Να διελευκανθεί το περιστατικό υπεξαίρεσης από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων ζητάει η παράταξη του Νάσου Ηλιόπουλου Ανοιχτή Πόλη, ενώ καταγγέλει απόπειρα συγκάλυψης από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης της υπεξαίρεσης έχει στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχει η παράταξη Μπακογιάννη.

Το εν λόγω όργανο κλήθηκε να επικυρώσει τον οικονομικό απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει αιτιολογηθεί πως προκύπτει το έλλειμμα 72.000 ευρώ για την περίοδο 20.11.2019-31.12.2019.

Παράλληλα, εντοπίζονται τμηματικές και «αδικαιολόγητες μεταφορές» ποσών που αθροίζουν τα 72.000 ευρώ. Η αποτύπωση αυτή εντοπίζεται με κάθε λεπτομέρεια στην Έκθεση του Ετήσιου Απολογισμού Χρήσης της Σχολικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη περίοδο με τον χαρακτηρισμό «αδικαιολόγητες μεταφορές».

Ads

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, «κατά το διάστημα από 1.01.2020 μέχρι και την 22α.1.2020 παρατηρήθηκαν κι άλλες ‘αδικαιολόγητες μεταφορές’ συνολικού ποσού 3.400 ευρώ, ενώ εν συνεχεία προκύπτουν κάποιες καταθέσεις από έναν λογαριασμό με διακριτικά ‘sdf’ ποσού 1.000 ευρώ». Επίσης πληροφορούμαστε ότι «από λογαριασμό στοιχηματικής εταιρείας στοιχήματος κατατέθηκε στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής το ποσό των 32.500 ευρώ». Όμως, καλά γνωρίζοντες την υπόθεση μας εκμυστηρεύτηκαν ότι για το επιστραφέν ποσόν «δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της επιστροφής και αν αποτελεί μέρος ή όχι των ποσών αυτών».

Το θέμα τέθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων και μετά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το ποσόν των 32.500 ευρώ συνιστά επιστροφή χρημάτων από στοιχηματική εταιρεία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, πρόκειται για όργιο «αδικαιολόγητων μεταφορών χρημάτων» και «αδικαιολόγητων επιστροφών» από άγνωστο καταθέτη (!) στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι για τη διετία 2019 – 2020 οι αδικαιολόγητες μεταφορές από τον τραπεζικό λογαριασμό της συγκεκριμένης σχολικής επιτροπής αγγίζουν τα 81.400 ευρώ. Από αυτό το ποσόν πιθανολογείται ότι επεστράφησαν 39.500 ευρώ και με βάση αυτή την εκτίμηση το έλλειμμα που παρουσιάζει το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής αγγίζει τα 41.900 ευρώ.

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ότι η δικαστική διερεύνηση θα φτάσει μέχρι τέλους, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Καλαμπόκας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις αρχές του χρόνου, ο ίδιος δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Προ ημερών συγκάλεσε μάλιστα την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να επικυρώσει την έκθεση του ετήσιου απολογισμού της οικονομικής χρήσης του 2019.

Έτσι, η Ανοιχτή Πόλη ζητάει, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να απορριφθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Κι όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της, «η Οικονομική Επιτροπή όφειλε να αιτιολογήσει αναλυτικά την απόφασή της να επικυρώσει τον απολογισμό της 1ης Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για την τέλεση ποινικών αδικημάτων».