Με μια σημαντική, ιστορική, απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδικάζει την Ελλάδα για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι στις 20/01/2014 που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και δικαιώνει τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού.
Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
Συγκεκριμένα, με την σημερινή του απόφαση το ΕΔΔΑ, σχετικά με την υπόθεση «Σάφι και άλλοι κατά της Ελλάδας», που αφορά την βύθιση στις 20 Ιανουαρίου του 2014 ενός αλιευτικού που μετέφερε 27 άτομα, ανοιχτά του Φαρμακονησίου και έχασαν την ζωή τους 11 άτομα, καταδικάζει την Ελλάδα διότι παραβίασε:
► το Άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
α) με ελλιπείς διαδικασίες μετά το ναυάγιο, καθώς δεν έγινε λεπτομερής και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες βυθίστηκε το σκάφος
β) με μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς οι αρμόδιες Αρχές δεν παρείχαν στους επιζήσαντες και τους συγγενείς τους το επίπεδο προστασίας που επιβαλλόταν
► το Άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) για 12 από τους ενάγοντες που ήταν μεταξύ των επιβαινόντων στο αλιευτικό και μετά την διάσωση και αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η φονική βύθιση του αλιευτικού οφείλεται σε ανατροπή που προκάλεσαν τα απόνερα σκάφους του Λιμενικού που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για να αναγκάσει τον κυβερνήτη να επιστρέψει προς την Τουρκία. Η θέση των ελληνικών Αρχών είναι ότι το αλιευτικό βυθίστηκε ενώ ρυμουλκείτο, λόγω απότομης μετατόπισης των επιβαινόντων που πανικοβλήθηκαν.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο επισημαίνει ότι:
1) οι ελληνικές Αρχές δεν παρείχαν στους επιζήσαντες ικανοποιητικές υπηρεσίες διερμηνείας προκειμένου να δώσουν καταθέσεις, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τις διαδικασίες που ακολούθησαν. Σημειώνεται ότι οι ενάγοντες είναι Αφγανοί (13), Σύριοι (2) και Παλαιστίνιος (1) και δηλώνουν πως ποτέ δεν κατέθεσαν ότι το αλιευτικό ανατράπηκε λόγω μετατόπισης των επιβαινόντων. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ένας διερμηνέας δεν μιλούσε καν τις απαιτούμενες γλώσσες. Το δικαστήριο τονίζει ότι οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν αυτά τα προβλήματα διερμηνείας ήδη στις 23 Ιανουαρίου 2014, αλλά παρά ταύτα οι διαδικασίες περιέλαβαν τις εξόχως προβληματικές «καταθέσεις».
2) δεν δόθηκαν στους ενάγοντες στοιχεία από το ραντάρ της στρατιωτικής μονάδας στο Φαρμακονήσι και δεν επετράπη διορισμός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, με αποτέλεσμα κρίσιμες πληροφορίες να είναι γνωστές μόνο στις ελληνικές Αρχές, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα το αν μπορούσαν να μετέχουν κατάλληλα στην διαδικασία.
3) ο Έλληνας εισαγγελέας αρχειοθέτησε την υπόθεση δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει πρακτική pushback για απομάκρυνση ή ρυμούλκηση προς τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας», την ίδια περίοδο που ο τότε υπουργός Ναυτιλίας δήλωνε ότι οι ελληνικές Αρχές «στέλνουν πρόσφυγες πίσω στην τουρκική πλευρά» και μάλιστα ότι ο αριθμός αυτών που εμποδίστηκαν να φτάσουν στην Ελλάδα ήταν «πολλαπλάσιος» (των 7.000 που είχαν συλληφθεί).
Η έλλειψη επιβεβαιωμένων στοιχείων οδήγησε το δικαστήριο να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να πάρει θέση» σε σειρά συγκεκριμένων λεπτομερειών για την επιχείρηση της 20ης Ιανουαρίου 2014, ή για το αν επιχειρήθηκε επαναπροώθηση. Αποδίδει αυτή την αδυναμία αποκλειστικά στην απουσία λεπτομερούς και αποτελεσματικής έρευνας από τις ελληνικές Αρχές.
Τονίζει ωστόσο πως υπάρχουν αδιαμφισβήτητα δεδομένα για την υπόθεση και τις αποφάσεις των ελληνικών Αρχών. Εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, εστάλη ταχύπλοο με τέσσερα άτομα πλήρωμα, που δεν διέθετε σωστικά μέσα για τους δεκάδες επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Όταν υπήρξε και αυτοψία της κατάστασης από το πλήρωμα, δεν ζητήθηκε επιπλέον βοήθεια. Το κέντρο συντονισμού και έρευνας δεν ενημερώθηκε για τον αρχικό εντοπισμό και την επιχείρηση μέχρι τις 2.13 τα ξημερώματα. Το αλιευτικό ήταν ήδη μισοβυθισμένο και βυθίστηκε πλήρως μόλις 3 λεπτά αργότερα, στις 2.16. Έκκληση σε παραπλέοντα σκάφη να βοηθήσουν εστάλη πρώτη φορά στις 2.25. Ελικόπτερο ζητήθηκε στις 2.29 και έφτασε στο σημείο στις 3.52. Αίτημα για εμπλοκή επιπλέον σκαφών ζητήθηκε στις 2.45 και το πρώτο έφτασε στις 3.32. Όπως τονίζει το δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτές τις καθυστερήσεις. «Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που οργανώθηκε και διεξήχθη η επιχείρηση».
Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >