Το προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη προς το ακροατήριο το προοδευτικού χώρου, προκάλεσε σύγχυση για τη στόχευσή του αλλά και δυσανεξία στον πόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έκανε νεύμα προς τον κόσμο αλλά και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία «τα χνότα του ταιριάζουν», σε μέλη της Νέας Αριστεράς – πλην των «11» που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα – και στον νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο Μέρα25 και στην Πλεύση Ελευθερίας.

Ads

Ο σεβασμός που εκφράζει δε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – φέρεται να τον έχει μεταφέρει και τηλεφωνικά στην επικεφαλής της Πλεύσης – σήκωσε πολλή σκόνη στο πολιτικό σκηνικό. Σήκωσε και κύμα αντιδράσεων από τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ», που έχει ακούσει τα εξ αμάξης από την κα Κωνσταντοπούλου.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στηλίτευσε δημόσια τις κινήσεις Κασσελάκη, θυμίζοντας ότι η πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει αποκαλέσει «τραμπική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως, όμως, θύμισε ότι το 2015 «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα γεγονότα σε λεπτομέρειες» αναφερόμενος στη μεγάλη εσωκομματική ρήξη εκείνης της χρονιάς, λόγω της συνομολόγησης του μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.

Ανάλογη επιχειρηματολογία επιστράτευσε και ο Χρήστος Σπίρτζης δηλώνοντας, σκωπτικά, ότι δεν ξέρει «αν ο Κασσελάκης έχει βρει πολιτισμικά κοινά με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη». Επιπλέον, στην προεδρική φρουρά έχει μεταφερθεί η δυσφορία και άλλων στελεχών – που είχαν ενεργό ρόλο το 2015 – ενώ θεωρείται σίγουρο πως τα εγκώμια του κ. Κασσελάκη προς την πρόεδρο της Πλεύσης δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Προκαλούν δε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και τη δυσαρέσκεια του Νίκου Παππά. Ο Τομεάρχης Οικονομικών είναι στρατηγικός παίκτης στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου και έχει εισπράξει επιθέσεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν διαφέρουν από αυτές της Ν.Δ. Η εσωκομματική αναστάτωση που προκλήθηκε από τα ανοίγματα στην κυρία Κωνσταντοπούλου οδήγησε τον κ. Κασσελάκη σε μερική οπισθοχώρηση. Είπε σε χθεσινή του συνέντευξη πως η πρόσκληση που απηύθυνε «δεν είναι κάλεσμα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι άνοιγμα σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που έχει την ευκαιρία στις 9 Ιουνίου να σχηματίσει μια προοδευτική αντιπολίτευση».

Ads

Το προεδρικό επιτελείο, ασφαλώς, γνώριζε ότι οι Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκης (σ.σ. ο Κασσελάκης δεν αναφέρθηκε ποτέ στο πρόσωπο του επικεφαλής του Μέρα25) θα περιχαρακώσουν τη βάση τους. Η πρόεδρος της Πλεύσης αποκάλεσε «ουρανοκατέβατο» και «πολιτικό τουρίστα» τον ομόλογο της ενώ ο επικεφαλής του Μέρα 25 προέβλεψε ότι «δεν θα υπάρξει πρόσκληση από τον Στέφανο Κασσελάκη, γιατί αν μας καλέσει σε συζήτηση θα του ‘κόψουν το συνάλλαγμα’ οι ολιγάρχες».

Επομένως, ποια ήταν η πολιτική στόχευση αυτών των «απροσδόκητων πολιτικών ελιγμών» – όπως πιστεύουν πολλοί εντός και εκτός Κουμουνδούρου – του κ. Κασσελάκη; Στο επικοινωνιακό στρατηγείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το «αντισυμβατικό στυλ» του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να έχει «πέραση» σε «αντισυστημικά ακροατήρια» που παρακολουθούν ή στηρίζουν τους Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι αυτά τα κοινά έλκονται από τα «αρχηγικά μοντέλα λειτουργίας», κάτι που κουμπώνει με την προσωποκεντρική επικοινωνιακή καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη.

Συν τοις άλλοις, οι επιτελείς του έβδομου ορόφου των κομματικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι, ειδικά το ακροατήριο της «Ζωής» δεν έχει γερή ιδεολογική ταυτότητα επομένως «μπορεί κάλλιστα να διεμβολιστεί από τον απλό, προσιτό λόγο του Στέφανου που ούτως ή άλλως έχει κερδίσει ακροατήρια που ήταν αποστασιοποιημένα από το πολιτικό σύστημα». Οι πολιτικοί αναλυτές της Κουμουνδούρου μεταφέρουν στο TVXS την εκτίμηση ότι «αν αποκομίσουμε ένα ποσοστό 2,5% – 3% από τις δεξαμενές του Μέρα25 – Πλεύσης τότε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα έχει το ‘2’ μπροστά».

Θα απευθύνει μήνυμα στήριξης ο Τσίπρας;

Τέλος, το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Πλατεία της Κουμουνδούρου είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε παράθυρο διερεύνησης και της περιόδου Τσίπρα στην ηγεσία για σπατάλη στο Δημόσιο («δεν έχω τέτοια κωλύματα» απάντησε σχετικά), υποδηλώνει ότι δεν προσδοκά, διακαώς, μία τέτοια κίνηση από τον προκάτοχό του.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Η δυναμική διεθνής επανεμφάνιση Τσίπρα «στοιχειώνει» τον Κασσελάκη