Στην έντονη πίεση που συνεχίζει να ασκείται στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας αναφέρθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Ads

«Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον. Το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από τη Δέλτα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο «Παπανικολάου», έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Όμικρον στις ΜΕΘ ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε, παραμένουν υψηλές. «Έγιναν περίπου 50 στην τελευταία εφημερία, ενώ από τους περισσότερους από τους 140 που έφτασαν στο νοσοκομείο, το 90% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπήρξαν και κάποιοι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις».

Ο κ. Καπραβέλος έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Όμικρον.

Ads

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει αντίστοιχη νοσηρότητα με τη Δέλτα, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ήπια νόσος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι η προσέλευση ασθενών στις απλές κλίνες έχει αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 45%.

Ειδικά για τις ΜΕΘ, εξήγησε ότι τα περιστατικά που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία είναι αποκλειστικά της μετάλλαξης Δέλτα με επιπλοκές υψηλού κινδύνου και κυρίως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.