Οι γέφυρες που έχουν χτιστεί ανάμεσα στο μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Καρανίκα και τον Άδωνι Γεωργιάδη προκαλούσαν από αμηχανία έως δυσανεξία, στην Κουμουνδούρου. Αντίθετα, εντός της Ν.Δ. η αντιμετώπιση ήταν πιο χαλαρή, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αιχμές για τον υπουργό.

Ads

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τους δύο άνδρες να κάθονται δίπλα – δίπλα για τις ανάγκες της παρουσίασης του βιβλίου της Αγνής Ιωάννου, με τίτλο «Ο λευκός ελέφαντας» πυροδότησε εκρήξεις στα συριζαϊκά κοινωνικά δίκτυα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης, θερμός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη όπως και ο Καρανίκας, έγραψε στο Facebook για τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί στην ραδιοφωνική του εκπομπή στο «Κόκκινο» από τον πρώην σύμβουλο του Τσίπρα.

Βιτριολικό post της Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα, που λογόφερε πρόσφατα με τον Καρανίκα λόγω Μαρέβας, επίσης προέβη σε μία βιτριολική ανάρτηση κατά του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρανίκας ο «φίλος» του Άδωνι

Τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ερέθισαν τα εγκωμιαστικά σχόλια του Άδωνι Γεωργιάδη για τον «σύντροφο», προχθές. Ο, ορκισμένος εχθρός για την αξιωματική αντιπολίτευση, εκδήλωσε τη μεγάλη χαρά του για την συμπαρουσίαση του βιβλίου, πλάι στον «φίλο του» Καρανίκα. Παράλληλα, σημείωσε πώς «μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί» και προέβη σε mea culpa για τις δηλώσεις που είχε κάνει προ πενταετίας για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Νίκος Καρανίκας, που θεωρείται ευφυής και ετοιμόλογος από όσους των γνωρίζουν, σχολίασε: «Δείτε πού κάθομαι… Δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν ξέρω τι είναι πιο καλό… Τα ναρκωτικά ή η πολιτική;».

Τα mea culpa του Άδωνι

Σε τί συνίσταται η αυτοκριτική του Άδωνι Γεωργιάδη; Ο υπουργός Υγείας, στην ουσία, έχει αναγνωρίσει πως ήταν λανθασμένη η αντίδρασή του το 2018 στην εισαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Τότε είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η μόνη επένδυση που μπορεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος». Μερικά χρόνια αργότερα, δίνει έμφαση στη συνεισφορά του Νίκου Καρανίκα για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Ads

Η αποκατάσταση των σχέσεων

Όλα σιγά σιγά, άρχισαν να αλλάζουν από τον Μάιο του 2021. Τότε, ο σύμβουλος του, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο αναπάντεχο τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον (τότε) υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να συζητήσουν για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη. «Ηταν ο ίδιος πολύ διστακτικός στην αρχή, αλλά από τον φόβο μην τυχόν στο άκουσμα της φωνής τού κλείσω το τηλέφωνο, μου είπε κατευθείαν: “Έχω κάνει λάθος, μην ασχολείσαι με αυτό, φύγε από τη Θεσσαλονίκη και έλα τώρα να μιλήσουμε”, τόνιζε ο κ. Καρανίκας. Η συνέχεια είναι πιο συναρπαστική: «Ομολογώ ότι δεν μου βγήκε κανένας εγωισμός εκείνη την ώρα. Ξαφνιάστηκα. “Κοιτάξτε να δείτε, κύριε υπουργέ”, του λέω, “στον ενικό” μου λέει, “δεν είμαι στη Θεσσαλονίκη”, συνεχίζω, “αλλά πολύ κοντά στο γραφείο σας”. “Ελα τώρα” μου απαντά. Του λέω “θα ενημερώσω και θα έρθω”. Ενημέρωσα τον πρόεδρο (σ.σ.: τον Τσίπρα), ο οποίος αμέσως μου είπε “να πας”. Ξέρετε, ο κ. Γεωργιάδης δεν με ήθελε για να πιούμε μπίρες και καφέδες, αλλά για ένα πρότζεκτ που το είχαμε εισαγάγει εμείς. Και πήγα. Ομολογώ ότι έφυγα ενθουσιασμένος», ήταν μεταξύ άλλων όσα είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Καρανίκας.

Διαβάστε: Καρανίκας στο tvxs.gr για Γεωργιάδη: Είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού η συγγνώμη και δικαιώνει τον Τσίπρα

Ανάλογα σήματα εξέπεμπε και ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι «Το μείζον στην πολιτική δεν είναι να μένεις σταθερός σε μια θέση, το μείζον είναι να μένεις σταθερός στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και να είσαι έτοιμος και να αλλάξεις θέση, εάν συνειδητοποιείς ότι έτσι θα το εξυπηρετήσεις καλύτερα».

Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2022, ο Ν. Καρανίκας είχε πλέξει το εγκώμιο του Άδωνι («παράδειγμα προς μίμηση») για τις συγνώμες που έχει ζητήσει.

«Στάση αιρετική. Δεν είναι κωλοτούμπα. Είναι η αποδοχή που φέρνει την συγγνώμη και αυτό είναι ένδειξη πολιτικού αναστήματος που δεν έχει ανάγκη να κρύβεται πίσω από την αρχική κατάσταση άρνησης. Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός και μέλος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή αποδέχεται δημόσια τα λάθη και παίρνει θέση. Aυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι ευκαιρία για μπούλινγκ ακόμα και όταν είσαι αντίπαλος» έγραψε, μεταξύ άλλων. Οι φιλοφρονήσεις, συνεχίστηκαν, στα εγκαίνια (2021) της πρώτης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. «Είναι παρεξηγημένος υπουργός ο κ. Άδωνις, όπως είμαι και εγώ», είπε ο κ. Καρανίκας, όταν κλήθηκε να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

Το αυτομαστίγωμα

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός συνέχιζε το αυτομαστίγωμα. «Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και ήμουνα τότε Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήμουνα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στου φίλου μου την εκπομπή του Γιώργου του Αυτιά. Εκεί λοιπόν με ρωτήσανε τότε για έναν σύμβουλο τότε Πρωθυπουργού, τον κύριο Καρανίκα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο τότε για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και είχα πει μία από τις συνηθισμένες μου τηλεοπτικές εξυπνάδες εύκολη στην τηλεόραση, συγκεκριμένα θυμάμαι είχα πει «η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος» και είχε γίνει πραγματικά χαμός, είχε πάρει μεγάλη έκταση.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για το Νίκο Καρανίκα. Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων» ήταν η εκτενής αυτοκριτική του υπουργού.

Η σχέση Καρανίκα – Γεωργιάδη μπορεί να ξενίζει πολλούς στα στρατόπεδα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Για όσους, ωστόσο, δεν διακατέχονται από πολιτική εχθροπάθεια, αποτελεί ένα μονοπάτι για τη διαμόρφωση συνθηκών πολιτικού πολιτισμού.