Η κατάθεση των πέντε πυλώνων του κυβερνητικού προγράμματος, του «δικού μας ΣΥΡΙΖΑ» που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ανοίγει ένα παράθυρο ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης στην αρένα του κόμματος, αλλά και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο. Οι θέσεις του κ. Κασσελάκη έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα odikosmassyriza.gr. Το γενικό συμπέρασμα που απορρέει από τη δημοσίευση των προγραμματικών αξόνων που οδηγούν στο «ελληνικό όνειρο» είναι ότι ο κ. Κασσελάκης σκοπεύει να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι, ανεξαρτήτως της έκβασης του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο.

Ads

Άλλωστε ο κ. Κασσελάκης, τονίζει ότι «το πολιτικό σύστημα δείχνει να έχει εξαντλήσει τα όρια του, αλλά και τα όρια της αντοχής και της ανοχής των πολιτών», αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις του, στην πολιτική σκακιέρα. Πρώτος πυλώνας είναι η «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία», δεύτερος πυλώνας, η «κοινωνική συνοχή και απασχόληση», τρίτος, η «κλιματική αλλαγή και ενέργεια». Τέταρτος πυλώνας, η «δημοκρατική διακυβέρνηση και θεσμική αναγέννηση», τέλος, πέμπτος πυλώνας, η «προστασία και ασφάλεια για όλους».

Σύμφωνα με τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το «Ελληνικό Όνειρο» είναι ένα ολιστικό, υπεύθυνο, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει το στόχο «να συσπειρωθεί ο ελληνικός λαός» γύρω από τις θέσεις του.

Αποκλιμάκωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Η υλοποίηση των οικονομικών – φορολογικών προτεραιοτήτων δείχνει να περνά μέσα από μία επιτυχή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για την αποκλιμάκωση των στόχων που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δημοσιονομική ισορροπία σε ρεαλιστική χαμηλή βάση, με μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων σε ρεαλιστική χαμηλή βάση. Χρειάζονται πολύ χαμηλότερα θετικά πρωτογενή πλεονάσματα για εμπροσθοβαρη αναπτυξιακή ορμή που θα μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ» υπογραμμίζει, ο 37χρονος πολιτικός. Σε αυτή τη βάση, προκρίνει τη μεγάλη φορολογική ελάφρυνση των οικονομικά αδυνάτων, της μεσαίας τάξης και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στοχευμένες αλλά εκτεταμένες αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των άμεσων φόρων & στις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ.

Ads

Κατά μία ερμηνεία, επιχειρεί να ακυρώσει τους ισχυρισμούς των εσωτερικών αντιπάλων του, περί διαμόρφωσης business friendly κόμματος. Το γεγονός, ωστόσο ότι προτείνει τη μείωση συντελεστή φορολόγησης κατά 5% (από 22% στο 17%) για το 98% των επιχειρήσεων με κέρδη έως 220.000 ευρώ, προκαλεί διαφωνίες στα social media από μέλη και στελέχη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενστάσεις δε, διατυπώνονται και έναντι της ιδέας για μείωσης των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, με προοδευτική μείωση 4,5% εντός της επόμενης τετραετίας.

Το επιτελείο του Στ. Κασσελάκη, ωστόσο, αντιπαραβάλλει τις αυξήσεις φόρου για τους πλούσιους και πολύ πλούσιους, με εισόδημα άνω των 200.000 ευρώ, από 2 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως και την αύξηση 2% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Κασελάκης προκρίνει την καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας φορολογίας Εισοδήματος με ραγδαία μείωση φορολογικών συντελεστών στο 99%. Υπόσχεται δε, την επέκταση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων. Δίνει δε, έμφαση στην ανάγκη μείωσης του ΕΝΦΙΑ από 60% ως 30% σε περιουσίες αξίας από 60.000 ως 500.000 ευρώ, αφορά 5,8 εκατ. φορολογούμενους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Ο κ. Κασσελάκης αποδίδει, επίσης, βαρύτητα στην καθιέρωση έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των τραπεζών από τόκους και χρεώσεις ως αντίβαρο για τον αναβαλλόμενο φόρο που θα στερήσει τουλάχιστον δις έσοδα από το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα.

Οι εσωτερικοί αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα, σε σχέση με το φορολογικό σκέλος, προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» καθώς – όπως αναφέρουν στο TVXS – «καμία φορολογική πολιτική δεν μπορεί να συνδυάζει ελαφρύνσεις και για τους έχοντες και κατέχοντες και για τους μη προνομιούχους». Επισημαίνουν δε, ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταίροι μας, θα συνηγορήσουν στο αίτημα περί μείωσης των στόχων που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στον αντίποδα, η πλευρά του έκπτωτου προέδρου δίνει έμφαση στο σκέλος της πολιτικής βούλησης – «που ουδέποτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε» – για μία επιτυχή διαπραγμάτευση που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθυμίζεται ότι στο 2,4% του ΑΕΠ τοποθετεί τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028

Ακρίβεια

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας το πρόγραμμα αναφέρεται στην ανάγκη «μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης», όπως και στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3%, σε είδη βασικής ανάγκης. Σε πρώτο πλάνο, μπαίνει και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων στο κατώτατο επίπεδο της Ε.Ε. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από την έκτακτη φορολόγηση κατά 90% των εταιρειών στους τομείς που παρουσιάζουν «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη».

ΕΣΥ

Αναφορικά με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και δη του τομέα της δημόσιας Υγείας, το «πρόγραμμα Κασσελάκη» προτάσσει τις 15.000 προσλήψεις επιπρόσθετων εργαζομένων στο ΕΣΥ καθώς και την μισθολογική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων εργαζομένων, με κατώτατο μισθό τα 2000 ευρώ.

Παιδεία

Από το σκέλος της Παιδείας, ξεχωρίζουν οι προτεραιότητές που αφορούν την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα επιφέρει την αύξηση κατά 20.000 των εισαγωγών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τίθεται δε, ο στόχος για διπλασιασμό των Πανεπιστημιακών κονδυλίων σε βάθος τετραετίας.

Εργασία

Στα εργασιακά, προτάσσεται η «κατάργηση των αντεργατικών Νόμων Μητσοτάκη (αδικαιολόγητη απόλυση, απλήρωτες υπερωρίες κτλ.) καθώς και η Επαναφορά Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και αύξηση του μέσου μισθού μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο σύνολο των κλάδων της αγοράς. Επιπλέον, καταγράφεται η επαναφορά του και 13ου μισθού και του 14ου μισθού για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και η αύξηση του μισθού στο Δημόσιο Τομέα κατά 10%.

Στεγαστική κρίση

Αναφορικά με τη μάστιγα της στεγαστικής κρίσης, δίδεται έμφαση στη σύσταση Υφυπουργείου Στεγαστικής πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση πολιτικών στήριξης της στέγης. Στο εν λόγω Υφυπουργείο θα εντάσσεται και ο νέος Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, με αρμοδιότητα την άσκηση κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Στο σχετικό κεφάλαιο, περίοπτη θέση έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας με την αγορά κόκκινων δανείων μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με εγγύηση του δημοσίου.

Ανεξάρτητες Αρχές

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει και την ανάγκη αναβάθμισης, σε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές, των ακόλουθων: Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, Συνήγορος του Καταναλωτή και Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.