Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλούν οι μαρτυρίες διαδηλωτών, που βρέθηκαν στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9/10 για την συμπεριφορά. την βία και τα συνθήματα που ακούστηκαν από πλευράς αστυνομικών, σε βαθμό που να προσβάλουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για την επίθεση των ΜΑΤ στην αντιφασιστική διαδήλωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ειπώθηκαν χυδαιότητες, καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Documento που κατέγραψε τις καταγγελίες, από πλευράς των ΜΑΤ μεταξύ άλλων ακούστηκε: «Σας γ@μησαν οι άλλοι (σ.σ.: ακροδεξιοί), θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». 

Τρεις αποκαλυπτικές μαρτυρίες που δημοσιεύονται στο Documento

Ads

Σ.Τ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη: «Σας γ@μησαν οι άλλοι, θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα» 

Καθώς έβγαινε η πορεία προς τα κεντρικά υπήρχαν κάποιες αντεγκλήσεις. Φυσιολογικές,  όπως γίνεται σε κάθε πορεία. Σε κάποια στιγμή ένας άντρας των ΜΑΤ ξεκίνησε επίθεση μόνος του, γιατί απλώς δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του. Ηταν εμφανές ότι δεν υπήρχε εντολή, γιατί οι υπόλοιπες διμοιρίες σάστισαν και δεν αντέδρασαν άμεσα, ή όταν αντέδρασαν το έκαναν πολύ νωχελικά. Οι πρώτες διμοιρίες δεν είχαν καταλάβει καν τι είχε γίνει. Αυτό δείχνει ότι πλέον τα ΜΑΤ δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και δεν ελέγχονται, λειτουργούν απλώς κατά το δοκούν σαν ομάδες κρούσης, με ιδεολογικό κίνητρο. Οταν μου την έπεσαν βγήκε η ομάδα σύλληψης και με έπιασαν τέσσερις άντρες των ΜΑΤ. Αρχισαν να με βαράνε –όχι με κλομπ– με χέρια και πόδια. Ευτυχώς ήσασταν εκεί με κάμερες (σ.σ.: ο ρεπόρτερ του Documento), σας είδαν, σταμάτησαν και είπαν: «Σταματήστε, υπάρχουν κάμερες, μην το βαράτε άλλο το πουτ@ν@κι». Οσο με βάραγαν έλεγαν: «Σας γ@μησαν οι άλλοι (σ.σ.: ακροδεξιοί), θα σας γ@μήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». Ολα αυτά με συνοδεία από ξύλο. Με το που ήρθε ο αρχιδιμοιρίτης σταμάτησαν. Με πήγαν πιο πάνω στο παρκάκι και λένε στον αρχιδιμοιρίτη: «Αυτό το πουτ@ν@κι τι να το κάνουμε τώρα;» και τους απαντάει: «Αφού δεν έχει κάτι αφήστε τον, έχουμε τους δυο ήδη» (σ.σ.: είχαν γίνει δύο προσαγωγές). Οπότε μου ρίχνουν μερικές μπάτσες και μου λένε: «Εντάξει, σε γ@μήσαμε, τώρα πουτ@ν@ τρέχα». Είχαν πέσει δακρυγόνα στο μεταξύ και δεν μπορούσα να ανέβω προς τα πάνω, μου δίνει μια κλοτσιά και μου λέει: «Θα τρέχεις όταν σου μιλάω εγώ, τράβα πάνω μέσα στις φωτιές να καείς τώρα, πουτ@ν@κι». Σ.Τ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη « 

A.Γ. Διαδηλωτής στην αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη: «Ελεγαν χυδαιότητες για τον Παύλο Φύσσα»

Την ημέρα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης για άλλη μια φορά η κοινωνία απομόνωσε τους φασίστες. Αυτό φάνηκε και από τη μαζικότητα του κόσμου, σε αντίθεση με τα 50-100 άτομα του Ιερού Λόχου, κάτι που μάλλον ενόχλησε τα ΜΑΤ. Δεν μας εκπλήσσει η ενόχλησή τους, έχει αποδειχθεί πολλάκις η προτίμηση των αστυνομικών για τις ιδεολογικές θέσεις της Χρυσής Αυγής. Τόσο με τις ψήφους τους όσο και με την άμεση και έμμεση εμπλοκή αστυνομικών σε δράσεις της Χρυσής Αυγής και των φασιστοειδών. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που τα ΜΑΤ σε όλη τη διάρκεια της πορείας του Σαββάτου ήταν προκλητικά μιλώντας προς την πορεία λέγοντας χυδαιότητες για τον Παύλο Φύσσα και στοχοποιούσαν διαδηλωτές φωνάζοντας «εσένα σε έχω». Προκλητικότητα η οποία κορυφώθηκε με την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στο σώμα της πορείας. Προσωπικά η εκτίμησή μου είναι πως επίτηδες διάλεξαν το συγκεκριμένο σημείο της σύγκρουσης, καθώς ακριβώς από πίσω μας είχε διάβαση στην οποία σκόνταψε αρκετός κόσμος. Μεταξύ αυτών βρέθηκα και εγώ, με τους μπάτσους να βγάζουν το άχτι τους όσο ήμουν στο πάτωμα. Ευτυχώς σώθηκα από την άμεση παρέμβαση συντρόφου που με σήκωσε. Δεν θυματοποιούμαστε. Οταν το κράτος τα βρίσκει σκούρα βγάζει το παρακράτος, δηλαδή την ακροδεξιά, και όταν αποτυγχάνει αυτή βγαίνουν τα ΜΑΤ. Εδώ και πέντε μέρες στη Σταυρούπολη η αστυνομία είναι θεατής. Αλλά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, δεν περιμέναμε να κάνουν κάτι στα «ξαδέρφια» τους. Εμείς δεν θα φοβηθούμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας γιατί ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο 

