Οι 9 στους 10 δημόσιους υπαλλήλους δηλώνουν αντίθετοι στην περικοπή των δώρων και των επιδομάτων τους, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι. Στο ίδιο ερώτημα, διαφωνία εκφράζουν οι εργοδότες σε ποσοστό 61%, οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα (76%) και οι συνταξιούχοι (68%).

Ads

Την αντίθεσή τους στο πάγωμα των συντάξεων εκφράζει το 81% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ενώ οι εργαζόμενοι του δημοσίου διαφωνούν σε ποσοστό 79%. Όσο για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 66% αυτών είναι αντίθετοι.

Το 71% των εργοδοτών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με ποσοστό 67%, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με 66% και οι συνταξιούχοι 63%.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, το 84% των ιδιωτικών υπαλλήλων δηλώνει αντίθετο, ακολουθούν οι εργοδότες με ποσοστό 80%, οι συνταξιούχοι με 71% και οι δημόσιοι υπάλληλοι με 69%.

Ads

Όσο για τον γενικό βαθμό αποδοχής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το 82% των ερωτηθέντων μάλλον συμφωνεί με την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (το 15% μάλλον διαφωνεί), το 65% συμφωνεί με την αύξηση φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα (το 32% διαφωνεί), το 50% συμφωνεί με την περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο τομέα (το 41% διαφωνεί), το 28% συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ (διαφωνεί το 68%), το 23% συμφωνεί με την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (το 72% διαφωνεί), το 20% συμφωνεί με το πάγωμα των συντάξεων (διαφωνεί το 74%) και το 20% συμφωνεί με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (διαφωνεί το 78%).

Το 78% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις, τα μέτρα τελικά θα εφαρμοστούν. Την άποψη ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εκφράζει το 17%. Το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 34% δηλώνει ότι δεν θεωρεί πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση για τα πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, οι πολίτες τα χαρακτηρίζουν σε ποσοστό 67% άδικα, ενώ ένα 22% βρίσκει την κριτική αυτή δίκαιη.

Η Angela Merkel έχει αρνητική εικόνα για το 64% των Ελλήνων πολιτών, υποστηρίζει η έρευνα, ενώ ένα 25% κρίνει ότι είναι θετική η εικόνα της Γερμανίδας καγκελάριου. Το 57% των Ελλήνων εκφράζεται θετικά για τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και το 28% αρνητικά. Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, συγκεντρώνει το 50% των αρνητικών εντυπώσεων των Ελλήνων και το 27% των θετικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί καλύτερο το να δανειστεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί καλύτερη λύση ένα ποσοστό 12%.

Πηγή:Σκάι