Εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος της κινητοποίησης διαπιστώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Απεργία Πείνας των 300 Μεταναστών, σχολιάζοντας την κλήση 8 ατόμων από τον εισαγγελέα. «Πρόκειται για ακραία μορφή ποινικοποίησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο tvxs.gr, προαναγγέλλοντας για την Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εφετείο (10.00 π.μ.) και διαδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών (18.00).

Ads

«Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 5 μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Απεργία Πείνας των 300 Μεταναστών, οι Νίκος Γιαννόπουλος, Ρούσα Μαρκάκη, Νίκος Μαρκετάκης, Φώτης Μπομπολάκης και Μάρκος Χατζησάββας, κλήθηκαν να καταθέσουν στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για τις κατηγορίες της «παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών», της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και της «φθοράς ξένης ιδιοκτησίας». Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία είχαν νομιμοποιηθεί 15 απεργοί πείνας στα Χανιά το 2008, θέλοντας να δώσει μήνυμα πυγμής και αδιαλλαξίας», αναφέρει σε ανακοίνωση η Πρωτοβουλία η οποία προσθέτει:

«Αποκρουστική καταστολή, χυδαίος ρατσισμός και, πάνω απ’ όλα, μαφιόζικος εκβιασμός. Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης δηλώνει ότι όλες και όλοι είμαστε «διακινητές» της αγωνιστικής αξιοπρέπειας των μεταναστών, της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης (…) Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.»

Οι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική συνεχίζουν την κινητοποίηση στο κτίριο της οδού Πατησίων (στη συμβολή με την οδό Ηπείρου) καταβεβλημένοι και, όπως καταγγέλλουν, υπό άθλιες συνθήκες – σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί βρίσκονται σε αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο του νεοκλασικού εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών. Παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί η μετεγκατάσταση σε νέο -πιο βιώσιμο- κτίριο, δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκύψει κώλυμα με τον ιδιοκτήτη.

Ads

«Η πρυτανεία κάνει προτάσεις, χωρίς όμως να τις έχει ελέγξει προηγουμένως, με αποτέλεσμα να εκθέτει κι εμάς», αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη της Πρωτοβουλίας, τα οποία σχολιάζοντας τη «διαρροή» ότι ο αριθμός των μεταναστών απεργών πείνας έχει μειωθεί, απαντούν κατηγορηματικά: «όχι». «Παρόλες τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για απελάσεις, οι απεργοί πείνας είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν, αν δεν πάρουν χαρτιά», τονίζουν.

Με αφορμή την κλήση από τον εισαγγελέα, ανάμεσα σε άλλα, η Νεολαία του ΣΥΝ ανακοίνωσε: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Επιδιώκει, σε ένα ντελίριο αυταρχισμού, να τσακίσει κάθε κοινωνικό αγώνα και να ποινικοποιήσει πολιτικές πρακτικές που υπερασπίζονται τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την εργασία».

Την ίδια ώρα, η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι μετανάστες στεγάζονται στο νεοκλασικό κτίριο της Πατησίων, δήλωσε πως «είναι ντροπή για την πόλη των Αθηνών, είναι προσβολή για τους Αθηναίους του πολύπαθου κέντρου, είναι πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα – με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών». Ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε ότι «η ανεπάρκεια και η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής για τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου -ενάμιση πλέον χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, απεδείχθη!».

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας Άννας Νταλάρα ανέφερε: «Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη νομιμοποίηση εδώ και τώρα. Εκτός του ότι δε γίνεται να γίνει, είναι και μία πολύ εύκολη και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί, άλλοι ήρθαν να περάσουν και να φύγουν. Τι σημαίνει νομιμοποίηση; Παιδομάζωμα; Με το ζόρι ντε και καλά να σε κρατήσω στην Ελλάδα; Τι σημαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν, πολλοί θέλουν να φύγουν».

Τα παραπάνω στηλιτεύει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο ζήτησε από τους κ.κ. Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά την αποπομπή των κ.κ. Νταλάρα και Πιπιλή για τις «ρατσιστικές δηλώσεις» τους. Ειδικότερα, ανακοίνωσε: «Αν τα δύο αρμόδια στελέχη παραμείνουν στις θέσεις αυτές, θα είναι θεμιτό να θεωρηθεί πως οι ξενοφοβικές αυτές απόψεις, που μόνο ρατσιστικά ακροδεξιά κόμματα διατυπώνουν στις άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα εκφράζουν θεσμικά τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσαν το 78% των ψήφων».

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης συζητείται στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική Σχολή.