Με την οικονομική και κοινωνική κρίση να αποκλείει από τις παροχές υγείας χιλιάδες πολίτες και την ίδια στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στη χώρα έχοντας επείγουσες ανάγκες, το τμήμα Οδοντιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών εξετάζει την κατάργηση του Εργαστηρίου Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, του μοναδικού εργαστηρίου κοινωνικής οδοντιατρικής – δημόσιας οδοντιατρικής υγείας, που λειτουργεί στη χώρα.

Ads

Σε γενική συνέλευση του τμήματος που συνέρχεται την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στην ημερήσια διάταξη τίθεται το θέμα της κατάργησης του εν λόγω Εργαστηρίου, το οποίο αφενός εκπαιδεύει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής, αφετέρου έχει κατά καιρούς εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα εργαστήρια διαθέτουν τα αντίστοιχα πανεπιστήμια σε όλες τις αναπτυγμένες και ανερχόμενες χώρες του κόσμου.

Σε επιστολή, που υπογράφει η διευθύντρια του Εργαστηρίου κ. Χαρούλα Κωλέτση-Κουνάρη, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό του, καταγγέλλεται μάλιστα ότι η εν λόγω πρόταση τίθεται προς συζήτηση χωρίς οι υπεύθυνοι του προγράμματος να έχουν έστω ενημερωθεί για τις προθέσεις του Τμήματος.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί κατάφωρη αδικία και ενέργεια προδήλως αντιεκπαιδευτική και αντιδεοντολογική, που στρέφεται κατά του Τμήματος Οδοντιατρικής, κατά του ΕΚΠΑ και κατά του δημοσίου συμφέροντος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υιοθετηθεί», δηλώνουν στην επιστολή που απέστειλαν οι γιατροί του Εργαστηρίου προς τον πρόεδρο του τμήματος Οδοντιατρικής, καθηγητή κ. Γεώργιο Ηλιάδη.

Ads

Αφού εκθέτουν τα επιχειρήματα που επιβάλλουν τη συνέχεια της λειτουργίας του Εργαστηρίου Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, οι γιατροί που ενεργοποιούνται σε αυτό ζητούν από τον πρόεδρο του Τμήματος να αποσύρει το θέμα από τη Γενική Συνέλευση.

Με δεδομένο ότι το κόστος του Εργαστηρίου είναι ελάχιστο, το όφελος που αποδίδει όμως τόσο επιστημονικά όσο κοινωνικά είναι αντιστρόφως ανάλογο, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την κατάργηση του και πόσο σύμφωνοι με την ιατρική δεοντολογία είναι οι λόγοι αυτοί, σε μία εποχή που το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ.

Το tvxs.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Γεώργιο Ηλιάδη για να ζητήσει την άποψη του για το θέμα, χωρίς ωστόσο να εκείνος να απαντήσει στις κλήσεις μας.

Ακολουθεί η επιστολή των γιατρών του Εργαστηρίου Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής: