Mε ανακοίνωση της η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, παράταξη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό δικηγόρου Αθηνών, Νικόλαου Κοτσελόπουλου εντός της Ευελπίδων «κατόπιν παράνομης αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του».

Ads

Όπως αναφέρει η Εναλλακτική Παρέμβαση για την απαράδεκτη αστυνομική καταστολή που εξαπολύθηκε για δύο συνεχόμενες μέρες ενάντια των διαμενόντων των Προσφυγικών και των αλληλέγγυων που στήριξαν του συλληφθέντες, η Ελληνική Αστυνομία, για άλλη μια φορά, «έκανε κουρέλι κάθε έννοια νομιμότητας συλλαμβάνοντας την Τρίτη 22/11 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (Προσφυγικά) και κρατώντας με την αυτόφωρη διαδικασία δικηγόρο, παρότι ήταν γνωστή η ιδιότητά του και η ειδική δωσιδικία που απολαμβάνει.

Ο συνάδελφος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα το επόμενο πρωί, αν και είναι σαφής και ξεκάθαρη η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ότι δικηγόρος δεν μπορεί να κρατηθεί στα πλαίσια αυτοφώρου.

Όταν απελευθερώθηκε με εντολή εισαγγελέα, ο ίδιος συνάδελφος χτυπήθηκε στο κεφάλι από τα ΜΑΤ εντός της Ευελπίδων, μπροστά στο κτίριο 7, στη διάρκεια επίθεσης των αστυνομικών σε αλληλέγγυους προς τους 78 συλληφθέντες! Τις αγριότητες των ΜΑΤ έχουν καταγγείλει οι συνήγοροι υπεράσπισης που παρίσταντο στο Αυτόφωρο Τριμελές, με δημόσια δήλωσή τους».

Ads

Ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για την αναίτια και αυθαίρετη σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, απευθύνει στην ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση: «Μετά το “ατυχές περιστατικό” της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, τι έχει να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την παράνομη αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του δικηγόρου Ν. Κοτσελόπουλου και τον ξυλοδαρμό του εντός δικαστηρίων;»

Τέλος, η Εναλλακτική Παρέμβαση καλεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος να λάβουν άμεσα θέση και να καταγγείλουν την κλιμακούμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία με θύματα πολίτες και δικηγόρους.

«Μια νύχτα κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες», κατήγγειλαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των 78 συλληφθέντων και ανέφεραν ότι μετά τη σύλληψή τους «οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πάτωμα της ΓΑΔΑ», ενώ «οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες έπρεπε να οδηγηθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, πλην της εγκύου και του φωτορεπόρτερ που αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα. Αυτό τελικά έγινε μετά τις 15:00 της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουν επί ώρες κλεισμένοι στις κλούβες ώστε να έρθει ο εισαγγελέας υπηρεσίας».

«Ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπήρχε και ο συνάδελφος δικηγόρος Ν.Κ. και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει από την προηγούμενη ημέρα, αλλά προφανώς κανείς από την κρατική ασφάλεια δεν τον είχε ενημερώσει για την ιδιότητά του», εξηγούν οι συνήγοροι στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν, στην οποία κατήγγειλαν επίσης «το όργιο βίας και αυθαιρεσίας που ασκήθηκε εντός και εκτός των δικαστηρίων τις δύο τελευταίες ημέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις, την άδικη σύλληψη, κακοποίηση και κράτηση υπό άθλιες συνθήκες δεκάδων ανθρώπων, την παράνομη κράτηση και τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας και την αδιαφορία όσων έχουν θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζουν το νόμο και να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».