Αστυνομικοί καταγγέλλουν πως συχνά καλούνται να αναλάβουν ρόλους που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, κι ενώ μάλιστα θα έπρεπε να ασκούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ads

«Δυστυχώς εν έτει 2022 στη Θεσσαλονίκη δεν έχει εξασφαλιστεί μια δομή για τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά ώστε να φιλοξενούνται μέχρι να αποφασιστεί από τις αρχές πού θα καταλήξουν» τόνισε την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κλεάνης.

Μιλώντας στο Status fm, ο Βασίλης Κλεάνης επίσημανε πως στέλνουν μικρά παιδιά σε θαλάμους νοσοκομείων «λες και είναι άρρωστα βάζοντας δυο αστυνομικούς να τα φυλάνε ανά οκτάωρο, λες και είναι κρατούμενοι».

«Δύο αστυνομικοί ανά οκτάωρο, καλούνται να φυλάνε μέσα στα νοσοκομεία ακόμα και βρέφη ενός μήνα. Έχει ανήλικα που έχουν παρεκκλίνουσα και πολύ προβληματική συμπεριφορά και τα οποία οι αστυνομικοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα διαχειριστούν. Σε μια περίπτωση υπήρχαν οκτώ παιδάκια με ασθένειες τα οποία φύλασσαν τέσσερις αστυνομικοί, χωρίς να νοιάζει κανέναν εάν θα κολλήσει κάποιος αστυνομικός. Υπάρχουν άλλα παιδιά 12-14 ετών τα οποία καπνίζουν και σου ζητούν τσιγάρο για να ηρεμήσουν», προσθέτει ο ίδιος.

Ads

«Την ίδια στιγμή το κάθε νοσοκομείο, περιμένει από τους αστυνομικούς να είναι υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά, να τα πάνε βόλτα, να τα ταΐσουν, να τα κρατήσουν απασχολημένα, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο άλλο προσωπικό, το οποίο φυσικά ασχολείται με τα παιδιά ασθενείς και όχι με αυτά της προστατευτικής φύλαξης. Εγώ έχω πάει παιδί σε παιδότοπο, έχω χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από το κινητό μου για να δει ποδόσφαιρο για να μη δημιουργεί πρόβλημα, έχω πάει παιδί στο πάρκο βόλτα, με κίνδυνο να διαφύγει και να έχω τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο Βασίλης Κλεάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη διάρκεια του 2021, σε προστατευτική φύλαξη βρέθηκαν 117 παιδιά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παιδιά για τη φύλαξη των οποίων διατέθηκαν συνολικά 4.598 αστυνομικοί.