Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «δεν έμαθε τίποτα» από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας στη χώρα και ότι «με τις συνταγές που ζήσαμε στους σκοτεινούς καιρούς, επιβάλλει οικειοθελώς λιτότητα μέχρι τουλάχιστον το 2026».

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη μνημονιακή περίοδο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε», μιλώντας στο 34ο Annual Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο.

«Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (2011-2015) οι διοικήσεις ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για οπισθοχώρηση της χώρας επί των ημερών της, που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για προοδευτική αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Ads

«Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη εισάγει ό,τι καταναλώνει και δεν παράγει αρκετά» είπε προσθέτοντας ότι χρειάζονται «πραγματικές επενδύσεις», γιατί είναι η «τελευταία στις επενδύσεις βάσει του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέκρινε διάφορα οικονομικά στοιχεία Ελλάδας, ΗΠΑ και ΕΕ.. Για παράδειγμα, είπε πως χρειάζονται 1,25 δισ. ευρώ για δαπάνες στην Υγεία προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση και 2,1 του ΑΕΠ για το εισόδημα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, επέκρινε το Μαξίμου για την επιδοματική πολιτική. «Πόσοι ηλίθιοι νομίζουν ότι είμαστε» διερωτήθηκε και εκτίμησε πως θα δοθούν νέα επιδόματα στους πολίτες το 2027 για να εκλέξουν ξανά τη ΝΔ.

Προοδευτική διακυβέρνηση

«Για εμάς δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εάν δεν συμβαδίζει με την κοινωνική πρόοδο» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης: Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε:

  • Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
  • Να δημιουργήσουμε ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο όπως τώρα. Με προοδευτικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή. Και χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος επιχειρηματιών.
  • Ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από χρέος.

«Χωρίς μικρές επιχειρήσεις 5 έως 15 εργαζομένων, που παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και τη μεταποίηση στις υπηρεσίες, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα» ξεκαθάρισε, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε:

  • Να εφαρμόσουμε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω χιλιάδες αβοήθητους ανέργους πολίτες.
  • Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης. Για ανεξάρτητη διαβίωση και χειραφέτηση των νέων, ώστε να βελτιωθούν σταδιακά οι δημογραφικοί δείκτες.
  • Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
  • Να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιοριστούν στην εισαγωγή προϊόντων.

«Χρειαζόμαστε τη φωνή της ομογένειας»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στην δικές του εμπειρίες από την ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει κάλεσμα για τις ευρωεκλογές τονίζοντας ότι «από κοινού, ως μια παγκόσμια ελληνική κοινότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, παρά λιγότερα για την Ελλάδα».

«Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίθηκα από πολλούς, ακριβώς επειδή προέρχομαι από την ομογένεια των ΗΠΑ, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, χωρίς καν να μιλάω άψογα ελληνικά. Κρίθηκα για την καταγωγή μου, την επαγγελματική μου καριέρα και τις προθέσεις μου από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την ελληνική διασπορά» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Ξέρω και ξέρετε ότι αυτό δεν ισχύει. Η αγάπη των ομογενών για την πατρίδα δεν είναι ούτε συντηρητισμός ούτε οπισθοδρόμηση. Κρύβει μέσα του αυτή την άσβεστη ανάγκη για επανασύνδεση και κυρίως το άσβεστο ενδιαφέρον και αγωνία για ένα ευημερούν μέλλον για αυτή τη χώρα, ακόμα κι αν ζουν χιλιάδες μίλια μακριά της (…) Είστε η φωνή μας στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Και έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα στην αποφασιστική ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, π.χ. ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφής, εμπόριο, τουριστική αγορά, έρευνα και τεχνολογία, ναυτιλία, πολιτιστικές ανταλλαγές και άλλους τομείς».

«Για να αναφερθούμε στην επικαιρότητα: Χρειαζόμαστε τη φωνή της ομογένειας ως μοχλό πίεσης για την επιστροφή – επιτέλους – των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στο σπίτι τους. Χρειαζόμαστε τη φωνή της ομογένειας για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και χρειαζόμαστε αυτή τη φωνή της ομογένειας για να εκφραστεί μέσω της κάλπης στις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο» κατέληξε.