Ανεπιθύμητος για την ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία κρίθηκε ο Εμμανουήλ Αθανασίου, γνωστός δικηγόρος – πρώην Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΟΗΕ. Ο λόγος; Οι αντικυβερνητικές του αναρτήσεις στα social media. Η πρεσβεία του απαγόρευσε να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας Γαλλίας, του οποίου υπήρξε μάλιστα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ads

«Είναι αδιανόητο να μετατρέπεται η πρεσβεία σε κομματικό μαγαζί της Κυβέρνησης» λένε στο tvxs άνθρωποι από το περιβάλλον του κ. Αθανασίου. Το tvxs επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον κ. Αθανασίου ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός λέγοντας πως: «Δεν έχω ιδέα αν η εντολή ήρθε από τον πρέσβη. Το μόνο που θέλω να δηλώσω, είναι πως πρόκειται για αντιδημοκρατική ενέργεια. Η πρεσβείες δεν πρέπει να γίνονται εργαλεία κομμάτων. Είναι θεσμική κατάντια. Πρέπει να παραμένουν ανοιχτές σε όλους τους Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό».

Ο Εμμ. Αθανασίου έχει εργαστεί σε διεθνείς Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, (i.e. Διεθνής Συνομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-FIDH, Οργάνωση Ενάντια της Θανατική Ποινή-ECPM) στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αλλά και σε διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η Διεθνής Καμπάνια για τον Νομπελίστα Ειρήνης στη Κίνα Λιου Σιαομπο (Liu Xiaobo). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς καθώς και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γαλλία.

Από πέρσι τον Γενάρη έως το καλοκαίρι ήταν μέλος στο ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας Γαλλίας, ανεξάρτητο παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου με πρόεδρο τη Γεωργία Κούβελα και πρέσβειρα μεταξύ άλλων τη Μιμή Ντενίση. Οι λόγοι της παραίτησης του ήταν, η απόφαση του να υλοποιήσει μια προσωπική πρωτοβουλία που στηρίζουν διεθνείς προσωπικότητες την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία μέσω του Πολιτισμού, ο πολιτισμός ως μοχλός εκδημοκρατισμού της κοινωνίας.

Ads

Το Ινστιτούτο οργανώνει το πρώτο του event προς τιμή της Ζουλί Αμπαντί. Είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια του Hermes εδώ και χρόνια, πρέσβειρα κι η ίδια του Ινστιτούτου και υπεύθυνη για πολλές φιλανθρωπικές δράσεις του Hermes στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα της πρεσβείας στο Παρίσι την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, ο κ. Αθανασίου έστειλε μια λίστα με ονόματα προσωπικοτήτων προκειμένου να προσκληθούν, στην πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Κούβελα. Η πρόεδρος έλαβε τηλεφώνημα από την πρεσβεία με το αίτημα να αφαιρεθεί το όνομα του κ. Αθανασίου και του συζύγου του διότι «δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στην πρεσβεία διότι παίρνει θέσεις εναντίον της χώρας στα social media». Στην επιχειρηματολογία αξιοποιήθηκε και το επιχείρημα πως υπερασπίστηκε την εικαστικό Γ. Λαλέ στο πρόσφατο περιστατικό λογοκρισίας του έργου της από ελληνικό προξενείο στις ΗΠΑ.

«Δεν έχει πάρει θέσεις ενάντια στη χώρα αλλά υπήρξε κριτικός απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στην πρεσβεία να καθιστά ανεπιθύμητο έναν Eλληνα πολίτη, έναν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σπουδαίο έργο. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι αν παρακολουθεί η πρεσβεία προσωπικές αναρτήσεις στα social media. Θυμίζουν άλλες εποχές αυτά» λέει άνθρωπος από το περιβάλλον του δικηγόρου στο tvxs και προσθέτει πως:

«Ο κ. Αθανασίου όχι μόνο υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου αλλά και δωρητής. Έχει δωρίσει τη οικογενειακή βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δωρεάς ακόμα και στην Ακαδημία Αθηνών».