Ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά επέβαλε το δικαστήριο της Χίου στους τέσσερις από τους έξι ανήλικους πρόσφυγες καθώς τους έκρινε ένοχους για τον εμπρησμό του στρατοπέδου της Μόριας τον Σεπτέμβρη του 2020.

Ads

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας – όπως αναφέρθηκε – της τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των παρευρισκόμενων στην αίθουσα ήταν μεγαλύτερος από τα προβλεπόμενα.

Ads

Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν, με τον διευθυντή της τοπικής ιστοσελίδας astraparis.gr να υποστηρίζει στο δικαστήριο πως η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης, που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για κάθε δίκη.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης  την ένσταση των δικηγόρων για μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, όπως επίσης ένσταση σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε παραμένει άφαντος.

Στο δικαστήριο ωστόσο αναγνώστηκε η κατάθεση που είχε δώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που είχε κατονομάσει 5 από τους 6 συνολικά κατηγορούμενους. Οι άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί ήδη από δικαστήριο ανηλίκων με 5 χρόνια φυλάκιση.

Απορρίφθηκε επίσης ένσταση που αφορούσε τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στους κατηγορούμενους και ήταν στην ελληνική, την οποία και δεν καταλαβαίνουν.

Η έφεση που άσκησαν οι τέσσερις καταδικασθέντες δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.