Υπέρ της απομάκρυνσης των παρόδιων διαφημιστικών πινακίδων τάσσεται το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ (ΠΟΑ/ΤΕΕ) και με ανακοίνωσή του εμφανίζεται αποφασισμένο να στηρίξει σε τεχνικό επίπεδο κάθε προσπάθεια εφαρμογής των βασικών κανόνων Οδικής Ασφάλεια.

Ads

Το ΠΟΑ/ΤΕΕ θεωρεί ότι η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία δικαιώθηκε, μετά από πολύχρονο αγώνα, πατέρας ο οποίος έχασε το παιδί του μετά από πρόσκρουση του οχήματος σε διαφημιστική πινακίδα, λειτουργεί ως καταλύτης για την πλήρη ενεργοποίηση του άρθρου 11 του ΚΟΚ περί Διαφημιστικών πινακίδων και των ποινών που επιβάλλει.

Παράλληλα, όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, το ΠΟΑ/ΤΕΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι οι κολόνες στήριξης των διαφημιστικών πινακίδων ανήκουν στα εμπόδια παρά την οδό τα οποία κρίνονται κρίσιμα για την Οδική Ασφάλεια. Μάλιστα, αναφέρει ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες ποσοστό 25 – 30% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται σε πλευρικά “εμπόδια” που χρήζουν προστασίας.

Τέλος, το ΠΟΑ/ΤΕΕ τονίζει ότι στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων βρίσκονται στη φάση έγκρισης οδηγίες Συστημάτων Συγκράτησης Οχημάτων (ΟΜΟΕ-ΣΣΟ) επί της οδού, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο και η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική θετική επίδραση στα τροχαία δυστυχήματα και προτείνει στο υπουργείο να προχωρήσει στην άμεσή έγκρισή τους.

Ads

Πηγή: Σκάι