Έμμεσα, πλην σαφή, «καρφιά» εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς», στο θέατρο Παλλάς, το βράδυ της Τετάρτης.

Ads

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε ρίχνοντας την πολιτική «βόμβα» για τις παρακολουθήσεις και το απόρρητο: 

«Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί. Και αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε, που θέλουμε να πάμε τον τόπο μας. Έχει σχέση με την ίδια μας την ταυτότητα». 

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην παραπάνω τοποθέτηση παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος επίσης είχε αφήσει αιχμές για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την επιβολή της γραμμής του απορρήτου. 

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα και θέσεις, που εμφιλοχωρούν στην κυβέρνηση, με έμφαση στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στα ενεργειακά. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας». Για τα ενεργειακά ισχυρίστηκε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης.

«Πρέπει να το προβάλλουμε συνεχώς και όχι να το ακυρώνουμε μόνοι μας», είπε, υπενθυμίζοντας πως «είχε ακουστεί και από υπουργικά χείλη πως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό γιατί είμαστε σε μια ταχεία πράσινη μετάβαση». 

Έμμεση κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, «πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Καλά είναι τα επιδόματα, απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, αλλά κοιτάζοντας από ψηλα την πραγματικότητα, λέω ότι αυτό δεν πρέπει να μας γίνει εθισμός». 

Τέλος, διαφώνησε κάθετα με τη σύνδεση μεταναστευτικού και δημογραφικού. «Χώρες που μαραζώνουν δημογραφικά, δεν πάνε πουθενά. Θεωρώ απαράδεκτη την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό», τόνισε.