Ένα αποκαλυπτικό βίντεο, έφερε στο φως, η σελίδα «Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια» στο οποίο ακούγεται ξεκάθαρα ο Νίκος Τσιλιπουνιδάκης να λέει πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κώστας Τσιάρας, συνδιαλέχτηκαν αποκλειστικά μαζί τους, κλείνοντας την πόρτα, όχι μόνο στις φεμινιστικές οργανώσεις αλλά  ακόμα και στην «Προεδρία»!

Ads

Αυτή η παραδοχή, έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει έως σήμερα μέσω δηλώσεων Τσιάρα η κυβέρνηση, ότι δηλαδή εισακούστηκαν οι μητέρες και οι φεμινιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός, θα επιτρέψει σε κακοποιητικούς πατεράδες να έχουν υποχρεωτική συναναστροφή με παιδιά που έχουν κακοποιήσει.

Ο Νίκος Τσιλιπουνιδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Συνεπιμέλεια «Διαδικτυακή Συνάντηση: Αλήθειες για τον νομοσχέδιο της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου» στις 27/02/2021, 19:00, (βίντεο αναρτημένο στη σελίδα του Συλλόγου) λέει χαρακτηριστικά:

«Λοιπόν, οι πρώτοι που πολέμησαν το νομοσχέδιο ήταν ο κύριος Σταθόπουλος και η παρέα του. Η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου. Προσπαθούσαν επί μήνες να πλησιάσουν τον Τσιάρα. Ο Τσιάρας δεν δέχτηκε ούτε ένα ραντεβού μαζί τους. Κάπου διάβασα ότι τους δέχτηκε και μίλησε μαζί τους. Ποτέ. Ούτε ο Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος, τους δέχτηκε, να μιλήσει μαζί τους. Οι μόνες πιέσεις που ασκήθηκαν προς το Μαξίμου ήταν από την πλευρά της Προεδρίας και από δύο συγκεκριμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας είναι Υπουργός. Αυτοί λοιπόν άσκησαν τις πιέσεις όταν είδαν ότι η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου μπήκε μπροστά με την Κλαμαρή, την Φουντεδάκη, να μιλήσουνε με διάφορα άρθρα, σε διάφορες εφημερίδες, να επιτεθούν στον Τσιάρα και στο νομοσχέδιο. Δεν κατάφεραν τίποτα. Γιατί απέναντι τους βρήκανε και τον Παπαρρηγόπουλο, και τον Ανδρικόπουλο και εμένα αλλά και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που μπαίνανε μέσα στις ομάδες τους, τις Μωβ, Ροζ κι αυτές και απαντούσαν. Υπήρξε ένας πόλεμος, μιλάμε!»

«Σε αυτόν τον πόλεμο με τις φεμινιστικές οργανώσεις για τον οποίο μιλάει, εντάσσεται και το προκλητικό  πανό με τον τίτλο «Κουφάλες φεμινίστριες, πολιτικοί δικαστικοί, δώστε μας πίσω τα παιδιά μας» που αναρτήθηκε, την ώρα που οι γυναικείες οργανώσεις καλούσαν την κυβέρνηση μάταια, να τις συμπεριλάβει στην διαβούλευση», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στη σελίδα «Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια» και επισημαίνεται: 

Ads

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές και Υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος, δεν έχουν λόγο, δεν μπορούν να διαμορφώσουν πολιτική, γιατί η πολιτική και τα νομοσχέδια γράφονται κατά παραγγελία των Παπαρρηγόπουλου, Ανδρικόπουλου, Τσιλιπουνιδάκη, αλλά και των εκατοντάδων κακοποιητών που εδώ και μήνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις φεμινιστικές οργανώσεις που ασκούν κριτική. Μαθαίνουμε ότι σε αυτή τη χώρα πολιτική κάνουν άτομα που αναρτούν πανό «Κουφάλες φεμινίστριες, πολιτικοί δικαστικοί, δώστε μας πίσω τα παιδιά μας».

