Την συγκλονιστική εμπειρία του από την βίαιη είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο καφέ μπαρ «5 Δρόμοι», της οδού Κωλέττη, στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Ιουλίου περιγράφει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Εμμανουέλ Μανιός.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια εξέλιξης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα επιτέθηκε, περίπου στις 22:00, σε αστυνομική διμοιρία στη Χαριλάου Τρικούπη και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Μετά το περιστατικό, η αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση στην περιοχή εισβάλοντας στο κατάστημα 5 Δρόμοι, ψάχνοντας για μολότοφ ανάμεσα σε μπουκάλια και προχωρώντας και σε περίπου 30 προσαγωγές, ακόμα και εργαζόμενων.

Μιλώντας στην Εύα Παπαδοπούλου και στην Εφ. Συν ο ιδιοκτήτης του μπαρ καταγγέλλει ότι «ο κόσμος φοβάται στη θέα των ΜΑΤ -ακόμη και οι τουρίστες πλέον, είναι κωμικοτραγικό», λέει ο κ. Μανιός, που περιγράφει πώς μέσα στο χάος που δημιούργησαν οι πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις και μόνο με την παρουσία τους, χωρίς μάλιστα να γίνονται επεισόδια έξω από το μαγαζί του, προκάλεσαν κρίση πανικού σε μια περαστική, που αναζήτησε καταφύγιο στη λάντζα του μπαρ. «Είχε έρθει ο διοικητής του Α.Τ. Εξαρχείων, μαζί με ΟΠΚΕ. Εβλεπες γιλέκα, κράνη, γεμιστήρες: σαν να ήταν προετοιμασμένοι για πόλεμο. Μου είπαν “ήρθαμε για έλεγχο, γιατί είδαμε κόσμο να μπαίνει στο μαγαζί” και απλά με προσπέρασαν».

Ads

Οπως αναφέρει ο Μανιός, οι αστυνομικοί έβγαζαν τους πελάτες φωτογραφίες με τα κινητά τους. Εψαχναν στα ψυγεία, στην παγομηχανή, στην αποθήκη μέχρι και στο πιάνο -και μάλιστα δύο φορές. Εβρισκαν αντρικά ρούχα και φούτερ και ενθουσιάζονταν, ρούχα που ξεχνούσαν κατά καιρούς οι πελάτες. «Ενα παιδί από το απέναντι μαγαζί φώναξε το σύνθημα “Μητσοτάκη γ@μ…” και ο ματατζής τού απάντησε “Ο Μητσοτάκης θα ξαναβγεί, για άλλα τέσσερα χρόνια θα σας γ@μ…”.

Ηταν προκλητικοί, έκαναν χειρονομίες σε εργαζόμενό μου γιατί έχει μακριά μαλλιά και τον έχουν σταμπάρει. Λέγανε το μαγαζί μου “5 πούτσες”. Χουλιγκανισμός με στολή. Αυτό έγινε λίγο πριν τη 1 το πρωί, ενώ τα επεισόδια έγιναν γύρω στις 10», διηγείται ο κ. Μανιός. Εν τέλει, ο κ. Μανιός, τρεις εργαζόμενοι και η dj του μαγαζιού προσάγονται στη ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκαν μέχρι το πρωί. Αφού έδωσαν κατάθεση, τους άφησαν ελεύθερους. «Το μήνυμα στη νεολαία ήταν ότι “θα σας τσακίσουμε” και στους ιδιοκτήτες ότι “θα μπαίνουμε όπου γουστάρουμε”.

Οι εισβολές γίνονται συχνά, αλλά ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη τόσο επιδεικτικά», λέει στην Εφ.Συν. ο κ. Μανιός. «Θα γίνει κάτι σε μια γωνιά των Εξαρχείων και θα μπουν τυχαία όπου θέλουν. Πριν από λίγους μήνες, αστυνομικοί μπήκαν σε διπλανή καφετέρια, με το παπί. Σε ένα άλλο, πολύ μικρό μαγαζί, την προηγούμενη βδομάδα, πέταξαν μέσα κρότου λάμψης. Δεν είναι μια απλή ιστορία, χάνονται και τα μεροκάματα. Τα μαγαζιά αδειάζουν, δεν μπορούμε να δουλέψουμε».

Οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών στα Εξάρχεια, όπως αναφέρει ο κ. Μανιός, προετοιμάζουν μια συλλογική προσπάθεια ενάντια στην ασυδοσία της αστυνομίας. «Είναι το δόγμα Νόμος και Τάξη, όμως φυσικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχοληθεί με το οργανωμένο έγκλημα, οπότε εξαντλεί όλη την αυστηρότητα στη γειτονιά και τα κεφάλια της νεολαίας. Δεν πτοούμαστε όμως» υπογραμμίζει στην Εφ.Συν. ο κ. Μανιός.