Για τους κινδύνους μιας μίας μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF). Οι κίνδυνοι αυτής της εξέλιξης έχουν υποτιμηθεί από κάποιους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF, το οποίο διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους.

Ads

 
«Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κατανοήσουν πόσα διακυβεύονται, να εργαστούν και να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία λύση», υπογράμμισε ο Νταλάρα.
 
Ο Νταλάρα αρνήθηκε να πει αν θα υποχωρήσει στο αίτημα για επιτόκιο 4%, το οποίο έχουν εκφράσει οι ιδιώτες πιστωτές επισημαίνοντας ότι είναι η «τελευταία τους προσφορά» για συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, και υπογράμμισε ότι η θέση του IIF είναι ξεκάθαρη.
 
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Αυτό συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιαζόμαστε από αυτό, τουλάχιστον εγώ δεν εντυπωσιάζομαι».
 
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελαν το επιτόκιο των νέων ομολόγων να μειωθεί στο 3,5%, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
 
Στην περίπτωση πάντως που δεν λάβουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων αρκετές τράπεζες, η Ελλάδα ενδέχεται να αλλάξει του όρους για τους ομολογιούχους, αναγκάζοντας τους πιστωτές να δεχθούν ούτως ή άλλως ένα «κούρεμα».
 
«Πρέπει να προειδοποιήσω κατά μίας τέτοιας κίνησης», υπογράμμισε ο Νταλάρα.
 
Μία μη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει σε μία σειρά αγωγών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και είναι πιθανό να εγείρει το ερώτημα για ποιο λόγο κάποιοι ομολογιούχοι, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν παίρνουν μέρος στην εθελοντική ανταλλαγή.
 
Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s επισημαίνει ότι είναι πιθανό να μειώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» ακόμη κι αν η ανταλλαγή των ομολόγων είναι εθελοντική, όμως προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει απαραιτήτως επιπτώσεις στην ευρωζώνη.
 
«Δεν είναι δεδομένο ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει αντίδραση-ντόμινο στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Τζον Τσέιμπερς, πρόεδρος της επιτροπής του S&P που κρίνει το αξιόχρεο των κρατών.