Με αγωγές απάντησε η επιχείρηση «Βενέτης» σε πολίτες, που ζήτησαν να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές η εργοστασιακή μονάδα που βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της Λυκόβρυσης και κατήγγειλαν πως εκτός από την ηχορύπανση, έβγαιναν από τις εγκαταστάσεις νερά με οσμή βοθρολυμάτων.
Μετά τον έλεγχο από την Περιφέρεια, από τον οποίο δεν προέκυψαν τέτοια ευρήματα, η εταιρεία ζητά με αγωγή, 29.500 ευρώ από 12 κατοίκους για ηθική βλάβη και 150.000 ευρώ από μία κάτοικο που με επιστολή της στον Δήμο περιέγραφε πώς επηρεάζει τη ζωή της η λειτουργία της μονάδας. Ζητάει επίσης αποζημίωση 50.000 ευρώ και 6 μήνες κράτηση για όποιον δεν συμμορφωθεί στην άνωθεν υποχρέωση.
Οι κάτοικοι προσέφυγαν τρομαγμένοι στον Δήμο ζητώντας να αναλάβει τη νομική τους εκπροσώπηση, όπως λένε στο tvxs εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων που κάνουν λόγο για εκφοβισμό των κατοίκων με αγωγές SLAPP (“Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού”, δηλαδή εκφοβιστικές αγωγές από μεγάλες εταιρείες), πρακτική που όπως υπογραμμίζουν έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν η εταιρεία με αγωγές σε δημοτικούς συμβούλους.
Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας αρνείται ότι οι αγωγές έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και απαντά στο tvxs πώς «…η εταιρεία άσκησε την αγωγή της διότι, παρά την προηγούμενη πρόσκληση που τους απευθύναμε για συζήτηση και παροχή εξηγήσεων, δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά αντίθετα ενέτειναν τον καταγγελτικό λόγο τους. Μοναδικό μέλημα της εταιρείας είναι η προστασία της φήμης και αξιοπιστίας της».
«Τα μίξερ δουλεύουν 22 ώρες το 24ωρο δεν μπορείς να κοιμηθείς»
Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή δεκαετίες και σύμφωνα με τον Άρη Κυριακίδη, εκπρόσωπο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης αλλά και τον Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο από την παράταξη “Πολίτες σε Δράση”, είναι μία μόνο από τις οχλούσες βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού και των οποίων τις άδειες ανανεώνει η Περιφέρεια, παρά την αντίδραση των πολιτών.
«Σύμφωνα με τον υπό ψήφιση νόμο, θα πρέπει να φύγει από τον οικιστικό ιστό η μονάδα. Όμως ακόμα δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος και πέραν αυτού, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει 12 χρόνια μέχρι να μετεγκατασταθεί» λέει στο tvxs ο Άρης Κυριακίδης. Το επιχείρημα της εταιρείας ωστόσο, είναι πως όταν δημιουργήθηκε το εργοστάσιο το 1960, η περιοχή δεν ήταν κατοικημένη. Σήμερα ωστόσο υπάρχουν κατοικίες σε απόσταση αναπνοής.
«Οπτικοακουστικό υλικό που έχω στα χέρια μου, δείχνει μια τριαξονική νταλίκα που έρχεται ανάποδα στο ρεύμα για να μπορέσει να μπει στο εργοστάσιο. Είναι τόσο μικρός ο δρόμος και η είσοδος του εργοστασίου, που δημιουργείται όχληση για να μπορεί να λειτουργεί» λέει ο Αρ. Κυριακίδης και ο Κ. Διαμαντόπουλος προσθέτει:
«Τα μίξερ δουλεύουν 22 ώρες το 24ωρο δεν μπορείς να κοιμηθείς. Αυτό καταγγέλουν οι κάτοικοι που αιτούνται εδώ και μια δεκαετία να φύγει η μονάδα. Κάποια στιγμή πέρσι στη μάντρα του εργοστασίου άρχισαν να βγαίνουν νερά. Οι κάτοικοι είπαν ότι είχαν οσμή βοθρολυμάτων, απευθύνθηκαν στον Δήμο να ελέγξει. Ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε, μόνο εχθρική δεν ήταν η στάση του προς τον Βενέτη. Τότε οι κάτοικοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στην Περιφέρεια και να ζητήσουν έλεγχο».
