Μόνο ένα «μερίδιο πολιτικής ευθύνης» για την τραγωδία των Τεμπών καταλόγισε στον εαυτό του ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών έσπευσε να επιρρίψει τις περισσότερες διαχειριστικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον σταθμάρχη Λάρισας, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης που -όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός- υπήρχε στον σταθμό, ενώ μίλησε και για «παθογένειες του ελληνικού δημοσίου» που για να αντιμετωπιστούν «χρειάζονται χρόνια». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μόνον το 18% της σύμβασης 717 για τις υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου.
Αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησής του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημείωσε πως «παραιτήθηκα γιατί στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μία ανείπωτη τραγωδία», προσθέτοντας πως «ούτε είχα ή έχω κάποια εξάρτησή από κυβερνητική θέση».
Ανέφερε επίσης πως «παραιτήθηκα ενάντια στην πρακτική του να ζητούνται παραιτήσεις υφισταμένων» σημειώνοντας πως «η ανάληψη όμως της πολιτικής ευθύνης να μείνει γράμμα κενό αν δεν συνοδευθεί από την αναζήτηση διαχειριστικών ευθυνών».
«Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, το σιδηροδρομικό δίκτυο θα ήταν ασφαλέστερο»
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επισήμανε πως «πρώτα από όλα ας εξετάσουμε την σύμβαση 717 του 2014» υποστηρίζοντας πως «αν είχε ολοκληρωθεί η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου θα ήταν ασφαλέστερη».
Υποστήριξε πως «παραλάβαμε το έργο αυτό βαλτωμένο και το προχωρήσαμε από το 18% στο 70%» αφού «δεν παραδόθηκε ποτέ το 33% και παραδόθηκε το 18%» και «από το 2017 μέχρι το 2019 δεν έγινε απολύτως καμία εργασία» ενώ επικαλέστηκε και τις καταγγελίες του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Σημείωσε πως «κατ’ όνομα είχαμε παραλάβει το 33% του έργου όμως η λειτουργικότητα ήταν στο 18%» έτσι «σημαντικό μέρος κληθήκαμε εμείς και το ανακατασκευάσαμε». Αναφερόμενος συνολικά στο έργο είπε πως «η ολοκλήρωση ενός συστήματος σηματοδότησης σηματοδοτείται από την ύπαρξη πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής από την ΕΡΓΟΣΕ» ενώ επέρριψε ευθύνες στο ότι υπήρξε «σπάσιμο των εργολαβιών» και πως αυτό «δημιουργεί μία Βαβέλ».
Αναφορικά με την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ ο Κώστας Καραμανλής είπε πως «το πρώτο μας μέλημα ήταν να εκκινήσουμε αυτό το έργο» σημειώνοντας πως «αντιμετωπίζαμε πλέον και τις πρωτογενείς δυσκολίες της πανδημίας». Δήλωσε έτσι πως «από το 2021 έως σήμερα έχουμε φτάσει στο 90% της υλοποίησης αλλά στο 70% της πιστοποίησης».
Ειδικά για τον σταθμό της Λάρισας ισχυρίστηκε ότι «παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022» τονίζοντας πως «αυτό το αποδεικνύει το σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής» έτσι δήλωσε «οι σταθμάρχες πρέπει να χαράσσουν την διαδρομή στον πίνακα».
«Λειτουργεί σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα»
Ο ίδιος επανέλαβε πως «ο σταθμός της Λάρισας διέθετε σύστημα τηλεδιοίκησης» το οποίο «χρησιμοποιήθηκε έως τις 22.12 της 28ης Φεβρουαρίου» δηλαδή «ήταν σε λειτουργία μία ώρα πριν το δυστύχημα». Επίσης παράθεσε ως απόδειξη το ότι «σύμφωνα με το ανακριτικό υλικό, αυτό καταγράφεται στο μαύρο κουτί του συστήματος».
Με βάση τα παραπάνω ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως «συνεπώς ο σταθμάρχης και μπορούσε και έπρεπε να χαράξει την διαδρομή ηλεκτρονικά. Δυστυχώς δεν το έκανε την χάραξε χειροκίνητα και δυστυχώς άφησε σε λάθος θέσης ένα από τα κλειδιά» σημειώνοντας πως «μπορούσε επί 12 λεπτά να δει πως το τραίνο ήταν σε λάθος πορεία, όμως δεν το είδε». Επίσης ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα ETCS, το οποίο δεν ήταν εγκατεστημένο στο σταθμό της Λάρισας, λέγοντας πως το αν θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία «δεν το γνωρίζουμε» γιατί «όλα τα συστήματα ακόμη και τα πιο άρτια καταλήγουν στους ανθρώπους που τα χειρίζονται η δυστυχώς που επιλέγουν να μην τα χειρίζονται».
Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με το εποπτικό κέντρο της οδού Καρόλου λέγοντας πως «σκοπός του κέντρου αυτού είναι κυρίως η παρακολούθηση των δρομολογίων για να καταγράφονται οι καθυστερήσεις» δηλαδή δεν ήταν «τίποτε περισσότερο από ένα κέντρο τηλεφωνικής παρακολούθησης». Παράλληλα χαρακτήρισε αναληθές ότι υπήρχαν 2 σταθμάρχες ανά βάρδια που καταργήθηκαν επί Ν.Δ λέγοντας ότι βάρδιες ενός σταθμάρχη υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellenic Train. Όπως είπε «το 2022 υποχρεώνουμε την Ηellenic Train να πραγματοποιήσει επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ» όπως και να επιβεβαιώνει τα δρομολόγια της.
Σπίρτζης: Ακούστηκαν ψέματα είτε από αμάθεια, είτε από σκοπιμότητα
Από τη μεριά του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε να υπάρξει συνεδρίαση της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών.
«Επειδή ο λαός περιμένει απαντήσεις απ’ όλους μας για το τι έγινε και τι δεν έγινε, πρέπει να εισφέρουμε με αλήθεια. Από την επόμενη μέρα του δυστυχήματος ξεκίνησε η διάχυση ευθυνών. Υπήρχε μια προσπάθεια με άθλια δημοσιεύματα, με μπαράζ ερωτημάτων «που είναι ο Σπίρτζης;». Η σημερινή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης τη σύμβαση 717 αδικεί το κοινοβούλιο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μια δική μου αμέλεια, είναι δικό μου λάθος, δεν θα το πάρει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Το όλοι είναι ίδιοι σημαίνει ότι κανείς δεν παίρνει τις ευθύνες στο μέλλον. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες, όμως υπάρχουν και οι προσωποποιημένες ευθύνες για το δυστύχημα. Πρέπει να καταθέσουν όσοι μπορούν να συνεισφέρουν και να συζητήσουμε και για τη σύμβαση 717.
Πολλά από όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν βοηθούν. Ακούστηκαν ψέματα είτε από αμάθεια, είτε από σκοπιμότητα. Ό,τι πω θα τεκμηριώνεται με έγγραφα.
Για τη σηματοδότηση, σύμφωνα με τις συμβάσεις το συνολικό σύστημα έχει δύο μέρη. Το gsmr τον Ιούλιο του 2019 παραδόθηκε εγκαταστημένο. Είχαν εκπαιδευτεί όλοι οι εργαζόμενοι και έμενε η πιστοποίηση και οι απολήξεις του δικτύου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε λειτουργία. Θα ήθελα να πω ότι η υποχρέωση της χώρας αφορά μόνο τις κύριες γραμμές, όχι όλο το δίκτυο. Ακούμε και διαβάζουμε ότι μόνο 3 χώρες έχουν το etcs. Το etcs, λοιπόν, φαίνεται δεν είναι σε λειτουργία μόνο σε 10 χώρες.
Το σύστημα υπάρχει σε 17 χώρες. Η ύπαρξη ή όχι του etcs δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ασφαλή σιδηρόδρομο.
Το 2018 εκσυγχρονίσαμε τον κανονισμό κίνησης. Συμμετείχαν όλοι οι φορείς. Είτε είχε etcs, είτε όχι, προβλέπει πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Η ασφάλεια πρέπει να είναι διασφαλισμένη. Ο λόγος που πραγματικά μπαίνουν αυτά τα συστήματα δεν είναι μόνο η ασφάλεια, γιατί αν ήταν θα μας υποχρέωνε να βάλουμε στο 100% των γραμμών. Το σύστημα έχουμε τη δυνατότητα περισσότερων τρένων, περισσότερων δρομολογίων με ασφάλεια. Η σύμβαση 717 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει το etcs. Το σύστημα που μπορεί να διαχειρίζεται το δίκτυο δεν είναι τηλεδιοίκηση. Ο διαγωνισμός για το etcs υπογράφθηκε το 2007, επί Κωστή Χατζηδάκη.
Η τηλεδιοίκηση είναι αυτό που ορίζεται στη σύμβαση 717. Τηλεδιοίκηση σύμφωνα με τη σύμβαση είναι ο εξ αποστάσεως χειρισμός της διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως η εκτροπή των τρένων. Όχι ο πίνακας που είδαμε στις τηλεοράσεις στον σταθμό Λάρισας, αλλά ένα άλλο μεγαλύτερο κέντρο που αφορά σε όλους τους σταθμούς.
Αυτό το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Κέντρο ελέγχου δεν υπήρχε από 29/7/2019 μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε ασφαλιστική δικλείδα ώστε αν γίνει λάθος στον σταθμό της Λάρισας.
