Σχέδιο παράνοµης παρακολούθησης συλλογικοτήτων και πολιτών µε κοινωνική και πολιτική δράση έχει τεθεί σε πλήρη εξέλιξη µε τις ευλογίες ή την ανοχή της Ασφάλειας, όπως προκύπτει από νέα ντοκουµέντα που φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Εχουν περάσει 15 µήνες από τις αποκαλύψεις για την τοποθέτηση «κοριών» που φυτεύονται στα αυτοκίνητα ή τις µοτοσικλέτες διαδηλωτών και ατόµων που δραστηριοποιούνται πολιτικά.

Την ίδια περίοδο έξω από τον πολιτικό χώρο αναρχικής κοµµουνιστικής συλλογικότητας στα Εξάρχεια υπήρχε αυτοκίνητο µε κρυφή κάµερα στον καθρέφτη στραµµένη στην είσοδο. Όταν εντοπίστηκε, στο σηµείο έσπευσε απροκάλυπτα διµοιρία των ΜΑΤ και το φυγάδευσε.

Το προηγούµενο Σάββατο 6/2 στον πολιτικό χώρο της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια της καθιερωµένης συλλογής τροφίµων και ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες οµάδες, µέλος της εντοπίζει τυχαία στο όχηµά του του κρυµµένο µηχανισµό παρακολούθησης µε σύστηµα γεωεντοπισµού µαύρου χρώµατος.

Ads

Ο «κοριός» είχε µέσα του κάρτα SIM, ήταν τοποθετηµένος µε µαγνήτη σε µη ορατό σηµείο της µηχανής, ενώ στη ράχη του υπήρχε συγκεκριµένη αρίθµηση.

Αµέσως ενηµερώνει και άλλους συντρόφους του που βρίσκονται εκείνη τη στιγµή εκεί, προκειµένου να ελέγξουν τα οχήµατά τους. Μετά από τον έλεγχο εντοπίστηκαν ακόµα δύο πανοµοιότυποι µηχανισµοί µαύρου χρώµατος µε διαφορετική αρίθµηση ο καθένας, τοποθετηµένοι σε διαφορετικά σηµεία δύο µηχανών.

Από τη διαφορετική αρίθµηση στους τρεις «κοριούς», αλλά και από τον σειριακό αριθµό που αναγράφεται σε έναν από αυτούς, είναι εµφανές πως όλοι εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο παρακολούθησης, που µπορεί να πραγµατοποιηθεί µόνο από κρατικές ή παρακρατικές υπηρεσίες.

Αµεσα έγινε αναφορά του περιστατικού σε δικηγόρο, ενώ πραγµατοποιήθηκε και η καταγγελία στην «Εφ.Συν.», η οποία έφτασε στον πολιτικό χώρο της συλλογικότητας και ο δημοσιογράφος της έγινε αυτόπτης µάρτυρας της στιγµής που πραγµατοποιήθηκε άνοιγµα ενός εκ των τριών παρόµοιων µηχανισµών και εντοπίστηκε µέσα η κάρτα SIM αλλά και το µικροσκοπικό µικρόφωνο καταγραφής.

Σε ανακοίνωση η οργάνωση αναφέρει: «Το συγκεκριµένο γεγονός αποτελεί ένα ακόµα στιγµιότυπο των επαναλαµβανόµενων προσπαθειών στοχοποίησης και τροµοκράτησης της Ταξικής Αντεπίθεσης, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και (τουλάχιστον) ενάµιση χρόνο. […] Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει στηθεί γύρω από τη συλλογικότητά µας όλο αυτό το διάστηµα περιλαµβάνει τον πολύωρο αποκλεισµό του πολιτικού µας χώρου από τις αστυνοµικές δυνάµεις στις 6 ∆εκέµβρη και παρακολουθήσεις – παρενοχλήσεις συντρόφων-ισσών µας στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, είτε µε φυσικό τρόπο (αστυνοµικοί µε πολιτικά που στρατοπεδεύουν κάτω από σπίτια ή εισβάλλουν σε χώρους εργασίας για έλεγχο) είτε µε τεχνικά µέσα.

[…] ∆εν αποτελούµε την εξαίρεση αλλά τον κανόνα που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε τολµά να σηκώσει ανάστηµα και να αντιταχθεί στις αυταρχικές της ορέξεις. Η υπόθεση της αναχαίτισης και της ανατροπής αυτής της κατασταλτικής-φασιστικής πολιτικής που εφαρµόζεται είναι υπόθεση του κοινωνικού-ταξικού κινήµατος, είναι υπόθεση συλλογική».

Υπενθυµίζεται πως συσκευή γεωεντοπισµού βρέθηκε στον Βόλο το καλοκαίρι του 2019 και στο προσωπικό αυτοκίνητο του αναπληρωτή καθηγητή και κοσµήτορα στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τάκη Πολίτη, επί σειρά ετών µέλους της διοίκησης της ΠΟΣ∆ΕΠ. Ο ίδιος, εκτιµώντας ότι πίσω από την παρακολούθηση βρίσκεται κρατική υπηρεσία, απηύθυνε σχετική επιστολή στο υπουργείο Προ.Πο., στην Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σηµειώνεται πως µετά τις αποκαλύψεις του Νοεµβρίου 2019 και την κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25), ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόµου ισχυρίστηκε πως είναι «αδιανόητη η κατηγορία, ακόµη και ως ερώτηµα, περί παρακολούθησης πολιτών από την Αστυνοµία µε κριτήριο την πολιτική τους δράση, εφόσον φυσικά ως πολιτική δράση εννοούµε την εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και της νοµιµότητας λειτουργικότητα».