«Ελεγαν “εμείς εδώ είμαστε με τον Ρουπακιά”, η αστυνομία δεν έκανε τίποτε»

Σαμπίνα Κουρρίζι Αυτόπτης μάρτυρας στις επιθέσεις της Σταυρούπολης, μέλος της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΣ)

Μοιράζαμε φυλλάδια σχετικά με το πρώτο περιστατικό, μέχρι την ώρα που μια ομάδα 20 με 30 άτομα με κουκούλες που κρατούσαν πάνω τους σιδερογροθιές, παλούκια, λοστούς και σουγιάδες βγήκαν από το σχολείο και μας επιτέθηκαν. Από τύχη δεν μαχαιρώθηκε κάποιος. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αντί να φύγει ανασυγκροτήθηκε και οι φασίστες υπαναχώρησαν μέσα στο σχολείο. Υπήρξαν τέσσερις τραυματίες. Το ανατριχιαστικό ήταν ότι υπήρχε πάρα πολύ έντονη παρουσία της αστυνομίας αλλά οι φασίστες κινούνταν ανενόχλητοι στα γύρω στενά, δίπλα από τους αστυνομικούς, με λοστάρια, σιδερόβεργες. Η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτε. Υστερα από λίγο μια ομάδα περίπου 40 ατόμων μέσα από το σχολείο άρχισε να πετά φωτοβολίδες και μολότοφ. Ηταν ακραίο. Οι μολότοφ πέρασαν ξυστά από τα κεφάλια μας, από θαύμα δεν πήρε κάποιος φωτιά. Ηταν επιθέσεις με δολοφονικά χαρακτηριστικά. Την ώρα που συνέβη αυτό η αστυνομία παρατάχθηκε μπροστά μας, δεν μας άφηνε να κουνηθούμε και οι φασίστες συνέχισαν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι. Παράλληλα μια δεύτερη ομάδα ήρθε από πίσω μας και η αστυνομία δεν μας άφηνε να κουνηθούμε. Εμείς είχαμε στα χέρια μας μόνο φυλλάδια. Εκείνη την ώρα πήγαν να μας επιτεθούν και από πίσω, προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τον κόσμο, η αστυνομία πήγε απλώς προς το μέρος τους χωρίς όμως να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να τους απωθήσει ή να τους προσαγάγει. Σταδιακά φύγανε προς διάφορες κατευθύνσεις ανενόχλητοι. Μια ομάδα τεσσάρων πέντε ατόμων εξωσχολικών που ήταν μέσα στο σχολείο έφυγαν ανενόχλητοι υπό την πλήρη κάλυψη του διευθυντή, το οποίο είναι ανήκουστο. Εχουν σίγουρα τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Δεν μιλάμε για περιθωριοποιημένους τύπους αλλά για οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών και φασιστών οι οποίοι δρουν υπό την κάλυψη της ίδιας της κυβέρνησης. Κάποιος τους έχει δώσει τον χώρο να λειτουργούν ανενόχλητοι. Το ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να καθοδηγεί τέτοιου είδους επιθέσεις έχει να κάνει με το τι κάλυψη δέχεται από τη ΝΔ για όλα αυτά.   

Γ.Σ. Θύμα επίθεσης στη Σταυρούπολη: «Ειπώθηκαν χυδαία λόγια, όπως “θα πάτε να βρείτε τον Παύλο”» 

Ξαφνικά βγήκαν από το σχολείο 2030 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι οι οποίοι όρμησαν καταπάνω μας κρατώντας ξύλα, σιδερογροθιές και πέτρες. Αρχισαν να μας επιτίθενται. Εγινε ένας χαμός. Το βασικό είναι ότι τελικά καταφέραμε να τους απωθήσουμε. Ολα συνέβησαν πάρα πολύ γρήγορα. Το μόνο που θυμάμαι είναι να δέχομαι ξαφνικά ένα χτύπημα στο κεφάλι. Στη δεύτερη κινητοποίηση δεχτήκαμε πιο οργανωμένη επίθεση από τους φασίστες όπου αυτήν τη φορά χρησιμοποίησαν και το σχολείο ως ορμητήριο και πετούσαν από μέσα αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ. Μετά μας έβριζαν χυδαία και χαιρετούσαν ναζιστικά. Με το που έφυγε η μολότοφ μέσα από το σχολείο η αστυνομία έριξε χημικά σε εμάς. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε και αυτό συνδέεται και συνολικά με τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, που αντί να καταδικάσει ας πούμε αυτές τις επιθέσεις ως φασιστικές μιλάει για ίσες αποστάσεις, θεωρία των δύο άκρων. Στη Θεσσαλονίκη στην αντιφασιστική πορεία που έγινε η αστυνομία είχε προκλητική στάση. Ξέρω ότι ειπώθηκαν χυδαία πράγματα, όπως «θα πάτε να βρείτε τον Παύλο». Η αστυνομία είχε πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Εδειξε ξεκάθαρα ποιους στοχοποιεί