«Κύριε Τσιλιπουνιδάκη, το ξέρουμε ότι διεξάγετε πόλεμο. Εμείς είμαστε οι επιζώσες, εμείς και τα παιδιά μας, του πολέμου εντός και εκτός του γάμου μας μαζί σας. Καταφέραμε να αποδράσουμε, εμείς, οι αιχμάλωτες πολέμου, και τώρα ζητάτε τα λύτρα πίσω. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας. Είναι λάφυρα του πολέμου σας, είναι μέσο για την εκδίκησή σας. Σε αυτό τον πόλεμο, πρωτοστατεί ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας λέμε από εδώ, και θα το φωνάζουμε κάθε μέρα, εμείς οι επιζώσες αυτού του πολέμου, τα παιδιά μας δεν είναι λάφυρα, και στο δικαστήριο θα κάτσετε εσείς ως Εγκληματίες Πολέμου. Κ. Μητσοτάκη (Kyriakos Mitsotakis), Κ. Τσιάρα (Κώστας Τσιάρας), είστε υπόλογοι! Αποσύρετε τώρα αυτό το νομοσχέδιο, αυτό το, κατά παραγγελία πολεμάρχων, αίσχος!», αναφέρεται καταληκτικά στην ανάρτηση. 

Να σημειώσουμε ότι η  κυβέρνηση αγνοεί ακόμα και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία (ΠΕΕ-ΕΨΠΕ), η οποία είναι κάθετα αντίθετη στο  νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Με επιστολή της στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου κ. Ι. Τέντε, η ΠΕΕ-ΕΨΠΕ απορρίπτει τα σημαντικότερα σημεία και συνολικά το πνεύμα του κατατεθειμένου στο υπουργικό συμβούλιο  νομοσχεδίου.

Παραθέτουμε μερικά σημεία της επιστολής:

► Για το συμφέρον του παιδιού είναι σημαντική η αξιολόγηση της επάρκειας / καταλληλόλητας κάθε γονέα στην άσκηση του ρόλου του και της δυνατότητας ανταπόκρισής του στις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από αυτόν, όπως επίσης και η εκτίμηση των σχέσεων του παιδιού με τον κάθε γονέα.

► Για τη γονική επάρκεια, τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων αυτονόητη η δυνατότητα των γονέων να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών τους

► Οι σχέσεις του παιδιού με τον κάθε γονέα, δεν διαμορφώνονται «εν κενώ» μετά το χωρισμό τους αλλά αποτελούν συνέχεια της προηγούμενης φάσης ζωής της οικογένειας

► Κρίσιμος παράγοντας για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου συγκρούσεων.

► Μελέτες  σχετικά με τις επιπτώσεις της συν-επιμέλειας  που αναφέρουν θετικά αποτελέσματα, προέρχονται από χώρες με διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες όπου η επιλογή της συν-επιμέλειας έχει γίνει από τους ίδιους τους γονείς με έγκριση και υποστήριξη των δικαστικών ή/και κοινωνικών υπηρεσιών. Επομένως, δεν αντανακλούν το ποσοστό του χρόνου που μοιράζονται τα παιδιά με καθένα από τους δύο γονείς, αλλά τη θετική μάλλον επίδραση της συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των γονέων.

► Αντίθετα, στα συγκρουσιακά διαζύγια οι γονείς αναλώνονται στην επίλυση των δικών τους ενδοψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών, με αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό και την εξέλιξή τους. Τα αίτια των γονικών συγκρούσεων συχνά είναι πολύ βαθύτερα, και δεν αναμένεται να λυθούν απλά με το ισόχρονο μοίρασμα της επιμέλειας, αλλά με κατάλληλη υποστήριξη των γονέων.

► Ειδικά για την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης της συν-επιμέλειας ως «υποχρεωτικής», που όπως εξαγγέλθηκε έχει σκοπό να προστατεύσει τα παιδιά από την εργαλειοποίησή τους εν μέσω συγκρουσιακών διαζυγίων αλλά και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των γονέων στο να μοιράζονται τη ζωή των παιδιών τους, επειδή κάθε περίπτωση παιδιού και γονέων είναι διαφορετική, και ιδίως επειδή στα συγκρουσιακά διαζύγια υπάρχουν όλα τα προαναφερόμενα πολύπλοκα θέματα της ψυχικής ζωής των γονέων και των παιδιών, θεωρούμε ότι “σολομώντειες λύσεις” δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού, γι’ αυτό και η μορφή της επιμέλειας δεν πρέπει να ρυθμίζεται άκαμπτα και οριζόντια.