Ποια ήταν τα ευρήματα;
«Σχετικά με την όχληση βρήκαν ότι είναι 9 ντεσιμπέλ παραπάνω από το επιτρεπτό. Τους έκαναν σύσταση και επέβαλαν κι ένα πρόστιμο μικρό, της τάξης των 1000 ευρώ, αλλά δεν γνωρίζουμε αν η Περιφέρεια ελέγχει το αν μείωσαν τελικά τα ντεσιμπέλ έκτοτε. Τα νερά είπαν ότι δεν είναι λύματα » λέει ο κ. Κυριακίδης του οποίου η παράταξη έφερε το θέμα της νομικής προστασίας των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Δευτέρα. «Είμαστε δημοτικό συμβούλιο που λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών, οι άνθρωποι έσπρωξαν τις πόρτες και μπήκαν τρομοκρατημένοι από τις αγωγές. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στα δικαστικά έξοδα» λέει ο Κ. Διαμαντόπουλος.
«Προτείναμε εκτός από την παροχή νομικής βοήθειας να αναλάβει ο δήμος να ελέγξει μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας τις καταγγελίες των κατοίκων. Οι κάτοικοι δεν έκαναν αγωγές και μηνύσεις, ζήτησαν έλεγχο από την Περιφέρεια η οποία δίνει άδεια στη μονάδα να λειτουργεί ενώ βρίσκεται σε οικιστικό ιστό. Θεωρείται οχλούσα μονάδα, κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, οι πολυκατοικίες στις οποίες διαμένουν οι κάτοικοι είναι σε απόσταση αναπνοής» λέει ο Άρ. Κυριακίδης.
Τελικά τι αποφάσισε ο Δήμος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο δημοτικών συμβούλων, παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, αποφασίζοντας να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία του δήμου αν νομιμοποιείται να εκπροσωπήσει τους κατοίκους.
«Πρόκειται για προφάσεις γιατί στο παρελθόν για άλλα θέματα, όπως για τις κινητές κεραίες, επανειλημμένα έχουμε καλύψει τους δημότες στις αγωγές» λέει ο Κ. Διαμαντόπουλος.
«Η επιχείρηση έχει απειλήσει με τη μέθοδο των αγωγών και δημοτικούς συμβούλους»
«Είναι προφανές ότι προσπαθεί η εταιρεία να τρομοκρατήσει τους κατοίκους. Αλλιώς μπορούσε να πει: παιδιά δικαιώθηκα από τους ελέγχους, τέλος» λέει ο Κ. Διαμαντόπουλος ενώ ο Άρ. Κυριακίδης προσθέτει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτές τις πρακτικές:
«Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι τρομοκρατημένοι γιατί φοβούνται για μηνύσεις από πλευράς της εταιρείας. Το έχει ξανακάνει αλλωστε, με αφορμή την απομάκρυνση ενός περιπτέρου που βρίσκεται μπροστά από μία επιχείρηση του Βενέτη σε δρόμο της Λυκόβρυσης. Η εταιρεία «Βενέτης» ήθελε να φύγει το περίπτερο από εκεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν διευκρινίσεις, όσον αφορά στο αίτημα και η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε. Δεν τους άρεσε η απόφαση αυτή και η εταιρεία έκανε μήνυση στους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της αναβολής..
..Το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε ψηφίσει όχι. Ψήφισε να αναβληθεί το θέμα της μεταφοράς του περιπτέρου. Αλλά η εταιρεία βιαζόταν να διώξει το περίπτερο. Αθωώθηκαν τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι. Όμως το περίπτερο έφυγε τελικά από εκεί με απόφαση της Τροχαίας. Προφανώς συμφωνώ κι εγώ ότι είναι μια εκδικητική πρακτική οι αγωγές αυτές» καταλήγει.
Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο της επιχείρησης κ. Διονύση Αναγνωστόπουλο, ο οποίος παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη σε σχέση με τις θέσεις της εταιρείας «Βενέτης».
