Aιχμές κατά της Opinion Poll άφησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα.

Ads

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαύρος καταλόγισε παραλείψεις και παρατυπίες σε δημοσκόπηση της Opinion Poll. Η επίμαχη δημοσκόπηση είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις για τα ευρήματά της, τα οποία έρχονταν σε αντίθεση με τα  στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου». Μάλιστα, στη δημοσκόπηση, υπήρχε μέτρηση και για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν πρώτος και με διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Υπενθυμίζεται πως η δημοσκοπική εταιρεία ερευνάται για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ σε εταιρία του ίδιου ομίλου. Η επίμαχη δημοσκόπηση είχε δημοσιευτεί στο site tomanifesto.gr, το οποίο συνδεόταν με τον δημοσιογράφο και σύμβουλο επικοινωνίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές), Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Ο Δημήτρης Μαύρος στην κατάθεσή του για την επίμαχη δημοσκόπηση της Opinion Poll, επεσήμανε ότι δημοσιεύθηκε χωρίς το όνομα του εντολέα, πράγμα που είναι παράτυπο ενώ όπως είπε έγινε μισός έλεγχος της δημοσκόπησης, μόνο, δηλαδή, στο κομμάτι της συλλογής στοιχείων και όχι στο κομμάτι της επεξεργασίας και στάθμισής τους.

Ads

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, ο μάρτυρας Δημ. Μαύρος, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ  επιβεβαίωσε τα δύο άκρως «αμαρτωλά» γεγονότα για την εν λόγω εταιρία. Ότι δηλαδή αφενός δεν δημοσιοποίησε  τον πελάτη –εντολέα όπως ορίζει ο νόμος και αφετέρου δεν ζήτησε να γίνει έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών  της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις στην εταιρία (Reposition Strategy) που ανήκει στον ιδιοκτήτη της Οpinion Poll, Μιχάλη Διαμαντή,  ο κύριος Μαύρος επεσήμανε πως «αν έγιναν χωρίς διαγωνισμό υπάρχει θέμα επί της ουσίας και όχι ως προς τη σύνδεση με τη δημοσκόπηση», ενώ συμπλήρωσε περαιτέρω ότι «εγώ αν ήμουν στη θέση της OpinionPoll, θα έλεγα “ελέγξτε όλες τις έρευνες που έχω κάνει”».