Το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού που ξεκίνησε χτες Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Cine Κεραμεικός, καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα και «υπαρξιακά» ερωτήματα που θα καθορίσουν και το μέλλον του, πέντε χρόνια από την ίδρυσή του.

Ads

Παρά την αποτυχημένη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής, λίγοι είναι αυτοί, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, που επιμένουν στην αυτόνομη πορεία. Αντίθετα, ο Σπύρος Δανέλλης, όπως και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος «βλέπουν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λυκούδης τηρεί στάση αναμονής, αφού δήλωσε ότι το κόμμα «έκλεισε τον κύκλο του» και οι Γιώργος Άμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός επιθυμούν ακόμη και προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Ο Γ. Άμυράς, μάλιστα, έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο συνέδριο, χωρίς να έχει διευκρινίσει τι θα συμβεί αν δεν γίνει αποδεκτή, ενώ ενδεικτική είναι η απόφαση του Σπ. Λυκούδη να μην συμμετέχει στο συνέδριο η κίνηση της οποίας ηγείται «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Άριστεράς».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, δεδομένου και ότι παρά την μικρή κοινοβουλευτική δύναμή του, το κόμμα θα έχει σημαντικό ρόλο στις δύο κρίσιμες διαδικασίες της επόμενης περιόδου: τη συνταγματική αναθεώρηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Ads

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του Συνεδρίου του Ποταμιού διακήρυξε την αυτόνομη πορεία του με στόχο να συμβάλλει και να επικρατήσει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό. O επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετή η κυβερνητική αλλαγή για να εξασφαλιστεί η πορεία της Ελλάδας προς το αύριο. Ως προϋπόθεση έθεσε το να σχηματισθεί μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Επιμένοντας στην άποψη ότι απαιτείται οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους ο Στ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθούν από τώρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές το 2020. Επίσης, διατύπωσε πέντε σημαντικά πολιτικά θέματα με τα οποία θα γίνει τομή με το παρελθόν και θα αποτελέσουν τη βάση αυτής της συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας:

  1. Αποκομματικοποίηση του κράτους. 
  2. Σεβασμός όλων των σύγχρονων ατομικών δικαιωμάτων με ειδική μνεία στην καύση των νεκρών αλλά και στο παράδειγμα του Καναδά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.
  3. Όλες οι αποφάσεις κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ως βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βιολογικό κελάρι της Ευρώπης.
  4. Διαγενεακή Δικαιοσύνη. Έκανε ειδική αναφορά στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των νέων. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων αλλά και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην οικονομία», είπε.
  5. Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι δεν είναι μεν αυτό που θέλει το Ποτάμι όμως σημείωσε ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. «Εκεί που υπάρχουν λύσεις θα τις στηρίζουμε αλλά το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», κατέστησε σαφές.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ειδική αναφορά έκανε και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά αυτών που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ανέλαβε με αυτοκριτική διάθεση την ευθύνη για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν ήταν λάθος η ιδέα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Ήταν δικό μου λάθος γιατί ήλπιζα ότι μπορούσαν να συνυπάρξουν όλες οι απόψεις. Γρήγορα διαπίστωσα ότι κάποιοι είχαν στο νου του τους την ηγεμονία κι αποχωρήσαμε», ανέφερε.

Αυτόνομη πορεία με στόχο να μπει ξανά στη Βουλή και να συνεργαστεί στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων με το πρώτο κόμμα, είναι η πολιτική επιδίωξη τού Ποταμιού, αναφέρει ο βουλευτής του και υποψήφιος νέος αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς.

«Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ανάλογα με το τι θα ψηφίσει ο ένας κι ο άλλος», προσθέτει ο Γ. Μαυρωτάς, ενώ όπως επισημαίνει, «το Ποτάμι είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής στην ελληνική πολιτική σκηνή ενός προοδευτικού φιλελεύθερου πνεύματος που έχει ανάγκη η χώρα μας στην ευρωπαϊκή της πορεία», ενώ «το γεγονός ότι δεν έχει “γραμμάτια” από το παρελθόν, ούτε πελάτες να ικανοποιήσει το κάνουν πιο αξιόπιστο σε αυτά που λέει με τόλμη και συνέπεια στη Βουλή».

Εντύπωση, πάντως, προξενεί ότι παρ’ όλο που στο προηγούμενο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά παραβρέθηκαν και μίλησαν, αυτήν τη φορά επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από άλλους (Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο).

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στο συνέδριο του Ποταμιού, πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις συνέδρων. Κάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη και τα στελέχη του Ποταμιού να μην κλείσουν την πόρτα στη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής που, όπως είπε, μπορεί να μην ευοδώθηκε τώρα αλλά είναι απαραίτητη μπροστά στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.