Την «εκδικητική μετάθεση» της προέδρου του σωματείου των εργολαβικών εργαζόμενων της ICAP από το πόστο στο οποίο υπηρετεί εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, εξαιτίας των διεκδικήσεων για την υγειονομική προστασία του προσωπικού, καταγγέλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), χαρακτηρίζοντας την ενεργεια παράνομη. 

Ads

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια (όσα δηλαδή είναι υπάλληλος της ICAP) στη Διεύθυνση Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να έχει μετακινηθεί από εκεί ούτε μία ημέρα. Ωστόσο, ξαφνικά και εν μέσω καραντίνας του κτιρίου λόγω κρούσματος έλαβε την ενημέρωση ότι θα μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Ο ΣΥΔΑΠΤΤ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε εξαιτίας της ενόχλησης που προκάλεσαν οι διεκδικήσεις για την υγειονομική προστασία των εργαζόμενων – απολύμανση σε όλους τους χώρους, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους – και τις άδειες ειδικού σκοπού. 

Κάνει επίσης λόγο για παράνομη ενέργεια αναφέροντας: «αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ έτσι ώστε να φτάσουμε στην, με διευθυντικό δικαίωμα, απόφαση μετάθεσης της προέδρου αγνοώντας τη διάταξη του νόμου για  τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων, ν.1264/1982, ο οποίος προβλέπει ότι: «δεν επιτρέπεται μετάθεση των εργαζομένων που αναφέρονται στις παρ. 5, 6, 7, και 8 (των µελών της διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης) χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να υποσκάψουν τη λειτουργία του Σωματείου δια της μεταθέσεως του προέδρου, η πρώτη ήταν το 2013. Η Icap είχε υποχρεωθεί τότε να ανακρούσει πρύμναν, και να επαναφέρει τον πρόεδρο του Σωματείου στην Τράπεζα, μετά τις συντονισμένες κινήσεις του Συλλόγου μας: τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ερώτηση βουλευτών στην Ελληνική Βουλή. Ζητάμε τη στήριξη όλων των συναδέλφων – ισσων, Σωματείων, Εργατικού Κέντρου, Ομοσπονδιών για να αποκρούσουμε με επιτυχία και αυτή τη φορά τα σχέδια φίμωσης και διάλυσης του Συλλόγου μας. Σταθήκαμε πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα των εργαζόμενων και δεν θα αποδεχτούμε την πείσμονα άρνησή τους να αποδεχτούν ότι και εμείς θα έχουμε συλλογική εκπροσώπηση», καταλήγει ο ΣΥΔΑΠΤΤ. 

Ads

«Σαν εργαζόμενη έχω την αδήριτη ανάγκη να εργαστώ. Παράλληλα όμως δεν μπορώ να απεμπολήσω τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, γιατί με τη μετάθεσή μου ουσιαστικά με απομακρύνουν από τους συναδέλφους τους οποίους εκπροσωπώ στο Σωματείο του οποίου προεδρεύω, αφού στον χώρο της νέας μου εργασίας δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να τους καλύπτει ο ΣΥΔΑΠΤΤ», λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών, η ίδια η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα Βάσω Χριστοπούλου, η οποία έχει απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και αναμένει την απόφαση την απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. 

Την τιμωρητική μετάθεση της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ως «μία ακόμη απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης», υπενθυμίζοντας ότι «η επιχείρηση έχει αποπειραθεί ξανά να μετακινήσει την πρόεδρο του Συλλόγου μετά από απεργία, χωρίς όμως να το καταφέρει. Το ΕΚΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ενάντια σε κάθε απόπειρα συνδικαλιστικής φίμωσης και καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ: 

«Συναδέλφισσες, -οι,

Την εκδικητική της διάθεση δείχνει η Εθνική Τράπεζα απέναντι στο Σωματείο μας μεθοδεύοντας τη μετάθεση της Προέδρου του Σωματείου μας από την Διεύθυνση Καρτών στην έδρα της εταιρείας ICAP. Η Πρόεδρος εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια (όσα δηλαδή είναι υπάλληλος της ICAP) στη Διεύθυνση Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να έχει μετακινηθεί από εκεί ούτε μία ημέρα. Και ξαφνικά, εν μέσω καραντίνας του κτιρίου λόγω κρούσματος έλαβε την ενημέρωση ότι θα μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας!

Ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί τους πάνω από 1000 εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών στη Τράπεζα, περίπου 200 εξ αυτών βρίσκονται στο εν λόγω κτίριο. Με πολύ κόπο χτίσαμε τα τελευταία εννιά χρόνια το Σωματείο μας και καταφέραμε να δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες και να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες. Οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών απέκτησαν φωνή και διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Μέσα στην πανδημία, φροντίσαμε ώστε τα μέτρα προστασίας να ληφθούν καθολικά για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Εξηγήσαμε γιατί τα τεστ πρέπει να γίνουν σε όλους χωρίς εξαιρέσεις διότι μόνο έτσι θα προστατευθεί το προσωπικό, τόσο το τακτικό προσωπικό όσο  και αυτό των τρίτων εταιρειών. Το να γίνουν επιλεκτικές κινήσεις με βάση την εταιρεία, θα ήταν «μια τρύπα στο νερό», μία κίνηση χωρίς αποτέλεσμα και θα καθιστούσε ευάλωτους και τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού. Θεωρήσαμε επίσης ότι έπρεπε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε όλοι οι γονείς που επιθυμούσαν να πάρουν τις άδειες ειδικού σκοπού, όλοι όσοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες να πάρουν την άδεια που δικαιούντο. Αυτό επέβαλε η συνείδησή μας, αυτό επέβαλε και η αναγκαιότητα επιστημονικής αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ έτσι ώστε να φτάσουμε στην, με διευθυντικό δικαίωμα, απόφαση μετάθεσης της προέδρου αγνοώντας τη διάταξη του νόμου για  τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων, ν.1264/1982, ο οποίος προβλέπει  ότι: «δεν επιτρέπεται μετάθεση των εργαζομένων που αναφέρονται στις παρ. 5, 6, 7, και 8 (των µελών της διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης) χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να υποσκάψουν τη λειτουργία του Σωματείου δια της μεταθέσεως του προέδρου, η πρώτη ήταν το 2013. Η Icap είχε υποχρεωθεί τότε να ανακρούσει πρύμναν, και να επαναφέρει τον πρόεδρο του Σωματείου στην Τράπεζα, μετά τις συντονισμένες κινήσεις του Συλλόγου μας:  τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ερώτηση βουλευτών στην Ελληνική Βουλή.

Ζητάμε τη στήριξη όλων των συναδέλφων – ισσων, Σωματείων, Εργατικού Κέντρου, Ομοσπονδιών για να αποκρούσουμε με επιτυχία και αυτή τη φορά τα σχέδια φίμωσης και διάλυσης του Συλλόγου μας. Σταθήκαμε πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα των εργαζόμενων και δεν θα αποδεχτούμε την πείσμονα άρνησή τους να αποδεχτούν ότι και εμείς θα έχουμε συλλογική εκπροσώπηση».