Την εκτίμηση ότι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) «εναρμονίζεται στη γενικότερη πολιτική λιτότητας» μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση εκφράζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ρυθμό κινητοποιήσεων. Απαντώντας στην κριτική, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή προανήγγειλε τροπολογία με την οποία το Δημόσιο θα αναλάβει τις δανειακές υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ.

Ads

Η υπουργός κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας», στις οποίες προβλέπεται μεταξύ άλλων η συμμετοχή του Δημοσίου κατά 20% στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ.

Το νομοσχέδιο τίθεται προς συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη. Βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι απεργούν (από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη) και προχωρούν σε καταλήψεις υποκαταστημάτων του Οργανισμού, ενημέρωση κομμάτων/πολιτών αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας (έξω από τη Βουλή στις 02/09).

Οι διαμαρτυρόμενοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα εξής:

Ads

-Ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής, καθορίζοντας τις «ασφαλιστικές επιχειρήσεις», ως το 2ο πυλώνα του εθνικού συστήματος προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας. Αυτές αναλαμβάνουν την «πρόσθετη ασφάλιση, για όσους επιθυμούν αυξημένη ασφάλιση» και την «προαιρετική ασφάλιση, για κινδύνους που δεν περιλαμβάνονται στους υποχρεωτικά ασφαλιζόμενους κινδύνους του ΕΛΓΑ.»

-Αυστηροποιεί την είσπραξη της «υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς», στο όνομα της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, ενώ με την καθιέρωση της «ασφαλιστικής ενημερότητας», συσχετίζει την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος (αγορά αγροτικού, άδεια πώλησης προϊόντων κλπ), με την πληρωμή των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ.

-Προχωρά σε δραστικό περιορισμό του εποχικού προσωπικού (8μηνίτες) του ΕΛΓΑ, κατάργηση του πτυχίου του Γεωτεχνικού (γεωπόνοι, κτηνίατροι), ως βασικού κριτηρίου για την πρόσληψη συμβασιούχων στον ΕΛΓΑ, με τη θεσμοθέτηση του «πραγματογνώμονα» γεωτεχνικού.

«Στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» και του «λιγότερου κράτους», «βάζει στο γύψο της βιωσιμότητας με όρους ελεύθερης αγοράς τον ΕΛΓΑ» και περιορίζει την κρατική ασφαλιστική προστασία της πρωτογενούς παραγωγής σε ένα ελάχιστο επίπεδο», αναφέρουν, εκτιμώντας πως «τις επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της ασφαλιστικής κάλυψης της πρωτογενούς παραγωγής, θα αντιμετωπίσουν άμεσα μετά την ψήφιση του ν/σ, οι φτωχοί αγρότες και οι εργαζόμενοι γεωτεχνικοί».

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνουν αιτήματα όπως:

-Αποκλειστική παροχή της ασφάλισης της πρωτογενούς παραγωγής αποκλειστικά και μόνο από δημόσιο φορέα ο οποίος θα υπόκειται σε δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο των παραγωγών και των εργαζομένων σε αυτόν.

-Μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών. Όλα τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα στο πτυχίο. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας – 1400 ευρώ μισθός πρωτοδιόριστου.

-Δωρεάν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, όλων των παραγωγών με καθαρό εισόδημα μικρότερο των 20 χιλιάδων ευρώ (βλ. 1400 * 14 = 19.600 ευρώ)