Τον κώδωνα του κινδύνουν κρούουν γιατροί και νοσοκομειακοί στη Θεσσαλονίκη, καθώς νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας πλησιάζουν τα όριά τους όσον αφορά την φροντίδα ασθενών κορονοϊού, λόγω πλήρωσης ολοένα περισσότερων κλινών. Όπως αναφέρουν, αυτό οφείλεται τόσο στο άνοιγμα στην εκπαίδευση, όσο και στην έλλειψη επιχειρησιακών σχεδιασμών για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι αναστολές ανεμβολίαστων νοσηλευτών και γιατρών.

Ads

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» Βασίλης Κώτσης μιλώντας Real Fm 107,1,  ήδη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δέχεται ισχυρή πίεση, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνέχεια κάνοντας λόγο για «αρκετά δύσκολη κατάσταση» λόγω της κινητικότητας που δημιουργεί το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (99%) των εμβολιασμένων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πραγματικά μπαίνει σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη

Ads

Σύμφωνα με το grtimes.gr αυτή τη στιγμή στο «Παπαγεωργίου» πλέον της ΜΕΘ που είναι γεμάτη, σε απλές κλίνες στις τρεις πτέρυγες που προορίζονται για περιστατικά κορονοϊού νοσηλεύονται 70 ασθενείς ηλικίας από 30 ετών και άνω οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

Ακόμη ο κ. Κώτσης μίλησε για τον εμβολιασμό των παιδιών και εξήγησε ποια κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού τα οποία είναι ιδιαιτέρως χαμηλά στη Βόρεια Ελλάδα και προμηνύουν -όπως είπε- έναν δύσκολο Νοέμβριο αν ο ανεμβολίαστος πληθυσμός νοσήσει κάτι που είναι πολύ πιθανό.

«Αν δεν είμαστε περιορισμένοι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Κώτσης υπενθυμίζοντας πως πέρυσι τέτοιες μέρες στο «Παπαγεωργίου» δεν υπήρχε κανένας -ή υπήρχε μόνο ένας-διασωληνωμένος, ενώ σήμερα η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Γι’ αυτό εκτιμά πως οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν με «κάποιους περιορισμούς». Για παράδειγμα, όπως είπε, πρέπει να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς «δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός». Χωρίς μέτρα και τον φετινό Νοέμβριο «θα έχουμε τα ίδια».

Αναστολές εργασίας

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το 1/4 των ασθενών του πρώτου κύματος, ωστόσο φαίνεται ότι η έλλειψη προσωπικού λόγω αναστολών εργασίας ανεμβολίαστων, έχει προκαλέσει και αυτή μεγάλες δυσχέρειες. Για το θέμα ο κ. Κώτσης είπε ότι τα προβλήματα είναι πιο έντονα στα μικρά νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγγίζουν και τα μεγάλα. «Η κατάσταση είναι οριακή έως εκρηκτική σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αποδίδει την κατάσταση στην έλλειψη επιχειρησιακών σχεδιασμών για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι αναστολές, εξηγώντας μάλιστα με νούμερα πόσους ασθενείς διαχειρίζονταν τα νοσοκομεία στο τρίτο κύμα και πόσους σήμερα:

«Στη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου) νοσήλευαν σε απλές κλίνες πάνω από 200 ασθενείς με κορονοϊό το καθένα και τώρα νοσηλεύουν περί τους 50 το καθένα. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού και τώρα δεν νοσηλεύει κανένα περιστατικό κορονοϊού. Το Νοσοκομείο Γεννηματάς νοσήλευε περί τους 100 ασθενείς με κορονοϊο και τώρα κανέναν. Το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος νοσήλευε πάνω από 60 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα κανέναν σε απλές κλίνες.

Οι εισαγωγές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κάθε ημέρα τώρα είναι περί τους 25 ασθενείς με κορονοιο και στη κορύφωση του τρίτου κύματος πάνω από 100 κάθε ημέρα. Στις ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν 193 κλίνες για κορονοϊό και τώρα λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Υπάρχουν 9 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου από δωρεά που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις γενικές ΜΕΘ που είναι γεμάτες οι κλίνες».

Όπως ο ίδιος εξηγεί «το κόκκινο επιβάλλεται στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα όπως στο τρίτο κύμα. 750 συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εκ των οποίων οι 230 με ειδίκευση που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ΜΕΘ».

Την ίδια ώρα όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία επιβαρύνονται ακόμα παραπάνω από τα περιφερειακά: «Τα περιφερειακά νοσοκομεία της Μακεδονίας δεν έχουν αναπτύξει κλίνες ΜΕΘ και διακομίζουν τα διασωληνωμένα περιστατικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που οι ΜΕΘ κορονοϊού και γενικών περιστατικών είναι γεμάτες. Συμπτύχθηκαν ήδη κλινικές γενικών περιστατικών, αναστέλλονται χειρουργεία, γενικά περιστατικά εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία και φεύγουν την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κλινικές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού ή νέων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού που προήλθε από τις αναστολές εργασίας».