Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας, κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου, τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ιατροί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σε δύο ασθενείς ηλικίας 82 και 67 ετών.

Ads

Η 82χρονη από τη Θεσσαλονίκη έπασχε από στένωση αορτής και είχε ιστορικό πνευμονικών οιδημάτων, ενώ ο 67χρονος από τις Σέρρες έπασχε από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια λόγω στεφανιαίας νόσου. Προς το παρόν και οι δυο νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Και οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιανουαρίου στην Χειρουργική Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ., από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ραβί Πιλάι, ο οποίος έκανε τη σχετική κλινική μελέτη.

Σύντομα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση, η οποία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα.

Ads

Εδώ και δύο χρόνια, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδων στη θέση της αορτής.