Σε διετή φυλάκιση με αναστολή και καταβολή προστίμων καταδίκασε την Τρίτη η γερμανική δικαιοσύνη δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal για δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατά την πώληση των υποβρυχίων στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal Johann Friedrich-Haun και πρώην δικηγόρος του Hans-Peter Muehlenbeck παραδέχθηκαν ότι έδωσαν μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

 
Τα πρώην στελέχη κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Μονάχου μετά την ομολογία τους, σε αντάλλαγμα για την εγγύηση που τους δόθηκε από το δικαστή ότι η ποινή τους δεν θα υπερβαίνει αυτό που πραγματικά αξίζει να επιβληθεί. Ο Haun καλείται να πληρώσει πρόστιμο 36.000 ευρώ, ενώ ο Muehlenbeck 18.000 ευρώ.
 
Η εισαγγελία του Μονάχου κατηγόρησε τα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal ότι είχαν πληρώσει μίζες ύψους 62 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2003, για να αποκτήσουν πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών και να πουλήσουν υποβρύχια στην Αθήνα και τη Λισαβόνα. Τα πρώην διευθυντικά στελέχη έχουν ήδη εκτίσει πέντε μήνες κράτηση.
 
Η Ferrostaal, εναγόμενη στην περίπτωση αυτή, αναγνώρισε την παράνομη πρακτική και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας. «Τα υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες, όποιος πληρώσει μίζες γι’ αυτές τις δουλειές θα πρέπει αναγκαστικά να προσεγγίσει εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.