Το πρωί της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στο Αττικό Άλσος δε θα υπάρχουν μόνο άνθρωποι που θα κάνουν τη βόλτα τους ή θα βγουν για τρέξιμο. Η ομάδα «Αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που όπως λένε, «αποκλείουν την ελεύθερη και δωρεάν άθληση από το Αττικό Άλσος».

Ads

Το πρόβλημα αφορά στα τέσσερα γήπεδα τένις που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και σύμφωνα με την ομάδα, πλέον παραχωρούνται δωρεάν προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικό σωματείο, αποκλείοντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας την ελεύθερη πρόσβαση.

«Εδώ και δέκα χρόνια η χρήση των γηπέδων Αντισφαίρισης του Αττικού Άλσους ήταν ελεύθερη από τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από τις 17-8-21, όμως, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραχώρησε τη χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας», αναφέρουν οι «Αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ερωτώμενη η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας γιατί παραχωρήθηκαν τα γήπεδα, και μάλιστα δωρεάν, ο πρόεδρός της Νίκος Πέππας παρέπεμψε σε σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ads

Στην απόφαση υπ’ αριθμ. 135/2021, από 19 Ιανουαρίου 2021, η Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε να μπορεί η τελευταία να παραχωρεί εγκαταστάσεις σε ιδιωτικά σωματεία. Το σχετικό χωρίο αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διαθέτει την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προώθηση του Προγράμματος “Αττικό Άλσος – Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους”, για την προώθηση της δωρεάν εκμάθησης αθλημάτων σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθιστώντας την αθλητική δραστηριότητα ευκολότερη στους πολίτες. Για τη δημιουργία και λειτουργία των προβλεπομένων στο παρόν Ακαδημιών και για την εν γένει εξυπηρέτηση του αναλυτικά προβλεπόμενου με την παρούσα σκοπού δύναται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να παραχωρεί τη χρήση των αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους σε ειδικά αναγνωρισμένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία, τα οποία θα υλοποιούν τα προγράμματα δωρεάν άθλησης των πολιτών για επτά (7) ώρες τουλάχιστον ημερησίως. Σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτων άθλησης για όλους τους πολίτες, τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούνται να χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αφετέρου αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη λειτουργία, την τυχόν επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων».

Με άλλα λόγια, κάθε σωματείο της επιλογής Αυγενάκη θα μπορεί να εκμεταλλεύεται με οικονομικό όφελος δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να καταβάλει αντίτιμο, παρέχοντας δωρεάν προγράμματα άθλησης επτά ώρες την ημέρα. Η απόφαση δεν εμποδίζει κανένα τέτοιο σωματείο να παρέχει δωρεάν προγράμματα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, δηλαδή όταν υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα και ζήτηση, ενώ το απόγευμα οπότε η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη στα γήπεδα να έχουν πρόσβαση μόνο όσοι πληρώνουν, στο πλαίσιο της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε εφαρμογή λοιπόν αυτής της πρόβλεψης, φαίνεται πως τα τέσσερα γήπεδα τένις στο Αττικό Άλσος, στα σύνορα των δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Φιλοθέης-Ψυχικού, παραχωρούνται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας (ΟΑΝΙ).

Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ΟΑΝΙ. Στον ιστότοπο του σωματείου δεν αναφέρεται πουθενά η ιστορία του. Πάντως οι πρώτες αναρτήσεις στη σελίδα του ΟΑΝΙ στο Facebook έγιναν το Μάιο του 2019. Στον ιστότοπο δεν αναφέρονται ούτε τα ονόματα των ανθρώπων που το ίδρυσαν, ούτε τα μέλη του ΔΣ. Πληροφορίες θέλουν τη βασική διαχειρίστρια του σωματείου να γνωρίζει προσωπικά τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Τέλος δε γίνεται αναφορά ούτε στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί, ούτε στις ώρες των μαθημάτων. Διαφημίζονται μαθήματα σε παιδιά από 3 έως 18 ετών αλλά επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του σωματείου οι γονείς δε μαθαίνουν πού και πότε γίνονται τα μαθήματα. Τελευταία ανάρτηση στο μενού «Νέα και Ανακοινώσεις» έγινε στις 12 Μαΐου 2021 και αφορά στην επανεκκίνηση των προπονήσεων σύμφωνα με τα, τότε νέα, υγειονομικά πρωτόκολλα.

image

Καλέσαμε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Ο κύριος που απάντησε στην κλήση είπε πως όντως το σωματείο διαχειρίζεται κάποια από τα γήπεδα τένις στο Αττικό Άλσος αλλά είναι καινούργιος στη δουλειά και δε γνωρίζει με σιγουριά κανένα από τα στοιχεία του σωματείου. Μας είπε να αναμένουμε τηλεφώνημα από τους υπεύθυνους. Αν και όταν λάβουμε τις σχετικές πληροφορίες, θα δημοσιευτούν στο tvxs.gr.

Τί ζητούν οι «Αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος»

Καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής (11 π.μ), οι «Αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος» διατυπώνουν τα εξής αιτήματα: «Είμαστε αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος και ωφελούμενοι του προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για όλους». Ζητάμε: την ανάκληση της τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την ανάκληση της απόφασης της ΓΓΑ για την παραχώρηση των τεσσάρων γηπέδων τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας και την επιστροφή της διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να επανακτήσουν τα γήπεδα το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους».

image