Έπρεπε να  τραυματιστεί το τρίτο κατά σειρά παιδί, για να παρέμβει στοιχειωδώς ο δήμος Αθηναίων στην παιδική χαρά της Νεάπολης Εξαρχείων. Όπως λέει η μητέρα του παιδιού στο tvxs, το παιδί βρέθηκε με «…κακώσεις μωλοπισμούς, οίδημα, εκδορές και έκλεισε το μάτι του για δύο μέρες». Κι όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, είχε δεσμευτεί προφορικά στη μητέρα του πρώτου παιδιού που τραυματίστηκε σοβαρά στην ίδια παιδική χαρά, ότι θα κινούσε όλες τις διαδικασίες ώστε να παύσει να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, πριν έναν χρόνο.

Ads

Το πρώτο ατύχημα στην μοναδική παιδική χαρά της γειτονιάς, στην οποία παίζουν δεκάδες παιδιά αφού βρίσκεται δίπλα σε σχολείο, έγινε στις  27/5/2022. Η καγκελόπορτα της παιδικής χαράς, καταπλάκωσε παιδί νηπιαγωγείου, το οποίο βρέθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κάταγμα στο χέρι. Η μητέρα του κατήγγειλε το περιστατικό στον Ant1. O κ. Παπαδάκης αναζήτησε τον κ. Μπακογιάννη αλλά τελικά ανταποκρίθηκε μόνο η αντιδήμαρχος.

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή από το ρεπορτάζ και τις μαρτυρίες γονέων που είπα ότι η πόρτα έπεσε πάνω στο παιδί και το καταπλάκωσε ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε αυτήν και υποστήριξε ότι κάποια παιδιά κουνούσαν την πόρτα την ώρα που περνούσε ο μικρός με τη μητέρα του και η πόρτα έπεσε πάνω του χωρίς όμως να το καταπλακώσει γιατί η μητέρα του πρόλαβε να τον τραβήξει.

Τόνισε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος χώρος συντηρείται συνέχεια, λόγω βανδαλισμών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό διέψευσαν γονείς μιλώντας στο tvxs. «Η παιδική χαρά είναι καιρό σε κακό χάλι, καμία συντήρηση δεν έκαναν. Καταρχήν, ενώνεται με το γήπεδο που είναι στρωμένο με χαλίκι οικοδομής, χαλίκι το οποίο μπαίνει στην παιδική χαρά. Όποιο παιδάκι πέφτει, τσακίζεται.»

Ads

Ο δήμος, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό, επισκεύασε την καγκελόπορτα (μόνο) και σύμφωνα με τις μαρτυρίες γονέων, ο ίδιος ο δήμαρχος μιλώντας στη μητέρα του παιδιού, δεσμεύτηκε πως θα φροντίσει να μην είναι πλέον επικίνδυνος ο χώρος για τα παιδιά.

Λίγους μήνες μετά, στις 23/12/2022, ένας άλλος μαθητής του νηπιαγωγείου κατέληξε με ράμματα στο πρόσωπο, ύστερα από πτώση στο ακατάλληλο για παιδική χαρά κεκλιμένο έδαφος που ενώνει την παιδική χαρά με το γήπεδο του μπάσκετ.

«Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό, αφού φυσικά δεν μερίμνησε καθόλου ο δήμος. Το τρίτο ήταν ο τραυματισμός του δικού μου παιδιού πριν λίγες ημέρες. Ο μικρός -τριών ετών-ετών καθόταν σε μια μεγάλη τραμπάλα που έχει κάθισμα από τις  δύο πλευρές. Προβλέπεται να έχει μπάρα μπροστά, η οποία έλλειπε. Από την ελαφριά ταλάντωση, έπεσε και χτύπησε πάνω από το δεξί μάτι. Είχε κακώσεις μωλοπισμούς, οίδημα εκδορές και έκλεισε το μάτι του για δύο μέρες» λέει η μητέρα στο tvxs.

