Νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και πλατείας Κουμουνδούρου, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή το βράδυ ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Τσώνης καθώς και τις αφίσσες που κυκλοφόρησαν στη Βόρεια Ελλάδα με τις φωτογραφίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν υπέρ του Μνημόνιου, οι οποίοι καταγγέλονται ως “Νενέκοι”. Ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα εξέδωσαν όλα τα κόμματα.

Ads

Με αφορμή τις τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση: “Η προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να στοχοποιήσουν την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά πέφτει στο κενό και δεν μπορεί να παρακάμψει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας που συντριπτικά αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική. Είμαστε αταλάντευτα στο πλευρό όλων εκείνων που ειρηνικά αγωνίζονται ενάντια στην πιο κοινωνικά άδικη και δεξιά πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υιοθετούμε πρακτικές βίας κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για την πιο πλατιά και ουσιαστική δημοκρατία, τη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να τα υπονομεύσουν και να τα συρρικνώσουν. Η προσπάθεια τρομοκράτησης της κοινωνίας δεν θα περάσει.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης δήλωσε ότι οι επιθέσεις “είναι μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων…η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει δημόσια και άλλα φαίνεται να διοχετεύει υπογείως. Δημιουργούν συνθήκες βίας κι φόβου. Κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου. Υπονομεύουν, ηγούμενοι του μπάχαλου με τις πρακτικές και τις εικόνες αυτές και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία”.

ΟΙ ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων.

Την έντονη αντίδρασή τους για τα φαινόμενα προπηλακισμών κατά πολιτικών προσώπων εκφράζουν η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Αριστερά. Την ανάγκη “να προστατεύσουμε πάση θυσία τη Δημοκρατία” εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ΛΑ.Ο.Σ. Όπως αναφέρεται, “οι προπηλακισμοί και η βία κατά βουλευτών, αποσαρθρώνει τα θεμέλια της Δημοκρατίας που είναι ο Κοινοβουλευτισμός”. «Η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από ένα οργανωμένο μαζικό δημοκρατικό κίνημα και με την πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η αποδοκιμασία αυτή δεν μπορεί να έχει σχέση ούτε με προπηλακισμούς βουλευτών, ούτε με τυφλές πράξεις βίας που οδηγούν σε σκοτεινές καταστάσεις», δήλωσε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.

Ads

Ο προπηλακισμός του κ. Τσώνη

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσώνης βρέθηκε αντιμέτωπος με μία ομάδα εξοργισμένων πολιτών στην κεντρική πλατεία της Λαμίας. Το πλήθος επιτέθηκε λεκτικά στον βουλευτή, εκτόξευσε μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον του, ενώ στην συνέχεια ορισμένοι δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον βουλευτή. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί κατάφεραν να φυγαδεύσουν τον βουλευτή στο κτίριο απ’ όπου είχε βγει, και για δύο ολόκληρες ώρες παρέμεινε εγκλωβισμένος.