Χείρα βοηθείας στην καταπολέμηση του προβλήματος των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, με στόχο την ανάδειξη του δημοσίου χώρου, καθώς και την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των οδηγών, προσφέρει ένα νέο site. Στην ειδική αυτή ιστοσελίδα, οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν την ύπαρξη παράνομων πινακίδων και να ζητήσουν την αφαίρεσή τους.

Ads

Ο λόγος για το www.illegalsigns.gov.gr, το οποίο ζητά τη συνδρομή των πολιτών. «Μέσα από αυτή την σελίδα μπορείς με την συμμετοχή σου να συμβάλλεις αποφασιστικά στην αποξήλωση των επικίνδυνων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων» παρακινούμαστε.

Στην αρχική σελίδα του site βρίσκεται μια απλή φόρμα την οποία καλείται να συμπληρώσει ο πολίτης, γράφοντας την ακριβή διεύθυνση της παράνομης πινακίδας που έχει εντοπίσει και επισυνάπτοντας σχετική φωτογραφία. Οι τρόποι επισήμανσης της παράνομης πινακίδας εξηγούνται αναλυτικά.

Οι καταγγελίες των πολιτών θα επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές, με τελικό βήμα την αφαίρεση της πινακίδας. Σε ειδικό τμήμα του site εμφανίζονται οι επιβεβαιωμένες καταγγελίες, οι οποίες επίσης παρουσιάζονται στο χάρτη που υπάρχει στο κέντρο της homepage. Σε άλλο σημείο εμφανίζονται οι τελευταίες ειδήσεις οι οποίες αφορούν την οδική ασφάλεια.

Ads

Προς το παρόν, το site μπορεί να δεχτεί καταγγελίες μόνο για ορισμένες περιοχές: το κέντρο της Αθήνας, τις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων, καθώς και όλο το μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής. Στη συνέχεια, θα προστεθούν και νέες περιοχές, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Εν καιρώ, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται οι καταγγελίες με τη χρήση mobile εφαρμογών αλλά και πολλαπλής αποστολής φωτογραφιών από κάμερες και κινητά που υποστηρίζουν geotagging.

Ο πολίτης μπορεί επίσης να εκφράζει τις απόψεις και να αναρτά τα σχόλιά του σε ειδικό blog. Στις «Συχνές Ερωτήσεις» αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την υπαίθρια διαφήμιση, προβάλλονται τα επιχειρήματα για αφαίρεση των παράνομων πινακίδων και τα κριτήρια προσδιορισμού των παράνομων πινακίδων. Ως παραδείγματα προς μίμηση αναφέρονται οι ενέργειες των Δήμων Γαλατσίου και Νεάπολης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και προχώρησαν στην αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Σε αντίστοιχες ενέργειες είχε προβεί και ο δήμος Αμαρουσίου.

Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί και αντίστοιχη σελίδα στο facebook.

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, θα αρχίσει το ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Κηφισίας, στη λεωφόρο Καβάλας αλλά και στην οδό Πειραιώς. “Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε πέντε μέρες να ξηλώσουν τις πινακίδες που έχουν αναρτήσει, διαφορετικά θα ξηλωθούν από μικτό συνεργείο και όσοι έχουν αναρτήσει πινακίδες θα πληρώσουν εκτός από τα πρόστιμα και το κόστος της αποξήλωσης” προειδοποίησε ο υπουργός.