Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Νομό της Καρδίτσας μετά το καταστροφικό πέρασμα του Κυκλώνα Ιανού. Στο χωριό Οξυά στήθηκε από το πρωί νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων που έχριζαν άμεσης βοήθειας αφού η χθεσινή προσπάθεια είχε αποβεί άκαρπη. 

Ads

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά τις προσπάθειες των χειριστών των δυο ελικοπτέρων της πυροσβεστικής. 

Το ένα εκ των δυο προσγειώθηκε σε ένα μικρό κομμάτι δρόμου και το δεύτερο αιωρήθηκε για αρκετή ώρα μέχρι να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε αυτό τα μέλη της δεύτερης ομάδας που διασώθηκε. Επίσης ακόμη ένα ελικόπτερο έφτασε στο σημείο για να αφήσει τρόφιμα, φάρμακα και νερό στους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή. 

Kαθώς προσγειώθηκε ομαλά και σώα, μαζί με τη μικρή κόρη της, η έγκυος Ελένη Τόλια είπε «είμαστε καλά, κάντε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτούς που έμειναν πίσω. Αυτούς που είναι εγκβλωβισμένοι. Να ανοίξουν οι δρόμοι». 

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που έπρεπε να διασωθούν έχουν διασωθεί. Έχουμε σε εξέλιξη επιχείρηση για να μεταφερθούν τρόφιμα στους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρήζει μεταφοράς». 

Όσον αφορά, δε, το ζευγάρι των ηλικιωμένων ηλικίας 92 και 94 ετών εξήγησε ότι θα μεταφερθεί συγγενής τους προκειμένου να είναι μαζί τους μέχρι την Τετάρτη οπότε θα ανοίξει ο δρόμος.

Σημειώνεται ότι περίπου 30 οικισμοί σε Ανατολική και Δυτική Αργιθέα και ακόμη 11 στην Οξιά στο Μουζάκι έχουν αποκλειστεί καθώς ολόκληρο το οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους τα χώρια έχει διαλυθεί. Γκρέιντερ και εκσκαφείς προσπαθούν να διώξουν νερά και μπάζα προκειμένου να ανοίξουν κάποια σημεία του οδικού δικτύου και να φτάσουν στους κατοίκους. 

Ads

Ο Δήμαρχος Αργιθέας την Κυριακή είχε απευθύνει δραματική έκκληση ότι ο κόσμος χρειάζεται βοήθεια. «Υπάρχει κόσμος με ανάγκη από φάρμακα ενώ πλέον παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης», είπε και πρόσθεσε «δεν τραγικοποιώ τα πράγματα, χρειαζόμαστε βοήθεια». 

«Τελείωσε η Καρδίτσα…»

Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που καταγράφονται στην πόλη της Καρδίτσας. Μέχρι και χθες το απόγευμα πραγματοποιούνταν απαντλήσεις υδάτων σε δεκάδες σημεία, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εκατοντάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους γύρω δρόμους είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περισώσουν ότι είχε απομείνει από τα εμπορεύματά τους.

«Καταστραφήκαμε…», λέει σε δηλώσεις της στο news247, η Μαρία Καραντώνη, η οποία διατηρεί ανθοπωλείο στο κέντρο της πόλης. «Μιλάμε για τεράστια ζημιά, δεν ξέρω πως θα ορθοποδήσει η Καρδίτσα έπειτα από αυτό. Το ύψος του νερού έφτανε τους 70 πόντους στο μαγαζί μου, χάλασαν τα ψυγεία μας, καταστράφηκαν εμπορεύματα, λουλούδια…»

«Το κέντρο της Καρδίτσας έχει καταστραφεί οικονομικά. Δεν υπάρχει μαγαζί που να μην έχει υποστεί ζημιές. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό πράγμα – πέρασε ένα ποτάμι μέσα από την πόλη», λέει ο επιχειρηματίας Θεμιστοκλής Πασχαλάς, ενώ ο Γιάννης Κορομπίλης σημειώνει «όσα εμπορεύματα είχα μέσα σε δύο αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Ακόμα και τώρα που μιλάμε, τρεις μέρες μετά, αν μπείτε στις αποθήκες υπάρχει 20 εκατοστά λάσπη. Τελείωσε η Καρδίτσα. Δεν ξέρω πως θα ξεπεράσουμε αυτήν την καταστροφή».