Η εβδομάδα που ξεκινά αποτελεί, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την αφετηρία της πορείας προς τις ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, το βάρος της Κουμουνδούρου θα αποδοθεί στις προγραμματικές θέσεις για την ακρίβεια και την φορολογία που θα ανακοινωθούν σε αυριανή εκδήλωση καθώς και στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος, την προσεχή Πέμπτη.

Ads

Είναι εμφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από τους διαδοχικούς κύκλους της εσωστρέφειας, ποντάροντας στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Οι δημοσκοπήσεις, όλες ανεξαιρέτως, καταγράφουν τη διογκούμενη δυσφορία των πολιτών για τις αναποτελεσματικές δράσεις κατά των ανατιμήσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκφράσει πολιτικά τα μεγάλα ρεύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Επιπλέον, στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας θα παραμείνει το έγκλημα των Τεμπών, με την Κουμουνδούρου, στην πορισματική της έκθεση, να «αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει σκανδαλωδώς τον Κώστα Καραμανλή γιατί η τύχη του ενός είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη του άλλου». Στον κομματικό φακό έχει τεθεί το δημοσκοπικό εύρημα (ALCO) που καταδεικνύει ότι το 77% των ερωτηθέντων βλέπει προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Το στοιχείο αυτό, θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά δυνητική απειλή για πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κοινοβουλευτικά στελέχη πιστεύουν – σε επικοινωνία με το TVXS – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να επουλώσει τις πληγές του και να αυξήσει τη συσπείρωση του – υπερβαίνει οριακά το 50% – αν αποφύγει τον μεγάλο του αντίπαλο, ήτοι «τον κακό του εαυτό». Σε αυτό το φόντο, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Κασσελάκη εκτιμούν ότι τα φαινόμενα κακοφωνίας και αμφισβήτησης του προέδρου θα εξαλειφθούν, καθώς το πρόσφατο Συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς την ηγεσία.

Ads

Σε θέση άμυνας μετά την αυτοκριτική Τσίπρα

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν ήδη εγείρει προσκόμματα στο, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο μονοπάτι των εκλογών. Όπως αναφέρουν με προβληματισμό, η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα για την κυβερνητική περίοδο 2015 – 2019 – με αιχμή τους χειρισμούς στα κεφάλαια της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών – μετετράπησαν σε όπλο της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο που η Ν.Δ. περικυκλώνεται από διάφορα μέτωπα. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως τονίζουν οι ίδιοι βουλευτές, η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να αμυνθεί και να αποκρούσει τις γαλάζιες βολές σε μία πολιτική και χρονική φάση που η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό λόγω της υπόθεσης των Τεμπών. Παραπέμπουν, μάλιστα, στις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ., στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ, που αξιοποιούσαν τους ισχυρισμούς Τσίπρα.

Κασσελάκης: Υπερασπίστηκε την κληρονομιά του Τσίπρα και τον Ν. Παππά

Οι πιο παρατηρητικοί αξιωματούχοι, συνάγουν το συμπέρασμα, ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να περιφρουρήσει την «τσιπρική» παρακαταθήκη περισσότερο και από τον προκάτοχο του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την «Καθημερινή» ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι ‘η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά του παλαιού δικομματισμού και των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Στο διεθνές σκάνδαλο Novartis η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και έπρεπε πάση θυσία να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή πρώην κυβερνητικών παραγόντων. Αυτό και έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.» Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Νοvartis Hellas και η μητρική της εταιρεία αναγκάσθηκαν να πληρώσουν 225 εκατ. και 112 εκατ. δολάρια αντίστοιχα στο αμερικανικό Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ποινικές και χρηματικές κυρώσεις στις ΗΠΑ για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου. «Αυτό από μόνο του λέει πολλά» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σκέλος των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να βάλει τάξη και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον σε μια αγορά ασύδοτη επί δεκαετίες». Συμπλήρωσε δε ότι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες των καναλιών έφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία, που αργότερα τα στέρησε ξανά από τον ελληνικό λαό η Ν.Δ. με πρόσχημα την πανδημία, την ώρα που δώριζε εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος με τις περιβόητες λίστες Πέτσα». Σε σχέση με το σκέλος των αδειοδοτήσεων, είναι εμφανής η στόχευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει ομπρέλα προστασίας προς τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Ως γνωστόν, άλλωστε, ο Τομεάρχης Οικονομικών ασκεί μεγάλη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό και με τις παρεμβάσεις του ακύρωσε την πρόταση Τσίπρα, περί προσφυγής στη βάση για εκλογή προέδρου. Στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας, εντούτοις, ο κ. Κασσελάκης δεν συμμερίστηκε τις αποστάσεις του προκατόχου του.

Αλαβάνος: Δεν ασχολούμαι με τον Κασσελάκη

Τέλος, στα κοινωνικά δίκτυα των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από τη συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στο «Πρώτο Θέμα». Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει σχεδόν απαξιωτικά ότι δεν ασχολείται μαζί του: «Δεν ασχολούμαι με τον Κασσελάκη, μιλάμε για την Αριστερά» ανέφερε σε σχετικό ερώτημα. Ο ίδιος, χωρίς να θέλει να κατονομάσει τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε μετανιωμένος που έδωσε το κόμμα στη νέα γενιά: «Ένα από τα λάθη μου είναι ότι ήθελα να γίνει μια ριζοσπαστική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ήταν ενσωματωμένος σε παραδοσιακές παραλυτικές αρχές και είπα, ας τολμήσουμε να βάλουμε τη νέα γενιά. Δεν θέλω να το προσωποποιήσω. Θέλω να πω ότι η προσπάθεια μου αυτή, να έχει το πάνω χέρι η νέα γενιά, δεν απέδωσε», συμπλήρωσε.