Οι γονείς κινητοποιήθηκαν ξανά, με κείμενο και συλλογή υπογραφών, το οποίο αναδημοσίευσε και η Ανοιχτή Πόλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «… και έτσι ξαφνικά μπήκε συνεργείο να επιδιορθώσει στοιχειωδώς κάποια πράγματα στην παιδική χαρά. Δηλαδή επισκεύασαν την τραμπάλα και έβγαλαν το χαλίκι. Μετά τον 3ο τραυματισμό κι αφού από τύχη δεν θρηνήσαμε ζωές.

Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση μας από άτομο του ΟΠΑΝΔΑ, δεν έχει επικαιροποιημένο σήμα καταλληλότητας. Εμείς θέλουμε έναν απόλυτα ασφαλή χώρο για τα παιδιά μας» καταλήγει η μητέρα του τρίχρονου παιδιού.

Ακολουθεί το κείμενο με τις υπογραφές των γονέων

Πώς φαντάζεται κανείς το απόγευμα μιας παρέας παιδιών στην παιδική χαρά της γειτονιάς του; Χαρούμενο, φωτεινό, ίσως κουραστικό· πάντως όχι επικίνδυνο. Κι όμως, για τους κατοίκους του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, οι απογευματινές επισκέψεις σε έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους, συχνά καταλήγουν σε φαρμακεία, κέντρα υγείας, ακόμα και σε νοσοκομεία.

Αυτή τη φορά (21 /2/ 2023), ένα τρίχρονο αγοράκι έπαιζε στην τραμπάλα που βρίσκεται στην παιδική χαρά της Νεάπολης Εξαρχείων, δίπλα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Η έλλειψη της απαραίτητης και προβλεπόμενης προστατευτικής μπάρας – όπως καταδεικνύεται στις συνημμένες φωτογραφίες – ήταν η αιτία της απότομης πρόσκρουσης του μικρού παιδιού σε ένα κατώτερο μεταλλικό στοιχείο της τραμπάλας. Μία πτώση που οδήγησε σε ένα έντονο οίδημα στην περιοχή του ματιού και στην ανάγκη οφθαλμιατρικής παρακολούθησης.

Παρά το δυσάρεστο γεγονός, ίσως να μην παίρναμε την πρωτοβουλία να γράψουμε αυτό το κείμενο εάν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αντίστοιχο ατύχημα στην συγκεκριμένη παιδική χαρά, η οποία και αποτελεί τη μοναδική επιλογή των κατοίκων της περιοχής. Εάν στην ίδια παιδική χαρά δεν κινδύνευε την προηγούμενη χρονιά (27/5/2022) να χάσει τη ζωή του ένας μαθητής του διπλανού νηπιαγωγείου, όταν τον καταπλάκωσε η σιδερένια καγκελόπορτα.

Εάν λίγες εβδομάδες νωρίτερα (23/12/2022), ένας άλλος μαθητής του νηπιαγωγείου δεν κατέληγε με ράμματα στο πρόσωπο, ύστερα από πτώση στο ακατάλληλο για παιδική χαρά κεκλιμένο έδαφος που ενώνει την παιδική χαρά με το γήπεδο του μπάσκετ. Δεν θα το γράφαμε εάν δεν νιώθαμε φόβο για όσα μπορεί να ακολουθήσουν στο μέλλον και εάν δεν νιώθαμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον παιχνιδιού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει και η νομική οδός. Πιθανόν να την ακολουθήσουμε. Φοβόμαστε όμως ότι αν εκείνοι που έχουν τη διοικητική και την ηθική ευθύνη για την κατάσταση αυτή δεν κινητοποιηθούν από το χρέος που συνεπάγεται η θέση τους ή έστω από τις τύψεις που γεννούν οι μελανιές και τα ράμματα στα πρόσωπα των παιδιών μας, δεν θα το κάνουν ούτε υπό την απειλή μιας δικαστικής διαμάχης.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε ενδελεχώς σε κάθε μία από τις ελλείψεις ή τις κακοτεχνίες της παιδικής χαράς. Δεν είναι όμως αυτή η δουλειά μας. Είναι η δουλειά κάποιων άλλων να τις καταγράψουν και να μεριμνήσουν για αυτές. Εμείς, ως γονείς, κηδεμόνες και κάτοικοι της περιοχής, έχουμε το χρέος απέναντι στα παιδιά να καταδείξουμε την επικινδυνότητα αυτής της παιδικής χαράς και να απαιτήσουμε από όλους τους υπεύθυνους να κάνουν τη δουλειά τους.

