Κατά την τοποθέτησή του το βράδυ της Τετάρτης στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ο Κώστας Καραμανλής επέμεινε στις απόψεις που είχε εκφράσει από το δυστύχημα μέχρι σήμερα. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών  δεν αναφέρθηκε στις  αποκαλύψεις για το μοντάζ των ηχητικών ντοκουμέντων που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ads

«Απόλυτος σεβασμός σημαίνει και συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου», τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την οποία χαρακτήρισε «παρωδία».

«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», δήλωσε ο κ. Καραμανλής υποστηρίζοντας ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Ως εκ τούτου είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε».

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση σύστασης Προανακριτικής για τα Τέμπη διότι, όπως επανέλαβε, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο δεν συναίνεσε στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής με βάση την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 που εντόπισε ισχυρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας.

Ads

«Κανείς δεν επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα», δήλωσε με έντονο ύφος. Επιπλέον, είπε πως δεν θα γίνει θύμα «μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Όσον αφορά στην σύμβαση 717, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «με κατηγορεί ότι ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα». Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τον πίεζε να την ακυρώσει, συμπλήρωσε πως «αν το έκανα δεν θα είχαμε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση».

«Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να την ολοκληρώσω», είπε.

Επιπλέον για τη σύμβαση 717, απέδωσε την ευθύνη της καθυστέρησης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Χρ. Σπίρτζη, τονίζοντας πως αν διέκοπτε τη σύμβαση, τότε θα ζημιώνονταν τα συμφέροντα του δημοσίου. Για το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως παραβιάστηκε 7 φορές ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας του ΟΣΕ, προσθέτοντας πως αδίκως κατηγορείται για συγκάλυψη αφού παραιτήθηκε «από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

«Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες;» αναρωτήθηκε, φροντίζοντας να παραλληλίσει την τραγωδία των Τεμπών με το Μάτι, καθώς είπε πως «εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως άλλοι στο Μάτι».

«Στόχος σας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και η παράταξη της ΝΔ» είπε απευθυνόμενος στη μειοψηφία, ισχυριζόμενος πως η ΝΔ «δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον όμιλο Μαρινάκη. «Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε να φοβηθώ. Στέκομαι και σας κοιτώ στα μάτια, χωρίς κραυγές. Όποιος έχει κατηγορίες εναντίον μου ας τις φέρει» ανέφερε εντόνως.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η αδυναμία του να φτιάξει σωστούς δρόμους, οδήγησε και οδηγεί σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Επανερχόμενος συνεχώς στο κυβερνητικό αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» , ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «η μοιραία νύχτα είχε σωρεία λαθών, με την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού που προκάλεσε την τραγωδία».

Στην αίθουσα βρισκόταν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που καταχειροκρότησε  τον πρώην υπουργό Μεταφορών.