Ρουσφετολογικές αποσπάσεις που στοιχίζουν περίπου 1.2 εκ. ευρώ το μήνα στο δημόσιο και απονευρώνουν αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που δημοσιεύουμε στο tvxs και με βάση τα οποία ζητήσαμε το σχόλιο του Μανώλη Μαργετάκη, μέλους του Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων) και της Δ.Ε.Κ.Α. (Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών).

Ads

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα, κλείνουν τμήματα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της αδικαιολόγητης υποστελέχωσης και της άνισης κατανομής προσωπικού, από το μεσημέρι και μετά. Τα τμήματα αυτά  είναι αρμόδια μεταξύ άλλων, να διενεργούν προανάκριση και εξιχνιάσεις για κλοπές, ληστείες, σεξουαλικά εγκλήματα και εγκλήματα που αφορούν ανήλικους.

Αποσπάσεις που αποφασίζονται σε βουλευτικά γραφεία

«Αποσπάσεις έκτακτες γινόντουσαν πάντα ανάλογα με τις ανάγκες που είχε ο κάθε τόπος. Κυρίως στα νησιά του Αιγαίου λόγω του προσφυγικού ζητήματος ή λόγω του αυξημένου τουρισμού το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή όμως γίνονται υπερβολικά πολλές (περίπου 650 το μήνα) δυστυχώς με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια, αφού παρατηρούμε ότι αποσπώνται πχ από την Κρήτη 100 αστυνομικοί για άλλη Περιφέρεια και την ίδια στιγμή φεύγουν άλλοι 100 από την ίδια Περιφέρεια για να πάνε στην Κρήτη. Αυτό πέραν του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, δημιουργεί μεγάλα ζητήματα αξιοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας στην αστυνομία» λέει ο Μ. Μαργετάκης.

Ads

Η σημαντικότερη απόδειξη ότι πρόκειται περί ρουσφετολογικής πρακτικής, είναι πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των αστυνομικών που μετακινούνται και οι οποίοι με την απόσπαση εισπράττουν 2000 ευρώ το μήνα (έξοδα διαμονής και εκτός έδρας) συν τον μισθό τους. Πως γίνεται η επιλογή; «Μέσα από βουλευτικά και λογής κομματικά γραφεία.  Δεν ανακοινώνουν ποιος θέλει, ποιος μπορεί, ποιος δικαιούται, αλλά η διαδικασία περνάει μέσα από βουλευτικά γραφεία που προωθούν τα αιτήματα στους ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες προς εκτέλεση» απαντάει ο συνδικαλιστής.

«Ζητάμε να μπουν κριτήρια αξιοκρατίας, να γίνει η διαδικασία με μοριοδότηση και να αποφασίζει υπηρεσιακό συμβούλιο και για τις αποσπάσεις. Επιπλέον εξαιτίας και αυτής της πρακτικής οι ετήσιες τακτικές μεταθέσεις που διενεργούνται με μόρια και αντικειμενικά κριτήρια φέτος ήταν μηδενικές! Με τεράστια αντίδραση από όλους τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Αφού δηλαδή η Λέσβος ή ο Έβρος έχει ανάγκη αστυνομικούς  λόγω του προσφυγικού, γιατί να μην μετακινηθούν με μετάθεση, με αντικειμενική μοριοδότηση; Το υπουργείο αντιθέτως, στέλνει σωρηδόν συναδέλφους με απόσπαση αναξιοκρατικά, με έξοδα δημοσίου και δεν λύνεται το πρόβλημα. Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να συντηρείται και να μεγαλώνει το πελατειακό κράτος.

Κλείνουν τα τμήματα ασφαλείας, αυξάνονται τα ΜΑΤ

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως οι μεταθέσεις γίνονται λόγω αυξημένων αναγκών στην πρωτεύουσα, στην πραγματικότητα όμως παρά τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που μετακινούνται στην Αθήνα από την επαρχία, τα τμήματα της πρωτεύουσας είναι υποστελεχωμένα και συχνά κλειστά και οι περισσότεροι απασχολούνται στη φύλαξη επισήμων και κτιρίων. Γιατί;

«Στην Αττική έχουμε υπηρεσίες υδροκέφαλες, υπερστελεχωμένες, όμως μακριά από τον πολίτη ενώ τα τμήματα εξυπηρέτησης των πολιτών είναι άδεια και απαξιωμένα. Το υπουργείο αύξησε υπέρμετρα ειδικές υπηρεσίες με κατεύθυνση την διαχείριση πλήθους και τις πορείες και αυτό σε βάρος π.χ των ανύπαρκτων περιπολιών ασφαλείας, των υποστελεχωμένων τμημάτων στις γειτονιές, των τμημάτων ταυτοτήτων και διαβατηρίων που αφορούν άμεσα το πολίτη. Η ρουσφετολογική πρακτική τι αποτέλεσμα έχει; Πολλοί αστυνομικοί φεύγουν από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Οι νέοι αστυνομικοί δε, που βγήκαν από τις σχολές, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, αντί να πάνε σωρηδόν στα τμήματα πρώτης γραμμής πηγαίνουν κυρίως στα ΜΑΤ,ΟΔΟΣ, ΟΠΠΙ κλπ. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, να ενισχύσει την ασφάλεια με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας» λέει ο Μ. Μαργετάκης. Ποια είναι τα αποτελέσματα;

«Κλείνουν τμήματα ασφαλείας παρά το ότι έχουμε τόσες αποσπάσεις από επαρχία. Κλείνουν  δηλαδή, τα τμήματα που ασχολούνται με κλοπές και ληστείες, με την εγκληματικότητα ανηλίκων, με σεξουαλικά εγκλήματα. Υπάρχουν Τ.Α στην Αττική με 4 άτομα! Στις γιορτές είχαμε σε πολλά τμήματα μόνο  πρωινή βάρδια, που αποτελούνταν από 1 αστυνομικό μόνο! Αν πάτε να καταθέσετε μια μήνυση σε Τ.Α βράδυ, δεν υπάρχει η δυνατότητα για προανάκριση αφού είναι κλειστά.

Αν σε αυτό προσθέσετε, πως στα 19 τμήματα της Αθήνας, η πλειοψηφία ασχολείται με τη φύλαξη επισήμων και με μέτρα τάξης στο κέντρο, θα καταλάβετε για ποιο λόγο δεν έχουμε πλέον δυνατότητα για βραδινές περιπολίες ασφαλείας. Οι εργασιακές συνθήκες των αστυνομικών στο δρόμο, είναι στο ναδίρ και συνεχώς επιδεινώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πολίτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλών συναδέλφων μου να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Την ίδια στιγμή, στις 15 του μήνα τελειώνει ο μισθός και για τους αστυνομικούς στην Αττική, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η κυβέρνηση μας εμπαίζει με ανεπαρκή επιδόματα από την υπερεργασία μας και ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε λίγους και εκλεκτούς. Ενώ χρειαζόμαστε πραγματική αύξηση των μισθών, τουλάχιστον στα επίπεδα του πληθωρισμού και της ακρίβειας» καταλήγει ο Μ. Μαργετάκης.

 image
 
image

image

image

image

image