Όπως εξάλλου δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν, μετά το συμβάν με την πτώση της καγκελόπορτας.  Εμείς, με ανακούφιση πλέον, θα κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια, αυτά τα παιδιά που οι κυβερνώντες μας κατονομάζουν το μέλλον της χώρας μας. Και είναι το μέλλον. Ελπίζουμε να είναι ένα μέλλον χαρούμενο, ακέραιο και ασφαλές!

Γονείς, κηδεμόνες και κάτοικοι της περιοχής

Το κείμενο συνυπογράφουν οι κάτωθι:

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

1. Τσιάμη Δανάη

2. Παπαθωμόπουλος Φοίβος

3. Τορνάτζη Λουλουδία

4. Αλεξάντερ Τόνια

5. Μουστάκας Δημήτριος

6. Σβορώνου Μαρία

7. Τζανή Παναγιώτα

8. Γιαννούκου Αντωνία

9. Νενεδάκης Φαίδων – Ιωσήφ

10. Ρεπούσκου Εύα

11. Πιατά Ιωάννα

12. Γερμανού Μαρίνα

13. Γουδή Μαρία

14. Γιαννέλος Χρήστος

15. Λούση Μαίρη

16. Μπόλου Βούλα

17. Σπηλιόπουλος Αλκιβιάδης

18. Μιχαλοπούλου Περσεφόνη

19. Ξενάκη Δήμητρα

20. Ζυγοκώστας Δημήτριος

21. Κλέλια Θερμού

22. Λαμπροπούλου Λυδία

23. Καλημέρη Αργυρώ

24. Θύμιου Χριστίνα

25. Γκαζούνη Κάτια

26. Ποροσέτσι Ναταλία

27. Τζουρόβα Νταίζη

28. Μπακογιάννη Έφη

29. Ανδρέου Νίκος

30. Σταμούλη Ελένη

31. Χριστόπουλος Κώστας

32. Κουνενάκης Πάνος

33. Κιάου Μαργαρίτα

34. Ρυακιωτάκης Παναγιώτης

35. Στεφόπουλος Γιάννης

36. Τσάμπουρας Κώστας

37. Κοσμετάτου Αλεξία

38. Ντόνα Θεοπούλα

39. Παπαμιχαλόπουλος Λεωνίδας

40. Καζάντη Μαρία

41. Μπουλάκης Γιώργος

42. Σαλιγκαρά Βασιλική

43. Κλάρα Αναστασία

44. Παρίζα Κυριακή

45. Δημητρακάκη Ιωάννα

46. Καδόγλου Σταυρούλα

47. Ταμή Νικολέτα

48. Πίτος Αθανάσιος

49. Θερμού Αγγελική

50. Αλεξανδρή Ελευθερία

51. Παλτά Αθανασία

52. Κουφογιάννη Άλκηστις

53. Αλεξανδρή Γεωργία

54. Σιούλη Φανή

55. Χοτζάι Λισιάνα

56. Καραγιάννη Αναστασία

57. Κίου Παρασκευή

58. Μπεβούδα Βασιλική

59. Παπακώστας Νικόλαος

60. Σπράουτ Τζωρτζίνα

61. Γιαννούκου Αντωνία

62. Παπαϊωάννου Γιώργος

63. Τριανταφύλλου Γιάννης

64. Χονδρός Γεώργιος

65. Συκιώτη Ελένη

66. Παναγιώτου Δήμητρα

67. Συγγενιώτου Κατερίνα

68. Κασάπης Μιχάλης

69. Λιονάκη Χρύσα

70. Γιαννικόπουλος Φώτης

71. Ρουμελιώτου Φωτεινή

72. Παντελής Διαμαντής

73. Γουδή Μαρία

74. Κορωνάκης Γιώργος

75. Χρυσανθακοπούλου Αγγελική

76. Κλωνιζάκης Μάριος

77. Κόσσυρα Βάσια

78. Γιακουμογιαννάκη Ελευθερία

79. Πανταζής Νικόλαος

80. Αναστασοπούλου Στέλλα