Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών, με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξίσου έντονες είναι και οι αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Σε επιστολή του προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι η πώληση της ATE, που ανακοινώθηκε χθες, «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους».
 
«Εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Α. Τσίπρας.

«Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα», σημειώνει σε  ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αυτός που ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα «στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ΄ αυτήν και μπορεί, να τους «κατευθύνει» σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους «επενδυτές» της τράπεζας».
 
Ο  ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
 
1. Πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.
 
2. Να κοινοποιήσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
 
3. Να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.

 «Την κυβέρνηση και την τράπεζα της Ελλάδος» καθιστούν υπεύθυνες για τον χειρισμό των προβλημάτων της ΑΤΕ, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα.

Ads

Η ΑΤΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «έχει μέσα της εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση». Επισημαίνεται, δε, ο «κίνδυνος αφανισμού των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα, ενώ θα μπορούσε η Αγροτική να χρηματοδοτηθεί από τα 7 δισ ευρώ που όπως υπολογίζουν θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Τέλος, δηλώνουν ότι θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς «δεν πρόκειται να δεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ουσιαστικό έλεγχο θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη νέα τράπεζα και επομένως στην υποθηκευμένη αγροτική γη των ενήμερων δανείων».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η κυβέρνηση προχώρησε ταχύτατα σήμερα στο προαναγγελθέν έγκλημα της, στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συναιτεριστικών επιχειρήσεων. Έδωσε πεσκέσι στην Τράπεζα Πειραιώς, στο μεγάλο κεφάλαιο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζόμενων που είναι συγκεντρωμένο στην τράπεζα καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ».
 
«Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για την διατροφική ανάπτυξη του λαού αλλά και την δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια», προσθέτει.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας έχει κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα.
 
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είχε τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών, το ΠαΣοΚ οφείλει στην Αγροτική Τράπεζα 96,8 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2013), στη Μarfin 10 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015) και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015). Η ΝΔ χρωστά 105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης 2013) και 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015).