Ας πάμε το 2014. Έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά και υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη. Το έργο αφορούσε ανάταξη. Γιατί έγινε; Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για το etcs. Χρειαζόταν διπλή γραμμή. Πώς βγήκε διαγωνισμός για το etcs; Και γιατί βγήκε ως προμήθεια; Λες και πήγαμε να πάρουμε συσκευές. Είδε κανείς αν μπορούσε το σύστημα σηματοδότησης να συνεργαστεί με το etcs; Όχι. Δεν υπήρχε τίποτα διασφαλισμένο. Από το 2007 μέχρι το 2010 δεν έγινε τίποτα για το etcs.
Θα σας πω ότι το Αθήνα – Πειραιάς ήταν σύμβαση με την Siemens. Δημοπρατήθηκε ως ολυμπιακό έργο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. 8 χρόνια ήταν ριγμένα υλικά στον σταθμό Λαρίσας. Έσπασαν τα λουκέτα και έγινε νέος διαγωνισμός για την ηλεκτροκίνηση Αθήνα – Πειραιάς. Δεν ήταν μόνο αυτή η σύμβαση με τη Siemens. Ήταν κι άλλες. Ήταν και στο gsmr. Για να καταλάβετε ποιες αμαρτίες πληρώνουμε ως μνημόνια.
Η σύμβαση Χατζηδάκη ήταν προμήθεια. Έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2010. Άρα να λειτουργούν τα πάντα.
Τι κάναμε από το 2015 έως το 2019; Δεν υπήρχε διεύθυνση που παρακολούθησε τα έργα των Μέσων σταθερής τροχιάς. Αυτό έγινε με Προεδρικό Διάταγμα. Παραδώσαμε πολλά νέα έργα. Τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό. Γινόταν πάρτι στα έργα τα προηγούμενα χρόνια. Μετά το 2019 ακυρώθηκαν διαγωνισμοί και προκηρύχθηκαν νέοι.
Η σύμβαση 717 ήταν πάρα πολύ κακή. Ήταν ελλιπής που δημιούργησε την ανάγκη για συμπληρωματική σύμβαση. Έχουμε αποδείξει ότι το ποσοστό υλοποίησης ήταν στο 72% και η αρχική σύμβαση ήταν σχεδόν στο 0%, τον Φλεβάρη του 2015. Αυτό λένε τα επίσημα έγγραφα της ΕΡΓΟΣΕ.
Έγγραφο της 9/3/2020 λέει ότι το ποσοστό υλοποίησης του έργου είναι στο 74%. Και το έγγραφο του 2023 αναφέρει ότι έχει υλοποιηθεί 77%, δηλαδή 5% πρόοδος. Η 717 ήταν μια ελλιπής σύμβαση. Αυτό το λέει η ΕΔΕΛ και το Ελεγκτικό, οι οποίες ανέφεραν τα κενά της σύμβασης. Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης; «Οι μελέτες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο μηχανισμός ήταν παλιός. Αδυναμία διασύνδεσης νέου τεχνολογικού εξοπλισμού με τον υφιστάμενο. Μη συμβατότητα ψηφιακών πρωτοκόλλων». Αυτά λένε.
Το έργο δεν σταμάτησε, όπως λέει ο κ. Γεραπετρίτης, το 2017-2019. Από τον Μάιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριου του 2023 είχε υλοποιηθεί η συμπληρωματική σύμβαση κατά 17%.
Το etcs προϋποθέτει να έχει τελειώσει η 717. Τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρχε «καμπανάκι» ότι δεν έχει υλοποιηθεί η συμπληρωματική σύμβαση. Νομίζω διαφωτίστηκαν οι πτυχές για το τι κάναμε και το τι δεν κάναμε για την 717. Ταλαιπωρείται η χώρα για τις αμαρτίες του πριν του 2014 και για τη σύμβαση 717. Δεν ρίχνω ευθύνη στον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν ήταν καν υπηρεσία του υπουργείο ο διαγωνισμός. Πρέπει να έρθει στην αίθουσα η δική σας ΕΡΓΟΣΕ.
Κλείνω με την ευχή να μας ξανακαλέσετε για να πούμε όλες τις αλήθειες, με πραγματικά στοιχεία».
Γεραπετρίτης: Να πάμε μαζί να δούμε αν λειτουργεί ή όχι η τοπική τηλεδιοίκηση
Παίρνοντας τον λόγο ο νυν υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε:
«Διαφωνώ σε κάποια από τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης. Για το gsmr ότι πράγματι παραδόθηκε το 2019 όμως έπρεπε να γίνει πιστοποίηση και αξιολόγηση. Για το etcs δεν είπε κανείς ότι υπάρχει μόνο σε 2 χώρες, αυτό που είπαμε ότι μόνο σε 2-3 χώρες υπάρχει στο 100%. Εμείς θα είμαστε η τέταρτη χώρα που θα προσθέσει το σύστημα σε όλο το δίκτυο. Δεν είναι η απόλυτη ασφάλεια, αλλά σίγουρα θα υπάρχει αναβάθμιση. Θα παραδοθεί το τέλος Σεπτεμβρίου. Όλα τα συστήματα θα είναι λειτουργούντα. Παράδοση σημαίνει λειτουργία. Όταν αποδίδεις χρήματα σε έναν ανάδοχο δεν σημαίνει ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Μόνο με το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής γίνεται αυτό.
