Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», για κακομεταχείριση αλληλέγγυων γυναικών από την Ολλανδία, από την αστυνομία της Λέσβου.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, κάποιες ακτιβίστριες, όπως η καλλιτέχνης Tinkebbel, έδωσαν νερό και ψωμί σε πεινασμένους νεαρούς πρόσφυγες από την Σομαλία. Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει σε ανακοίνωσή της, πως τις γυναίκες «έβαλαν στο στόχαστρο οι αρχές στην Λέσβο με περίεργες μεθόδους ανάκρισης που ξεπερνάνε τα όρια της νομιμότητας και έχουν στόχο τον εκφοβισμό και την προσβολή της αξιοπρέπειας γυναικών που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κάποιες πολύ γνωστές ακτιβίστριες του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έβαλαν στο στόχαστρο οι αρχές στην Λέσβο με περίεργες μεθόδους ανάκρισης που ξεπερνάνε τα όρια της νομιμότητας και έχουν στόχο τον εκφοβισμό και την προσβολή της αξιοπρέπειας γυναικών που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων.

Πρόκειται για ακτιβίστριες όπως η καλλιτέχνης Tinkebbel, η οποία μαζί με άλλες δύο είχαν κάνει αρκετές δράσεις στήριξης των προσφύγων, ιδιαίτερα των παιδιών, με μουσική και θέατρο. Μαζί της είναι η Μaartje Epema και ο Matthias van de Poortere.

Ads

Το «έγκλημα» τους ήταν ότι έδωσαν νερό και ψωμί σε πεινασμένους νεαρούς πρόσφυγες από την Σομαλία, κάτι για το οποίο ειδοποίησαν την FRONTEX, την Ακτοφυλακή και την Αστυνομία ότι συμβαίνει. Ο πρόσφυγες ήθελαν να πάνε στο καμπ και να αιτηθούν ασύλου. Κρύφτηκαν σε ένα δάσος φοβούμενοι την παράνομη επαναπροωθηση στην Τουρκία. Η ομάδα των προσφύγων ήταν 27 άτομα και μέχρι τώρα εντοπίστηκαν μόνο οι 13, ενώ οι 14  αγνοούνται.

Ήδη, στην Ολλανδική Βουλή αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση την Δευτέρα η καταγγελία αυτή.

Στην πραγματικότητα, οι αρχές έχουν μετατρέψει σε Γκουαντάναμο τα νέα στρατόπεδα που οικοδομούν στα νησιά, εφαρμόζουν εκτεταμένο πρόγραμμα άμεσων παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων με λέμβους στην Τουρκία ενώ η επίθεση σε βάρος του κινήματος αλληλεγγύης είναι απροκάλυπτη.

ΥΓ. Θα βρίσκονται στην Αθήνα μόνο αύριο ενώ αναχωρούν για την Ολλανδία την Κυριακή το πρωί».

Επιπλέον, σήμερα στις 5μιση το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνέντευξη για το ζήτημα, η οποία θα μεταδοθεί και από το facebook. Συμμετέχουν: Tinkebbel, ακτιβίστρια-καλλιτέχνης, Ιngeborg Beugel, ανταποκρίτρια-filmaker, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.