Aκύρωση τροπολογίας, που έχει υιοθετήσει η αρμόδια Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, με τους ευρωβουλευτές του κόμματος να μην έχουν αντιδράσει πράγμα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητά να ακυρωθεί η εξαιρετικά σημαντική τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη, για τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι στη ψηφοφορία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) στις 23 Ιανουαρίου, σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του κ. Παπαδημούλη, με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και παρά την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, που συνιστά προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση.

Ads

Την τροπολογία αυτή, που έχει ενσωματωθεί ως παράγραφος 38 στην πρόταση ψηφίσματος επιδιώκει να ακυρώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με δική του τροπολογία που θα συζητηθεί το απόγευμα και θα τεθεί την Τετάρτη σε ψηφοφορία

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εγκαλεί τους ευρωβουλευτές της ΝΔ καθώς δεν έχουν αντιδράσει, σημειώνει ότι είναι «βαρύτατα εκτεθειμένοι» και τους καλεί να καταψηφίσουν την κατάπτυστη τροπολογία του ΕΛΚ που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδας. 

«Και μέχρι τώρα, έχουμε εκκωφαντική σιωπή από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ» για αυτό το ζήτημα. «Ζητώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δώσουν εξηγήσεις εάν ήξεραν και συμφώνησαν… και ως μεγάλη ομάδα μέσα στο ΕΛΚ να απαιτήσουν την απόσυρση αυτής της υπονομευτικής για την χώρα μας τροπολογίας», τόνισε. «Δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν, αλλά τι θα κάνουν».