Για τη Λάρισα θέλω να πω ότι ποτέ δεν επιχείρησα να μεμφθώ πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές. Άκουσα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Είπαν ότι ήρθα να παραπλανήσω. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υφίσταται ένα τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Έπρεπε ο σταθμάρχης να κάνει αυτόματη χάραξη. Είναι τοπικό, ποτέ δεν μίλησαν για ένα καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Όταν θα καλυφθούν όλοι οι σταθμοί θα υπάρχει το υπερκέντρο. Αυτό στη Λάρισα κάνει την αυτόματη χάραξη».
Και συνέχισε υποστηρίζοντας:
«Πρόκειται για ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης όταν πάνε στο τοπικό κέντρο και εμφανίζουν αυτό – το οποίο είναι σε οικοδομική κατάσταση – ενώ ακριβώς δίπλα είναι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης, το οποίο λειτουργεί. Εγώ έκανα την αυτόματη χάραξη που δεν έγινε εκείνο το βράδυ. Όποτε θέλετε να πάμε μαζί να δούμε αν λειτουργεί ή όχι η τοπική τηλεδιοίκηση. Αν λειτουργεί θα πω μια συγγνώμη, αν όχι θέλω να ακούσω μια συγγνώμη. Μέχρι 22.12 συντελέστηκαν αυτόματες χαράξεις, έγινε δυστυχώς χειροκίνητα στην επίμαχη αμαξοστοιχία. Στη συνέχεια, 2 ώρες μετά, έγινε δοκιμαστική λειτουργία και λειτουργούσε.
Η ασφάλεια προβλέπεται στο τέταρτο πακέτο χρηματοδότησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να έρθει προς κύρωση το πακέτο. Θα φέρουμε αυτή την εβδομάδα μια διάταξη η οποία θα προβλέπει ως κακούργημα την κλοπή σιδηροδρομικού υλικού. Αυτό είναι μάστιγα. Είναι τραγικό και θλιβερό και η κλοπή και η κλεπταποδοχή. Η διάταξη υπήρχε. Ξέρετε πότε καταργήθηκε; Με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν υπάρξει θάνατος μπορεί να υπάρχει καταδίκη για κακούργημα. Αυτό θα γίνει συνολικά κακούργημα.
Διατείνεται ο κ. Σπίρτζης ότι το 72% της τηλεδιοίκησης ήταν λειτουργικό. Το τελευταίο πρωτόκολλο είναι το 2016. Υπάρχει από τότε κάποιο άλλο πρωτόκολλο λειτουργικής παραλαβής;
Μήπως να μας διευκρινίζατε και το ζήτημα του προσωπικού; Επί προηγούμενης διακυβέρνησης έγιναν σε 4,5 χρόνια 24 προσλήψεις. Έγιναν 5 προσλήψεις τον χρόνο. Έχουμε κάτι να πούμε γι’ αυτό;
Το καλοκαίρι του 2018 πήρατε από το Ελεγκτικό Συνέδριο άδεια για τη συμπληρωματική σύμβαση. Έναν χρόνο κάνατε κάτι; Μεσολαβεί τεράστιο κενό. Αυτό παραλάβαμε εμείς. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε όλα τα έργα. Είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος. Απαξιώνεται το τρένο. Εγώ θα ταξιδέψω με το τρένο. Θέλω να τοποθετηθούν όλοι υπέρ της αναβάθμισης των σιδηροδρόμων. Όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Χρυσοχοΐδης: Η σύμβαση 717 κρίθηκε νόμιμη απο το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2014
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισηγητική τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2014 υπέγραψε ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης Σαμαρά την σύμβαση 717 για την ανάταξη και αναβάθμιση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι το έργο είχε κριθεί ως απόλυτης προτεραιότητας καθώς αφορούσε την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου το οποίο χαρακτηριζόταν από συστήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας ή εκτός λειτουργίας.
«Από το έτος 2010 είχαν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας στην ΕΡΓΟΣΕ με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως είπε, το 2010 συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων από την ΕΡΓΟΣΕ που μαζί με τον ΟΣΕ παρέδωσαν το 11 πορίσματα και συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για ανάταξης και αναβάθμιση συστήματος σηματοδότησης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >