Την τακτική των συγκατηγορούμενών του, πως η Χρυσή Αυγή διώκεται με «πολιτική απόφαση» για να «ανακοπεί η άνοδός της» ο πρώην βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, κατά την απολογία του.

Ads

Έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» του Συντάγματος και σωρεία μεθοδεύσεων που έγιναν «με εντολή Σαμαρά» ώστε να βρεθούν στη φυλακή οι βουλευτές του κόμματος.

Επικαλούμενος τις συνομιλίες με τον τότε γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, απόσπασμα δηλώσεων πολιτικών προσώπων και άλλα έγγραφα που είχε σε έναν φάκελο, ο Κασιδιάρης είπε πως ήταν απόφαση του Α. Σαμαρά κατόπιν πιέσεων «από αμερικανοεβραϊκά λόμπυ και την Κομισιόν» να διωχθεί στο σύνολό της η οργάνωση και να φυλακιστούν οι βουλευτές της.

«Ο γ.γ. της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (Μπαλτάκος) έχει ομολογήσει ενώπιόν μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά: “επειδή κόβει ψήφους η ΧΑ θα σας βάλει φυλακή”» είπε και πρόσθεσε πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά».

Ads

Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του Αντώνη Ρουπακιώτη «ότι επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση» στην υπόθεση.

Κατά τον κατηγορούμενο, εξυφάνθηκε μία «τεράστια σκευωρία», στην οποία είχαν καθοριστικό ρόλο δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Όπως ανέφερε για συγκεκριμένο εισαγγελέα που «έκανε δώρο» τις προφυλακίσεις και το βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή, έλαβε «αντίδωρο» τον διορισμό του γιου του σε δημόσια υπηρεσία.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της προέδρου για κείμενά του που αναφέρονται στον Χίτλερ αλλά και για σύμβολα των ναζί, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αλλά και δηλώνοντας πως «οι ιδεολογίες είναι ποινικά αδιάφορες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πολιτικός, ο δημόσιος, ακόμη και ο ιδιωτικός μας λόγος, είναι απολύτως στο πλαίσιο της νομιμότητας. Κάθε δήλωσή μας τελεί υπό το πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας». Ωστόσο, δήλωσε πως καταδικάζει «κάθε έγκλημα πολέμου και κάθε έγκλημα γενικότερα».

«Θα προβώ μόνο σε δήλωση: ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός» είπε και συμπλήρωσε πως η δήλωση αυτή γίνεται «επειδή έχει δημοσιότητα η δίκη, όχι όσον αφορά το ερώτημα της έδρας».

Σχετικά με τα άρθρα του με αναφορές στον Χίτλερ και το τατουάζ στο μπράτσο του ο Κασιδιάρης δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση, όπως και για τη φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ, την οποία χαρακτήρισε «φωτομοντάζ».

Ο Κασιδιάρης χαρακτήρισε «πρωτοφανές» να κατηγορείται για δύο όπλα που κατείχε νομίμως ότι τα είχε «για τροφοδοσία της εγκληματικής οργάνωσης», λέγοντας πως του ασκήθηκε δίωξη «για αυτό το απίθανο έγκλημα», ενώ ήταν από την αρχή γνωστό πως έχει άδειες.

Τόνισε, μάλιστα, πως αγαπά τα όπλα, ασχολείται με αθλητική σκοποβολή και συμμετέχει επίσημα σε σκοπευτήρια, αρνούμενος κατηγορηματικά «αυτές τις γελοιότητες πως εκπαίδευα στρατιωτικά μέλη της Χρυσής Αυγής».

Όπως σημείωσε, εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή μετά το 2000 και παρακολουθούσε και συμφωνούσε με τις θέσεις του κόμματος από πολύ πιο πριν. Κατά τον κατηγορούμενο η Χρυσή Αυγή, στην οποία ακόμη ανήκει, είναι λαϊκό εθνικιστικό κίνημα, το καταστατικό του οποίου κατατέθηκε το 2012 στον Άρειο Πάγο.

Σε ερώτηση σχετικά με το κομμάτι του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή του Μιχαλολιάκου απ’ όπου προκύπτει ότι ο Κασιδιάρης είχε αρμοδιότητες ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, υποστήριξε τα εξής: «Είναι η ιδεολογία, που την κρατάω για τον εαυτό μου, και είναι και η εκπαίδευση νέων στελεχών να μπορούνε να μιλάνε». «Αφορούσε την ικανότητα μου να διαθέτω καλό δημόσιο λόγο», καθώς «το κόμμα έπασχε σε αυτό τον τομέα».

Σχετικά με τη φράση του στη Χερσόνησο Κρήτης σε αστυνομικό «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» είπε πως «για να κριθεί ο λόγος πρέπει να λάβουμε υπόψη το πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τότε. Διακόσιοι αναρχικοί με ρόπαλα, κράνη, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έκαναν επιθέσεις, έσπασαν και όχημα του λιμενικού. Με τη φράση θα έχεις νεκρούς εννοούσα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αν συνεχιστούν αυτά το απέδιδα στην κατάσταση που επικρατούσε».

Για τη φράση: «το σηκώνουμε το χέρι ενίοτε» στον Αλμυρό Βόλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «ο επίλογος κάθε τέτοιας δήλωσης ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εκτός νομιμότητας». Κατά τον χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή «έχει περικοπεί η φράση, η οποία ειπώθηκε με αφορμή το ατυχές συμβάν με την Κανέλλη στον ΑΝΤ1».

Με ειρωνικό ύφος απάντησε σχετικά με την ενδυμασία και τη στρατιωτική περιβολή στα τάγματα εφόδου, ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να φοράει ό,τι ήθελε και μάλιστα είπε να προσκομίσει φωτογραφία του Παναγιώταρου με… μαγιό. «Εγώ έλεγα είναι καλό να φοράτε το μπλουζάκι με τα αρχικά του κόμματος στις ανοιχτές εκδηλώσεις».

Υποστήριξε ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», που είχε πει στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν δήθεν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πρ: Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, π.χ. για το «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Κασ: Για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όταν η πρόεδρος της έδρας τον ρώτησε για τη δήλωση του για «αρχαία κρυπτεία» στις Θερμοπύλες είπε: «χρησιμοποιώ αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξω ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε πως είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, το οποίο το καταδικάζει δύο φορές. Και για την απώλεια ενός ανθρώπου αλλά και γιατί μετά από αυτό εξελίχθηκε η δίωξη της Χρυσής Αυγής. «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα», είπε.

Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος ανέφερε πως δεν γνώριζε τον Ρουπακιά, επισημαίνοντας πως επιμένει ότι είναι υποστηρικτής από αυτούς «που προσέρχονταν κατά χιλιάδες το 2012» και όχι μέλος που είχε ενταχθεί στο κόμμα από το 2009. Ακόμη, ανέφερε ότι και τώρα δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ, «εφόσον δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη».

Πρ.: Τον Πατέλη τον γνωρίζατε;

Κασ: Ναι, όπως γνώριζα όλους τους υπεύθυνους των τοπικών οργανώσεων. Είχα το τηλέφωνό του, είχαμε επικοινωνία.

Πρ.: Ξέρετε αν εκείνο το βράδυ οποιοσδήποτε από τα στελέχη της Μεσογείων επικοινώνησε με Πατέλη;

Κασ: Δεν έχω εικόνα για τέτοιες συνομιλίες, εγώ επαναλαμβάνω ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Σε ερώτηση για τα «τάγματα εφόδου» απάντησε πως «δεν υπάρχουν, είναι τεράστια συκοφαντία», υποστηρίζοντας ότι «οι αριστεροί χρησιμοποιούσαν από παλιά τον όρο για διάφορες ομάδες, όπως για τους Ρέιντζερς κ.ά».

Τέλος ο Κασιδιάρης αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη το χαρακτήρισε «ατυχές συμβάν» λέγοντας πως «θα έπρεπε να έχω φύγει, να μην έχω κάνει τέτοιο πράγμα».

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συτακτών