Το θάνατο ενός βρέφους 19 μηνών λόγω καθυστέρησης της εγχείρισής του καταγγέλλουν η εκπρόσωπος των γονέων καρδιοπαθών παιδιών Χρυσάνθη Κοκολάκη και ο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας.
 

Ads

Όπως τόνισαν οι κ.κ. Κοκολάκη και Βρανάβας, υπήρξε καθυστέρηση 18 ημερών στον προγραμματισμό της επέμβασης, καθώς το βρέφος ήταν ανασφάλιστο, ενώ η κατάσταση του παιδιού επιδεινώθηκε μέχρι να ληφθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές αποφάσεις και τελικά κατέληξε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 
Μάλιστα η κ. Κοκολάκη είχε στείλει δύο σημειώματά της στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Βαρνάβα, με τα οποία ζητούσε τη βοήθειά του ώστε να σταματήσουν να πεθαίνουν μωρά εξαιτίας του λουκέτου στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του «Αγία Σοφία», αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στις επεμβάσεις στο Ωνάσειο.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είχαμε μία ακόμη τραγική εξέλιξη. Αν θυμάστε, εκτός των τριών βρεφών που έχασαν τη ζωή τους  τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2012, υπήρχε και τέταρτο παιδάκι ονόματι Ζέλα Αρμάντο, 19 μηνών, σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
 
Το παιδάκι αυτό, μετά από επιπλέον καθυστέρηση 18 ημερών, εγχειρίστηκε στο Ωνάσειο, αλλά λόγω ήδη  πολύ επιβαρυμένης κατάστασής του, δεν τα κατάφερε…Προ ολίγου μας πήρε συντετριμμένος ο πατέρας… Ας μην καθυστερούμε άλλο! Οι θάνατοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο και τι κέντρο παραμένει κλειστό!
 
Για ακόμα μία φορά, εκλιπαρούμε για την επέμβασή σας».
 
Η κ. Κοκολάκη περιγράφει σχετικά με το περιστατικό: «Την 1η Ιουνίου 2012, προσκομίσθηκε από τους γονείς του στο «Αγία Σοφία» το βρέφος Ζέλα Αρμάντο, ηλικίας 19 μηνών, με βαριά κυάνωση και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και έκανε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Το βρέφος έπασχε από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot). Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
 
Όμως, επειδή το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, το παιδί παραπέμφθηκε για χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο. Εκεί, εξετάστηκε και το Νοέμβριο 2011 αλλά και το Φεβρουάριο 2012, οπότε του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση (με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012), που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, ότι:
 
«… πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία του Fallot… Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις… Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική παρέμβαση».
Όμως, ούτε αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη ούτε χειρουργική επέμβαση είχαν γίνει μέχρι τον Ιούνιο στο παιδί, διότι δεν είχε  ασφαλιστική κάλυψη.
 
Η δικηγόρος μας έκανε άμεσα εξώδικο στο Ωνάσειο (1η Ιουνίου) κι εμείς ειδοποιήσαμε δημοσιογράφους, οι οποίοι επικοινώνησαν με το Ωνάσειο. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε αίτημα από το «Αγία Σοφία» για να χειρουργηθεί το παιδί, αν και ήταν σε λίστα αναμονής του «Αγία Σοφία». Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε διαβεβαιώσει ότι κάθε περιστατικό, ακόμα και χωρίς ασφάλιση, θα αντιμετωπίζεται αυτό το διάστημα «δωρεάν» από το Ωνάσειο; Το αποτέλεσμα της παρέμβασής μας ήταν το Ωνάσειο να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να πάρει εσπευσμένα το βράδυ της ίδιας μέρας το παιδί εκεί.
 
Μετά από πολλές αλλαγές στην  πιθανή ημερομηνία επέμβασης , τελικά, με μεγάλη  καθυστέρηση, αποφασίστηκε η 18η Ιουνίου. Όπως μας ενημέρωσε συντετριμμένος ο πατέρας, το παιδί, ήδη πολύ ταλαιπωρημένο, κατέληξε πάνω στην εγχείρηση…
 
Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ανοίξει το κέντρο; Αν οι άξιοι γιατροί μας ήταν στις θέσεις τους και προσέφεραν πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες τους , αυτοί οι θάνατοι (και δεν είναι πλέον λίγοι!) θα είχαν αποφευχθεί. Τι θα πουν στους γονείς αυτών των παιδιών ο κ. Παπασάββας κι ο κ. Μουσιώνης, που εδώ και τόσους μήνες  μας κρατούν όλους: γιατρούς, παιδιά, οικογένειες, ομήρους τους;».
 
Πηγές του Ωνασείου, αλλά και του Παίδων υποστηρίζουν ότι το παιδί χειρουργήθηκε στον δέοντα χρόνο και βάσει του επιστημονικού πλαισίου που υπάρχει για την πάθησή του.