Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μέρος της κοινωνίας και συνεπώς ότι θετικό ή αρνητικό συμβαίνει σ΄ αυτήν υποχρεωτικά αντανακλάται και σ΄ αυτές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του militaire, όσοι θεωρούν ότι είναι αποστειρωμένες από τα όσα συμβαίνουν, μάλλον εθελοτυφλούν. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, είτε μας αρέσει ,είτε όχι. Το θέμα αποτελεί ταμπού και οι ηγεσίες των ΕΔ απέφυγαν και αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά γι΄ αυτό. Το 2013, όταν το θέμα της Χρυσής Αυγής φούντωσε για τα καλά διατάχθηκε μια έρευνα για το θέμα και στις ΕΔ. Ολοκληρώθηκε σε 5 ημέρες και όλα βρέθηκαν εντάξει. Το πόσο πρόχειρη και επιδερμική ήταν δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε…

Ads

Μπορεί οι ηγεσίες να θέλουν να βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτό είναι αδύνατο. Μια ματιά να ρίξει κάποιος ειδικά στο facebook και διαπιστώνει ότι το θέμα της ακροδεξιάς διείσδυσης στις ΕΔ, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να αδιαφορούμε.

Ένας δικηγόρος, ο Γιάννης Παπαδήμας, συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία από το facebook και έκανε επίσημη καταγγελία στο ΓΕΣ. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων, το ΓΕΣ δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην επίσημη και επώνυμη καταγγελία. Ερευνά μήπως την υπόθεση; Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Τι αναφέρει στην καταγγελία του ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας:

Ads

«Δημοσιεύω καταγγελία που έκανα στο ΓΕΣ για απαράδεκτες δημοσιεύσεις στρατιωτικών, ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και δημοσιεύσεις που ζητούν την επέκταση των συνόρων της χώρας.

Έπειτα από μία σύντομη έρευνα σε ανοιχτά (δημόσια) προφίλ στα facebook στρατιωτικών ήρθα αντιμέτωπος με δημοσιεύσεις που μόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν.
Στρατιωτικοί που αμφισβητούν δημόσια τα σύνορα της χώρας, παίρνουν θέση υπέρ κινητοποιήσεων ή και συμμετέχουν σε αυτές, ασκούν απαράδεκτα κριτική στη ανώτερη από αυτούς πολιτική εξουσία (ακόμα και με κρεμάλες και λόγια περί εσχάτης προδοσίας!), ονειρεύονται τη μεγάλη Ελλάδα καλλιεργώντας τον εθνικισμό και το μίσος μεταξύ των λαών, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων, κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει αντί για πυλώνας σταθερότητας (να τον χαίρεστε) κράτος που δείχνει να επιδιώκει την επέκτασή του, επιτρέποντας και σε γειτονικές χώρες να σκέφτονται έτσι, παρά το ότι η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει το ρόλο του παίκτη που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Ρατσιστικά, ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια είναι επίσης μέσα στις δημοσιεύσεις. Πού ακούστηκε στρατιωτικοί, μερικοί από τους οποίους είναι και πρόεδροι στρατιωτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων να δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και να στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές τις στηρίζει η Χρυσή Αυγή; Πού ακούστηκε να δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μία κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού;

Παραβιάζουν αυτές οι δημοσιεύσεις τα άρθρα 6 , 7, 10, 13 παρ 1 γ και ε, 15 παρ 1 β, 63 παρ 2 β 1) και 7), 63 παρ 2 γ 7), 8)και 10), 69 παρ 21 α), δ), στ) του Στρατιωτικού Κανονισμού;

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν την υποχρέωση των στρατιωτικών να πειθαρχούν στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στις δημοκρατίες είναι ανώτεροί τους και να τους σέβονται. Για βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα που έχουν σχέση με τη στρατιωτική ποινή και πειθαρχία προβλέπεται η έκπτωση, το ίδιο και για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος (69 παρ 21 α), δ), στ)).

Είναι υπονόμευση το «43 χρόνια δημοκρατία, φονιάδες του έθνους», όταν γίνεται την ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας; Ο πρωθυπουργός με την κρεμάλα; Τι είναι υπονόμευση δηλαδή;

Υπάρχει αυθάδεια και έλλειψη σεβασμού προς την πολιτική εξουσία (63 παρ 2 β 1) και 7)), όταν οι στρατιωτικοί γελοιοποιούν τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Άμυνας;

Συνιστά απαγορευμένη πολιτική δραστηριότητα η προτροπή μαθητών σε κινητοποιήσεις ή η συμμετοχή σε συλλαλητήρια, όπως για το μακεδονικό ζήτημα; Διότι γνωρίζουμε ότι οπλίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, όπως η επέτειος του Πολυτεχνείου ή η πορεία της Πρωτομαγιάς τιμωρήθηκαν ή τουλάχιστον ζητήθηκε η τιμωρία τους. Τι είναι πολιτική δραστηριότητα; Μόνο η κομματική μήπως; Θα έλεγα ξεκάθαρα όχι.

Επιπλέον όσοι ονειρεύονται δημόσια κατακτήσεις περιοχών, δεν έρχονται σε αντίθεση με τη εξωτερική πολιτική της χώρας; Εκτός κι αν η χώρα ονειρεύεται κατακτήσεις και δεν σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες, όπως της Λοζάνης, πράγμα για το οποίο κατηγορεί γείτονες χώρες. Τα επιτρέπει αυτά η Ελλάδα και το ΓΕΣ στους στρατιωτικούς της; Aυτοί οι συνδικαλιστές τι ρόλο παίζουν; Συνάδουν με τα χρηστά ήθη τα ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια.

Σας αποστέλλω τα προφίλ που εντόπισα. Τα προφίλ θα δημοσιευθούν, κάποια από αυτά με σκίαση των ονομάτων, για να μην υπάρχει πιθανότητα να είναι το προφίλ ψεύτικο ή να μην είναι ο ιδιοκτήτης του εν ενεργεία στρατιωτικός».