Κάλεσμα προς τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν άμεσες και ενδελεχείς έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια και τη διαλεύκανση της υπόθεσης απηύθυνε η η εκπρόσωπος για την Ελευθερία του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εκφράζοντας, παράλληλα, την καταδίκη της.

Ads

«Ο Σωκράτης Γκιόλιας, ήταν γνωστός πολιτικός blogger στην Ελλάδα και ερευνητής δημοσιογράφος όπου συχνά επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Μιγιάτοβιτς.

«Καθώς τα κίνητρα της επίθεσης εναντίον του δεν έχουν διευκρινιστεί ζητώ από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δολοφονία αυτή θα ερευνηθεί γρήγορα και εξονυχιστικά και ότι η κοινή γνώμη θα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Η διακήρυξη του Όσλο που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των 56 κρατών μελών του ΟΑΣΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δίνει έμφαση στον μοναδικό και ζωτικό ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης καλώ τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να προσάγουν στη δικαιοσύνη όλους αυτούς που ευθύνονται για τις δολοφονίες ερευνητών δημοσιογράφων» υπογραμμίζει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές και προσθέτει: «Ελπίζω ότι οι δράστες αυτής της φριχτής δολοφονίας θα οδηγηθούν σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης».