Για ένα σημαντικό τμήμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να αποτελεί την μεγάλη, έως και υπαρξιακή, πρόκληση, για την υπόλοιπη Αριστερά όμως εκλαμβάνεται και ως πολιτική ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία που βλέπουν τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, από το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας έως το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, να αποσπάσουν τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη, σε δεύτερο χρόνο, να αποκομίσουν πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια ενδεχόμενη διάσπαση ή αποσύνθεσή του.

Ads

Μέχρι στιγμής οι σεισμικές αντιδράσεις που προκάλεσε, και συνεχίζει να προκαλεί, η εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται να ευνοούν κυρίως το ΚΚΕ. Και στις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις των Pulse, Alco, Metron Analysis και MRB, το ΚΚΕ εμφανίζεται με ποσοστά από 7,1% έως 7,7% στην πρόθεση ψήφου, τα οποία με τις αναγωγές και προβολές υπερβαίνουν και το 9%.

Η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 δεν δείχνουν να έχουν άμεσα κέρδη, οι χαμηλές συσπειρώσεις ωστόσο στα μεγαλύτερα κόμματα και η υψηλή ρευστότητα στις εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ανοιχτές τις προσδοκίες. Εξ ου και τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξαν φουλ επιθετική τακτική απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, επιχειρώντας να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την αντίδραση της πλέον αριστερόστροφης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και προσβλέποντας σε κλιμάκωση των εσωκομματικών τριγμών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έλλειψη σεβασμού» προς τους πολίτες, είπε ότι «δεν γνωρίζει τι του γίνεται» και τον χαρακτήρισε «αντάξιο συνεχιστή του Τσίπρα που δεν γνώριζε αγγλικά».

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «εχθρική εξαγορά» του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «απ’ όλες τις ύβρεις, η σύγκρισή μου με τον Κασσελάκη παίρνει το βραβείο», ενώ και στα δύο κόμματα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της «Ομπρέλας» και προσβλέπουν στην ευρύτερη κινητικότητα που θα μπορούσε να φέρει στον χώρο της Αριστεράς είτε μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε οι αποχωρήσεις στελεχών του.

Το ΚΚΕ ακολουθεί κατά τι διαφορετική τακτική, δεν ενδιαφέρεται για «μετεγγραφές» ή προσαρτήσεις δυσαρεστημένων στελεχών και ορίζει την εκλογή Κασσελάκη ως το βήμα της τελικής μετάλλαξης και ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο «σύστημα». ‘Ητοι, την ερμηνεύει ως ένα ακόμη στοιχείο στην επιχείρηση διαμόρφωσης και στην Ελλάδα ενός νέου συστημικού διπόλου κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με χαλαρές ιδεολογικές αναφορές και με ελεγχόμενη εναλλαγή στην εξουσία.

Ενδεικτικά αυτής της προσέγγισης ήταν τα όσα είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην τελευταία ομιλία του στην Νέα Ιωνία. Εκεί απευθυνόμενος σε «όσους νοιώθουν αριστεροί», είπε ότι «ήρθε η ώρα να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος με τον συγκεκριμένο χώρο (τον ΣΥΡΙΖΑ), όπως κι αυτός ο χώρος έχει κόψει κάθε δεσμό με ό,τι θυμίζει αριστερά, εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Και πρόσθεσε ότι η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί την απόδειξη ότι «αυτό το κόμμα έχει πια ολοκληρώσει την πορεία ενσωμάτωσής του στο σύστημα και μάλιστα με έναν τρόπο που πριν μια δεκαετία μπορεί σε κάποιους να φάνταζε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.».

Με αυτό το μήνυμα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται το επόμενο διάστημα, το ΚΚΕ θα εντείνει το προσκλητήριο στους ψηφοφόρους της «μη εκφυλισμένης αριστεράς» όπως λένε χαρακτηριστικά στον Περισσό, και θα κάνει το πρώτο ταμείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και από το ΚΚΕ ωστόσο ως κομβικό εκλογικό ορόσημο τίθενται οι ευρωεκλογές , όπου πλην των άλλων η απουσία διακυβεύματος διακυβέρνησης απελευθερώνει και ευνοεί την ψήφο προς τα μικρότερα κόμματα.