Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για μαζικές αναβολές εμβολιασμών υγειονομικών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας έρχονται στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τα ερωτήματα για το σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως παραμονή πρωτοχρονιάς το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει πως οι υγειονομικοί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ενημέρωθηκαν αιφνιδίως ότι ο προγραμματισμένος για τη Δευτέρα εμβολιασμός τους αναβάλλεται. Ακολούθησαν καταγγελίες και για άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως τα νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πύργου, Κυπαρισσίας, Καραμανδάνειο, ΕΙΕΑ, Σερρών, Ξάνθης, Γρεβενών κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα φαίνεται να αφορά μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες (1η, 3η, 4η, 5η, 6η) από τις 7 συνολικά. Το τελευταίο 24ωρο καταγγέλθηκε απο νοσοκομειακούς γιατρούς πως μόνο στο νοσοκομείο Γεννηματάς ακυρώθηκαν 470 εμβολιασμοί

Το υπουργείο Υγείας, μέσω του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, διέψευσε τις πληροφορίες και τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως «οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά» και πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», ωστόσο ο εμβολιασμός των υγειονομικώνθα γίνει σε 3 φάσεις. «Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», υποστήριξε ο κ. Θεμιστοκλέους κατηγορώντας υγειονομικούς και συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter δημοσίευσε τα σχετικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις καταγγελλίες και το πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπανικολάου «στο πλάνο διανομής εμβολίων στα νοσοκομεία αύριο 3/1/2021 για να αρχίσει 4/1/2021 ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία στα οποία από προχθές ως σήμερα αναφέρθηκε πως ο προγραμματισμένος εμβολιασμός αναβάλλεται επ’ αόριστον. Οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται».

Ads

Σε δεύτερη ανάρτησή του ο κ. Παπανικολάου δημοσιοποιεί «το σημερινό (2/1) επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο 1ης ΥΠΕ από το οποίο προκύπτει πως το “Γεννηματάς” Αθήνας ΔΕΝ θα παραλάβει εμβόλια αύριο 3/1 άρα ΔΕΝ θα εμβολιάσει το προσωπικό του από μεθαύριο 4/1 όπως είχε προγραμματιστεί». «Οπότε ξανά : τι ακριβώς “διαψεύσατε” κ. Θεμιστοκλέους ;», ρωτά ο Πάνος Παπανικολάου. 

ΣΥΡΙΖΑ: Πλιάτσικο και ανικανότητα

Για «πλιάτσικο και ανικανότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει: «Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων».

ΚΙΝ.ΑΛΛ: Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό συνεχίζεται

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Πουλάς. «Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό συνεχίζεται. Μόνο ως τραγελαφική θα πρέπει να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη χώρα μας», επισημαίνει σε δήλωσή του και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χαθεί στη δίνη του ανασχηματισμού με αποτέλεσμα να πάει περίπατο ο εμβολιαστικός της σχεδιασμός. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι αλλεπάλληλες αναβολές εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι θα ξεκινούσαν την Δευτέρα αλλά αιφνιδιαστικά αναβλήθηκαν αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά», αναφέρει και προσθέτει: «Πιθανόν η κυβέρνηση στο ολικό απαγορευτικό που επανέφερε για μία εβδομάδα στη χώρα συμπεριέλαβε «κατά λάθος» και τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19. Ας ελπίσουμε ότι οι συνέπειες των πράξεών της δεν θα είναι για άλλη μία φορά επώδυνες για τη χώρα».

KKE: Ακέραια η ευθύνη της κυβέρνησης

Eντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τους εμβολιασμούς υγειονομικών, ασκεί το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής» και ότι «η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, εν όψει της πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό».

Συμπληρώνοντας το ΚΚΕ επισημαίνει πως «επιβεβαιώνεται ξανά ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία κι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε η πανδημία αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό εξασφαλίζονται».