Γιατί η εταιρεία προχώρησε σε αγωγές ενάντια στους πολίτες ζητώντας ποσά που όπως λένε αδυνατούν να πληρώσουν, εφόσον οι κάτοικοι ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να ελεγχθεί η επιχείρηση και δεύτερον οι έλεγχοι τελικά τη δικαίωσαν;
Οι κάτοικοι δεν ζήτησαν από τις Δημόσιες Αρχές απλά τον έλεγχο, αλλά ο λόγος των εγγράφων τους ήταν καταγγελτικός. Ενδεικτικά παραθέτω μία από τις καταγγελίες τους, με ημερομηνία 23-12-2021, η οποία απευθύνεται στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, έχει ειρωνικό ύφος και καταλήγει με τη φράση “Καλά Χριστούγεννα με καθαρό περιβάλλον από το εργοστάσιο ΒΕΝΕΤΗ”. Προσοχή οι καταγγελίες των κατοίκων αναφέρονται σε λύματα, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι τα νερά α) ήταν όμβρια και β) προέρχονταν από το δικό τους όμορο οικόπεδο, κάτι, που φυσικά, απέκρυψαν. Μάλιστα είχαν σπάσει τον δικό μας φράχτη που υπάρχει στο όριο με το δικό μας γεωτεμάχιο, για να διοχετεύσουν τα όμβρια ύδατα από το οικόπεδό τους στη δική μας ιδιοκτησία.
Η εταιρεία ελέχθηκε τόσο από την ΕΥΔΑΠ όσο και από την Περιφέρεια Αττικής και δεν διαπιστώθηκε οιαδήποτε παράβαση για διάθεση λυμάτων (αστικών ή βιομηχανικών αποβλήτων) στο πεζοδρόμιο. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να αποκαλύψω, καθώς τα έγγραφα αυτά αποτελούν αποδεικτικό υλικό, ενόψει της επικείμενης δίκης.
Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για αγωγή SLAPP (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού);
Η εταιρεία άσκησε την αγωγή της διότι, παρά την προηγούμενη πρόσκληση που τους απευθύναμε για συζήτηση και παροχή εξηγήσεων, δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά αντίθετα ενέτειναν τον καταγγελτικό λόγο τους. Μοναδικό μέλημα της εταιρείας είναι η προστασία της φήμης και αξιοπιστίας της.
Απόδειξη αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι 4 οικογένειες από την πολυκατοικία επί της οδού Αγ. Παρασκευής 7Β ήλθαν, μετά την άσκηση της αγωγής, σε επαφή μαζί μας, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, συντάχθηκαν σχετικά έγγραφα και η εταιρεία παραιτήθηκε ως προς αυτούς από την αγωγή της.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μία τόσο μεγάλη μονάδα εντός του οικιστικού ιστού δεν ενοχλεί καθόλου τους κατοίκους σε τόσο κοντινή απόσταση;
Η μονάδα παραγωγής υπάρχει στο σημείο αυτό εδώ και περίπου 60 έτη, από τη δεκαετία του 1960, όταν η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου και προοριζόταν για παραγωγική δραστηριότητα. Η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής είναι πολύ πρόσφατη, μετά τη δεκαετία του 1990, συνεπώς η μονάδα προϋπήρχε. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για διατήρηση της παραγωγικής μονάδας και φυσικά έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες. Περαιτέρω, η παραγωγική μονάδα δεν ανήκει στις οχλούσες, αφού δεν παράγει αέριους ή άλλους ρύπους.
Είναι αλήθεια ότι η μονάδα έχει αιτηθεί τη μετεγκατάστασή της σε άλλον Δήμο αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις;
Η εταιρεία δεν έχει αιτηθεί τη μετεγκατάστασή της σε άλλο Δήμο, ούτε υπάρχει οιαδήποτε απορριπτική απόφαση. Έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες για ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής εκτός Νομού Αττικής, στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάθε πότε ελέγχεται η μονάδα και από ποιες υπηρεσίες;
Η εταιρεία υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους από τις αδειοδοτούσες και εποπτεύουσες υπηρεσίες (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ΕΦΕΤ, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κλπ), για την έκδοση και/ή ανανέωση των αδειών λειτουργίας της και σε έκτακτους ελέγχους από τις παραπάνω υπηρεσίες, ανάλογα με την κρίση τους και σε περίπτωση υποβολής καταγγελίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >