικοί υγειονομικοί φορείς να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τις πιο σωστές λύσεις για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο αγώνας για την προστασία της υγείας των μαθητών είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση.».

Χανιά: Ο Διευθυντής του σχολείου επιτέθηκε σε παιδιά

Το σπάσιμο της κατάληψης σε Γυμνάσιο των Χανίων, ένα από τα πολλά σχολεία της πόλης που βρίσκονται σε κατάληψη, ανέλαβε ο Διευθυντής του.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Διευθυντής απείλησε τους μαθητές, ενώ πήρε έναν σιδερένιο κόφτη, με σκοπό να σπάσει τις αλυσίδες στην πύλη.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, τα παιδιά, έβαλαν μπροστά τα χέρια τους για να προστατεύσουν την κλειδαριά και ο διευθυντής, όπως καταγγέλλουν, άρχισε να χτυπά με μανία τα χέρια τους.

Για το περιστατικό έγινε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο.

Ο Διευθυντής του σχολείου, υποστηρίζει ότι πήγε με τον κόφτη και έκοψε το λουκέτο, και τα παιδιά τον έσπρωξαν, όπως είπε, για να τον απωθήσουν, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία στο σημείο.

Και χαφιεδίστικες τακτικές

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης κατήγγειλε, σύμφωνα με το neakriti.gr, ότι δύο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου που ήταν υπό κατάληψη δέχτηκαν όχληση από ένστολη υπηρεσία ζητώντας τους στοιχεία για τις καταλήψεις αλλά και ονόματα μαθητών. Ο κ. Ρηγάκης προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη τονίζοντας ότι έχει δύο επόμενες καταγγελίες υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι τακτικές θυμίζουν άλλες εποχές.

Μάλιστα κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού «αέρα» στον Κρήτη TV, ζήτησε από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης της Κρήτης Μανόλη Καρτσωνάνη να διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες.

Ο κ. Καρτσωνάκης δήλωσε ότι αυτές τις καταγγελίες τις ακούει για πρώτη φορά τονίζοντας ότι η θέση του υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρη προς τους περφερειακούς διευθυντές σε όλη την χώρα με σημείο αναφοράς την διαχείριση των καταλήψεων με καθαρά παιδαγωγικούς όρους και τακτικές.

Μάλιστα ο περιφερειακός διευθυντής Κρήτης είπε ότι θα διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες καταδικάζοντας αυτές τις τακτικές εφόσον ισχύουν.